Thaise gazpacho

Thaise gazpacho

Op zomerse dagen doet een koude soep het altijd goed. Zoals deze Thaise gazpacho, die het zomerse gevoel van een Spaanse gazpacho combineert met knallende Thaise smaken: zout, zuur, zoet, pittig… Yum!

Authentiek? Mwah. Het is vooral een samenraapsel van mijn favoriete Thaise ingrediënten, die ik eigenlijk altijd wel in huis heb. Lekker met wat gebakken garnalen, of wat blokjes krokant gebakken tofu. En superrrrsnel klaar, want de blender doet vrijwel al het werk.

Ingrediënten (voor 2 á 3 personen)

Voor de koriander-limoenolie

  • handje koriander
  • 2 blaadjes kaffir lime
  • ½ centimeter verse gember (in blokjes)
  • sap van een halve limoen
  • 2 eetlepels olie
  • zout naar smaak

Voor de gazpacho

  • 100 ml groentebouillon 
  • 4 rijpe tomaten (in blokjes)
  • halve komkommer (geschild en in blokjes)
  • halve sjalot (grof gesnipperd)
  • 1 blaadje kaffir lime
  • 2 centimeter verse gember (geschild en in kleine blokjes)
  • 1 á 2 verse chilipepers (in ringetjes), afhankelijk van hoe pittig je de soep wilt maken
  • sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • zout naar smaak

Voor erbij

  • proteïne naar keuze: blokjes krokant gebakken tofu, een beetje kipfilet of wat grote garnalen

Bereidingswijze Thaise gazpacho

  1. Meng vervolgens alle ingrediënten voor de gazpacho met een staafmixer of blender tot een soep. Als je van gladde soepen houdt, kun je het mengsel door een fijne zeef drukken. Houd je van wat meer structuur, laat hem dan zo. Zet de gazpacho in de koelkast tot die goed koud is.
  2. Maak de koriander-limoenolie, door alle ingrediënten met een staafmixer door elkaar te blenden tot iets dat lijkt op pesto. 
  3. Bak je garnalen, kip of tofu. 
  4. Schenk de gazpacho in kommen. Leg de gebakken tofu/kip/garnalen in de soep. Sprenkel er wat koriander-limoenolie omheen. Bon appétit!

Meer weten over de Thaise keuken?