Pittige Japanse tantanmen ramen

Pittige Japanse tantanmen ramen

Eten in Japan is meestal licht en verfijnd: sushi, knapperig gefrituurde street food, zachte tofu… Zin in iets met meer pit? Probeer dan eens tantanmen ramen, een pittige noedelsoep. Het is de Japanse versie van de Chinese Sichuan-klassieker dandanmian. In Japan eet je hem als noedelsoep met varkensgehakt. De bouillon wordt op smaak gebracht met sesampasta en gefermenteerde chilibonenpasta.  

Tijdens een reis door Japan vond ik een heerlijke black sesame tantanmen ramen in Kyoto, vlakbij Nishiki Market. We aten aan de bar – vaak de leukste plaats, als je het mij vraagt! – en bestelden er een grote pint koud bier en een schotel gyoza bij. Lekker!

Ingrediënten voor tantanmen ramen (2 personen)

Foodie-biecht! Ik gebruik meestal gewoon een bouillonblokje. Wil je dit recept nóg lekkerder maken, gebruik dan zelfgemaakte varkens- of kippenbouillon.  

  • 4 bosuitjes, fijngesneden
  • 1,5 theelepel verse gember, geraspt
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 eieren
  • 6 struikjes mini paksoi
  • 300 gram varkensgehakt
  • 2 grote eetlepels gefermenteerde chilibonenpasta (toban jiang, te koop bij de toko)
  • Halve theelepel sesamolie 
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus
  • Halve theelepel gemalen sichuan-peper (optioneel)
  • 2 porties dandan- of ramennoedels
  • 4 eetlepels tahin (of iets meer/minder naar smaak)
  • 2 eetlepels chili-olie
  • 2 eetlepels gefrituurde knoflook (kant-en-klaar te koop bij de toko)

Bereidingswijze tantanmen ramen

  1. Zorg dat alles klaar staat: snijd de bosuitjes, rasp te gember, hak de knoflook. Rooster 2 eetlepels sesamzaad. Houd de bouillon warm.
  2. Kook en pel 2 eitjes (halfzacht, of hoe je ze lekker vindt). Zet apart.
  3. Kook ondertussen de mini paksoi kort en spoel af onder koud water. De groenten moeten nog licht knapperig zijn. Zet apart.
  4. Rul het gehakt samen met de knoflook, gember en de helft van de bosui (de andere helft is garnering).
  5. Als het gehakt klaar is, voeg je de gefermenteerde chilipasta, sesamolie en sojasaus toe. Als je van Sichuanpeper houdt, doe dit er dan ook bij. Goed husselen! Bak het nog 1 minuutje verder, op halfhoog vuur.
  6. Kook ondertussen de noedels (kijk op de verpakking hoe lang).
  7. Meng de sesampasta en chiliolie in je soepkommen.
  8. Noedels klaar? Gehakt klaar? Bouillon warm? Mooi! Giet dan de bouillon in de soepkommen. Doe de noedels erbij en roer door.
  9. Leg de pak choy, eitjes en het gehakt op de noedels.
  10. Garneer met het geroosterde sesamzaad, bosuitjes en geroosterde knoflook.

Meer weten over Japans eten?