Wat is… Moju?

Wat is… Moju?

Zuipen. Het is eerlijk gezegd best een ding in Zuid-Korea. Ik heb me in restaurants vaak zitten verbazen over de enorme hoeveelheid lege flessen bier en soju op de tafels. De morning after proberen Koreanen via allerlei middeltjes van hun kater af te komen. Bijvoorbeeld met dampende kommen anti-katersoep, zoals seolleongtang. In Jeonju, de hoofdstad van de provincie Jeollabuk-do, heeft men nog een middeltje om de kater te verjagen: moju. Ze prijzen het zelf als volgt aan:

Legendary liquor Jeonju moju, aromatic alcohol brewed with mother’s care, is a low-alcohol wellbeing drink for everyone with its soft and sweet taste along with natural fragrance of traditional oriental medicine.

Hoe wordt moju gemaakt?

De basis is makgeolli, een Koreaanse alcoholische rijstdrank. In deze blog lees je alles over makgeolliDe makgeolli wordt urenlang gekookt met oosterse kruiden en specerijen. Daardoor verdampt vrijwel alle alcohol (tot een alcoholpercentage van ongeveer 1,5%).

Waar smaakt het naar?

Specerijen als kaneel en gember geven moju een kruidige smaak, die doet denken aan glühwein of kaneel-rozijnenbrood. Er gaan ook ingrediënten in die volgens de Zuid-Koreanen een geneeskrachtige werking hebben, zoals jujube en ginseng.

In Jeonju wordt moju bij de maaltijd geserveerd, bijvoorbeeld naast een kom Jeonju bibimbap. Ik vind het daarvoor eigenlijk iets te zoet. Doe mij maar een glaasje na het eten!

Waar koop je dit drankje?

In Jeonju, Zuid-Korea. In het toeristische centrum (Hanok village) kun je het overal kopen. Je vindt het in supermarktjes en bij souvenirwinkels. Buiten Jeonju is het lastiger te vinden. In Nederland heb ik het nog nooit gezien.

Een karaf moju in Jeonju, traditioneel met de lokale specialiteit Jeonju bibimbap.

Meer weten over Koreaans eten?