In 4 stappen tover je een heerlijke Thaise maaltijd op tafel: noedels met Thaise pesto. Lekker met een simpele salade en wat gebakken tofu, kip of garnalen.
Thaise gazpacho

Op zomerse dagen doet een koude soep het altijd goed. Zoals deze Thaise gazpacho, die het zomerse gevoel van een Spaanse gazpacho combineert met knallende Thaise smaken: zout, zuur, zoet, pittig… Yum!
Authentiek? Mwah. Het is vooral een samenraapsel van mijn favoriete Thaise ingrediënten, die ik eigenlijk altijd wel in huis heb. Lekker met wat gebakken garnalen, of wat blokjes krokant gebakken tofu. En superrrrsnel klaar, want de blender doet vrijwel al het werk.
Ingrediënten (voor 2 á 3 personen)
Voor de koriander-limoenolie
- handje koriander
- 2 blaadjes kaffir lime
- ½ centimeter verse gember (in blokjes)
- sap van een halve limoen
- 2 eetlepels olie
- zout naar smaak
Voor de gazpacho
- 100 ml groentebouillon
- 4 rijpe tomaten (in blokjes)
- halve komkommer (geschild en in blokjes)
- halve sjalot (grof gesnipperd)
- 1 blaadje kaffir lime
- 2 centimeter verse gember (geschild en in kleine blokjes)
- 1 á 2 verse chilipepers (in ringetjes), afhankelijk van hoe pittig je de soep wilt maken
- sap van 1 limoen
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- zout naar smaak
Voor erbij
- proteïne naar keuze: blokjes krokant gebakken tofu, een beetje kipfilet of wat grote garnalen
Bereidingswijze Thaise gazpacho
- Meng vervolgens alle ingrediënten voor de gazpacho met een staafmixer of blender tot een soep. Als je van gladde soepen houdt, kun je het mengsel door een fijne zeef drukken. Houd je van wat meer structuur, laat hem dan zo. Zet de gazpacho in de koelkast tot die goed koud is.
- Maak de koriander-limoenolie, door alle ingrediënten met een staafmixer door elkaar te blenden tot iets dat lijkt op pesto.
- Bak je garnalen, kip of tofu.
- Schenk de gazpacho in kommen. Leg de gebakken tofu/kip/garnalen in de soep. Sprenkel er wat koriander-limoenolie omheen. Bon appétit!
Meer weten over de Thaise keuken?
- Recepten:
- Op zoek naar inspiratie? Neem eens een kijkje bij mijn Thaise recepten.
- Of kijk hier als je een andere Aziatische keuken wilt proberen. Zoals koude Japanse komkommersoep met zalm.
- Ingrediënten:
- Neem een kijkje in de Thaise voorraadkast voor meer informatie over Thaise ingrediënten.
- Uit eten:
- Geen zin om te koken? Ga lekker een hapje eten bij Zeta op de Grote Markt of haal je maaltijd op bij Irawaddy, de lekkerste, liefste (en langzaamste) afhaal-Thai van Den Haag.