Vietnamese loempia’s met garnalen of… kipgehakt!

Vietnamese loempia’s met garnalen of… kipgehakt!

Deze lekkere Vietnamese loempia’s komen doordeweeks regelmatig bij mij op tafel. Het hakken en snijden kost wat tijd, maar verder is dit recept ontzettend makkelijk. De loempia’s zijn heerlijk licht in de zomer en bovendien gezond, want ze worden niet gefrituurd.

Ik maak meestal twee versies: eentje met garnalen en eentje met kipgehakt. Die laatste is niet echt authentiek, maar wel heel erg lekker! Je eet ze met nuoc cham, een simpele dipsaus van rode peper, knoflook, limoen en vissaus. 

Vietnamese dipsaus

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de dipsaus
  • halve theelepel suiker
  • 1 eetlepel heet water
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels vissaus
  • optioneel: 1 theelepel rijstazijn
  • 1 rode peper
  • 1 teen knoflook
Vulling
  • rijstvellen (1 rijstvel per loempia, zo’n 4 per persoon)
  • sla (bijv. baby romaine sla of ijsbergsla, in grove stukken van 10 x 5 centimeter)
  • 100 gram wortel (julienne gesneden of grof geraspt)
  • halve komkommer (geschild en in dunne staafjes van 10 x 1 x 1 centimeter)
  • halve avocado (in dunne plakken)
  • handje gefrituurde uitjes en/of handje pinda’s (grof gehakt)
  • verse kruiden (grof gehakt), ik gebruik een flink handjevol van ieder:
    • verse munt
    • koriander
    • Thaise basilicum (evt. te vervangen door ‘gewone’ basilicum)
Kipgehakt (alternatief: grote garnalen)
  • halve ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 300 gram kipgehakt (ik gebruik de gekruide van AH; als je naturel gehakt gebruikt, evt. nog wat extra op smaak brengen met sojasaus en wat gedroogde rode peper)
  • 2 bosuitjes (in dunne ringetjes)
  • 2 centimeter verse gember (geraspt)

Bereidingswijze Vietnamese loempia’s & dipsaus

De Vietnamese dipsaus (nuoc cham) maken
  1. Meng een halve theelepel suiker met 1 eetlepel heet water. Roer tot de suiker is opgelost. Roer er vervolgens het sap van 1 limoen, 2 eetlepels vissaus en 1 theelepel rijstazijn door (de rijstazijn kun je eventueel weglaten).
  2. Hak 1 rode peper en 1 teen knoflook fijn. Roer door het vissaus/limoenmengsel.
  3. Proef. Ik houd zelf van dipsaus met een flinke kick, maar het kan zijn dat je hem zo te scherp vindt. Voeg dan nog wat water, suiker of een beetje rijstazijn toe. Zet opzij tot je alles gaat serveren.
Het kipgehakt bereiden
  1. Fruit de ui en knoflook aan in wat olie.
  2. Doe het kipgehakt erbij en rul het tot het gehakt gaar is.
  3. Hak ondertussen de bosui en gember en bak dit nog even mee. Eventueel kun je alles nog wat extra op smaak brengen met sojasaus en wat gedroogde chilipeper.
De Vietnamese loempia’s vullen en rollen
  1. Zorg dat alle ingrediënten voor de vulling klaar staan.
  2. Vul een grote kom met heet water. Dompel een rijstvel 5 á 10 seconden onder water, tot het zacht wordt (let op dat het niet scheurt!)
  3. Leg het rijstvel op een groot bord. Leg er vervolgens een (half) slablad op en daar bovenop de andere vullingen. Het slablad helpt je om het rijstvel makkelijker dicht te vouwen, want het houdt alles enigszins op zijn plek. Probeer de loempia niet te vol te doen! 
  4. Sla het gevulde rijstvel dicht. Probeer zo strak mogelijk om het slablad heen te vouwen. Als je het rijstvel half hebt dichtgerold, vouw je de zijkanten naar binnen. Rol hem dan helemaal verder op. Je krijgt er vanzelf handigheid in, echt waar!

Meer weten over Vietnamees eten?