WOW! Spectaculair diner bij Sra Bua (Bangkok)

WOW! Spectaculair diner bij Sra Bua (Bangkok)

Restaurant Sra Bua ligt in het überchique Siam Kempinski hotel in Bangkok. Denk: goud, marmer, de hele mikmak. Opgedoft en stipt op tijd verschijnen we bij de entree van het restaurant. De hostess scrolt door de reserveringslijst, trekt een wenkbrauw op, tikt nog een paar keer op haar tablet….

En dan blijkt dat we – in de hectiek van de reis – een dag te laat op de stoep staan. Shit. SHIT! Shiiiiit. De bediening blijkt nog één tafeltje voor twee vrij te kunnen maken. En gelukkig maar, anders waren we misschien wel het beste diner ooit misgelopen. Want Sra Bua is goed, heel goed. 

Het begin

De amuses krijgen we in een knus zitje. Het is een hele parade. Memorabel zijn het mini-softijsje van groene curry en de miang kham. Dit laatste is een hapje op een betelblad, dat aan tafel belegd wordt met verschillende Thaise ingrediënten. (Zelf miang kham maken? Check hier het recept!)

En wow, wat is er ondertussen veel te bewonderen. Het restaurant is schitterend ingericht, met veel donker hout, hoge plafonds, orchideeën en vijvertjes met kaarsen en lelies. Geen verrassing dat Michelin het restaurant heeft bekroond met 1 ster en maar liefst 3 “vorkjes”, wat staat voor zeer comfortabel (of in de woorden van Michelin: “our most delightful places”). 

Het menu

En dan… aan tafel! De ober komt direct aan met een bosje rode rozen. Ik kijk vragend naar Tim – die al even vragend terug kijkt. Het blijkt een cadeautje van het restaurant. Lief!

De gerechten die volgen zijn fantastisch. Alles is Thais met een twist. Creatief, experimenteel en met veel toeters en bellen. 

  • Tom Yum met een taco gevuld met kreeft en een garnalencracker. De tom yum wordt opgediend met een injectiespuit gevuld met tofu. Daarmee kun je zelf mooie sliertjes “tofu-vermicelli” in je soep spuiten. Tenminste, als je het met beleid doet… met mijn lompheid wordt het gewoon een kliederboel.
  • Thaise ceviche van coquille met een sorbet van gember en yuzu. Voor de show maakt de ober ‘kokossneeuw’ aan tafel met stikstof.
  • Gele curry met krab, mais en knapperig gefrituurde groene blaadjes. Een van de favorieten van de avond. 
  • Cappuccino ‘tom kha’ met paddenstoelen en truffel. Ook hier weer een gimmick: de ‘koffie’ van paddenstoelen wordt op tafel getrokken in een koffiezetapparaatje. 
  • Foie gras met pomelo, tamarinde en schuim van citroengras. 
  • Wagyu met soja-sesamboter, gebakken rijst en Chinese five spice. De garnituur bij de wagyu was wat ons betreft het enige minpuntje uit het hele diner. De boterige saus met soja en sesam was lekker, maar de rijst… Mwah. Dat had echt beter gekund. 
  • Geflambeerde panna cotta met steranijs, verse lychees en longan.
  • Een bombe van sinaasappelcake met passievrucht, kumquat en vanille-ijs. 

De conclusie

Uitmuntend. Sra Bua heeft zijn ster zeker verdiend. Als je op zoek bent naar traditioneel Thais, dan ben je hier niet aan het juiste adres (probeer dan het luxe Nahm of één van de talloze kleine eethuisjes). In alle andere gevallen: dikke aanrader!

Hoe dik moet mijn portemonnee zijn?

Voor Thaise standaarden: héél dik. Een achtgangenmenu kost ongeveer € 95. Daarvoor kun je zo’n drie maanden je avondeten op straat eten, maar goed, dit is dan ook een totaal andere beleving. En vergeleken met zo’n luxe diner in Nederland, valt het best mee!

Sra Bua Bangkok

Waar vind je Sra Bua?

In het Siam Kempinski Hotel (991/9 Rama I Road, Bangkok, Thailand).

Het restaurant is prima te bereiken met de metro. Stap uit op Siam Station op de BTS Silom Line en de BTS Sukhumvit Line. Daarna loop je door het luxe winkelcentrum Paladium Mall naar het restaurant.

Boeken gaat eenvoudig online via srabuabykiinkiin.com/en/contact. Er is een dresscode. 

Meer weten over Thailand en de Thaise keuken?