Fris en pittig! Deze salade van gegrilde paddenstoelen wordt op smaak gebracht met vissaus, limoen en verse kruiden. De krokante enoki geven dit simpele gerecht iets feestelijks.
Sergio’s Thaise avocadosalade met ei en gerookte tofu

‘Deze vinaigrette symboliseert voor mij het dna van de Thaise keuken’, schrijft Sergio Herman in zijn nieuwe boek Sergio’s smaakmakers. Daar sluit ik me helemaal bij aan! Alles komt in deze vinaigrette bij elkaar: frisse kruiden en limoen, spicy chilipeper, zoete munt en palmsuiker. De dressing krijgt een flinke umami-boost door de vissaus. Herman gebruikt de dressing in een pittige Thaise avocadosalade.
Van de Thaise avocadosalade maakte ik een volwaardige lunch door er een eitje bij te koken en wat blokjes gerookte tofu met sesam en amandel toe te voegen. Ei + avocado is natuurlijk sowieso een winnende combo. De blokjes tofu zorgen voor extra bite. De gerookte tofu met sesam en amandel is van het merk Taifun, o.a. te koop bij Ekoplaza. Een heel smaakvolle vleesvervanger waar je zelf niets meer aan hoeft te doen. En nee, dit is geen reclame 😉
Ingrediënten (2 personen)
Voor Sergio Hermans Thaise vinaigrette
- 6 eetlepels Thaise vissaus
- 2 sjalotten (gesnipperd); ik vind zelf 1 sjalot voldoende
- halve verse rode chilipeper (fijngehakt)
- 1 eetlepel palmsuiker of rietsuiker
- 2 limoenen (rasp en sap)
- halve eetlepel verse munt (grof gehakt)
- 1 eetlepel verse koriander (grof gehakt)
Verder nodig:
- 1 rijpe avocado
- 1 pakje (200 gram) gerookte tofu amandel-sesam (Taifun)
- scheutje olie
- 2 eieren
- sla (ik gebruikte baby romainesla)
- optioneel: extra sesamzaad om te bestrooien
Bereidingswijze Thaise avocadosalade
- Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar.
- Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Kook de eitjes halfzacht (of hoe je ze lekker vindt). Laten schrikken, pellen en een snufje zout erop.
- Snijd ondertussen de tofu in plakjes of blokjes. Bak ze vervolgens krokant in een beetje olie of op de gril.
- Klaar! Leg alles op een bord en bestrooi het eventueel wat geroosterd sesamzaad.
Meer weten over de Thaise keuken?
- Recepten:
- Op zoek naar inspiratie? Neem eens een kijkje bij mijn Thaise recepten.
- Of kijk hier als je een andere Aziatische keuken wilt proberen.
- Dol op tofu? Probeer dan eens Chinese mapo tofu, Japanse spinaziesalade met miso-sesamdressing en zijdentofu, Thaise avocadosalade met gerookte tofu of Koreaanse stoofschotel met kimchi, speklappen en tofu.
- Ingrediënten:
- Neem een kijkje in de Thaise voorraadkast voor meer informatie over Thaise ingrediënten.
- Uit eten:
- Geen zin om te koken? Ga lekker een hapje eten bij Zeta op de Grote Markt of haal je maaltijd op bij Irawaddy, de lekkerste, liefste (en langzaamste) afhaal-Thai van Den Haag.