Thaise paddenstoelensalade met crispy enoki

Thaise paddenstoelensalade met crispy enoki

Deze Thaise paddenstoelensalade is geïnspireerd op larb hed. Larb is een frisse salade die veel gegeten wordt in Laos en Thailand. Hij wordt op smaak gebracht met vissaus, limoensap, verse kruiden en geroosterde rijst. Traditioneel wordt larb gemaakt met vlees, zoals biefstuk of eend. Maar met paddenstoelen is het zeker zo lekker!

Deze salade wordt extra speciaal door de gefrituurde enoki. Dit zijn slanke witte paddenstoeltjes. De knapperige enoki horen er in het originele Thaise recept niet bij, maar ze combineren zó lekker met de gegrilde paddenstoelen! Wil je het gerecht traditioneler (of nog simpeler) maken? Voeg de enoki dan rauw toe aan de salade of laat ze helemaal weg.

Nog een paar opmerkingen vooraf:

1. Als je de salade 100% vegetarisch wilt maken, kun je de vissaus in de dressing vervangen door extra sojasaus. Vissaus geeft het geheel echter wel een diepere smaak.

2. Als je dit gerecht wat meer body wilt geven: lekker met witte kleefrijst of dunne rijstvermicelli erbij (en voor de vleeseters: een biefstukje doet het ook erg goed).

3. Tot slot nog iets over het geroosterde rijstpoeder: ik vind het lekker. Het smaakt naar donkere toast en geeft de salade net iets meer extra’s. Maar de smaak bevalt niet iedereen. Van tevoren even proeven dus, voor je het al te enthousiast over de salade strooit.

Ingrediënten (2 personen)

Voor de paddenstoelensalade
  • 200 gram gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld shiitakes, oesterzwammen, eryngii)
  • klein handje verse koriander (in dunne reepjes)
  • klein handje verse munt (in dunne reepjes)
  • halve sjalot (gesnipperd) of 1 lente-uitje (in dunne ringetjes)
  • 1 eetlepel geroosterd rijstpoeder
Voor de dressing
  • 1 teentje knoflook (heel fijn gehakt)
  • halve theelepel suiker
  • halve chilipeper (in heel dunne ringetjes)
  • 2 eetlepels vissaus
  • 3 eetlepels limoensap
  • 1 theelepel sojasaus
  • optioneel: halve theelepel gedroogde rode peper (voor extra pit!)
Voor de crispy enoki
  • 50 gram enoki (snijd de onderste 2 á 3 centimeter weg, en haal het ’trosje’ paddenstoelen uit elkaar met je vingers)
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 theelepel chilipoeder
  • halve theelepel knoflookpoeder
  • 5 eetlepels (zonnebloem)olie

Bereidingswijze Thaise paddenstoelensalade

  1. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar, tot de suiker is opgelost. Zet opzij.
  2. Meng vervolgens de maïzena met de witte peper, chilipoeder en knoflookpoeder in een kom. Wentel de enoki er doorheen. Zet opzij.
  3. Gril de paddenstoelen. Hussel ze daarna door de dressing en meng met de verse munt, koriander en bosui of sjalotjes. De paddenstoelen mogen best een beetje afkoelen (tot lauwwarm of kamertemperatuur, niet koelkast-koud).
  4. Schud het teveel aan maïzena-mix van de enoki en frituur ze in olie, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Zorg ervoor dat je de paddenstoeltjes niet te dicht bij elkaar in de pan legt, want dan gaan ze aan elkaar kleven en krijg je één grote klont. Laat de enoki uitlekken op een stukje keukenpapier en bestrooi ze met wat zout.
  5. Doe de paddenstoelensalade op een schaal. Bestrooi met het geroosterde rijstpoeder. Leg daarna de gefrituurde enoki erbovenop. Eet smakelijk!

Meer weten over de Thaise keuken?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *