Wat & waar je moet eten in de culinaire smeltkroes van Georgetown, Maleisië

Wat & waar je moet eten in de culinaire smeltkroes van Georgetown, Maleisië

In Georgetown, de hoofdstad van het Maleisische eiland Penang, vind je verschillende culturen kriskras door elkaar. Er staan Chinese tempels in Little India, moskeeën in Chinatown en hindoe-tempels naast westerse winkelcentra. Je ziet er sari’s, bloemenkransen en fietstaxi’s. Op straat hoor je oorverdovende Bollywood-muziek, terwijl gekleurde papieren lantaarntjes zachtjes heen en weer wiegen in de wind. En die geuren! Wierook en uitlaatgassen, maar ook kruidige curry’s, saté en noedels. Dit kruispunt van culturen is namelijk ook een culinaire melting pot.

Georgetown Penang

De Maleisische keuken

Voor wie niet weet wat hij zich bij de Maleisische keuken moet voorstellen: hij heeft wel wat weg van de Indonesische, maar dan met duidelijke invloeden uit China en India.

Een voorbeeld is char kway teow. Dit is misschien wel hét nationale gerecht van Maleisië. Het is een schotel van platte rijstnoedels met sojasaus, chili en garnalen. Door alles op zeer hoog vuur te wokken, krijgt het gerecht een licht gebrande, rokerige smaak. Lekker met een beetje limoensap en sambal erbij.

Een andere klassieker uit deze regio is asam laksa. Dit is een pittige vissoep met rijstnoedels, knoflook, gember en chili. De soep smaakt behoorlijk zuur door de tamarinde die wordt toegevoegd.

Ook typisch Maleisisch: nasi lemak, rijst gekookt in kokosmelk met pandanblad. Je eet het als ontbijt, met sambal, zoetzure komkommer, pinda’s, gedroogde ansjovis en een gekookt ei. Hiermee kom je de dag wel door!

Georgetown Penang

Chinees (bij Tek Sen!)

Maleisië is een overwegend islamitisch land. Een groot deel van de bevolking eet dus geen varkensvlees, maar de Chinezen wel. In Georgetown eet je heerlijk geroosterd buikspek bij Tek Sen. Het is één van de top choices van de Lonely Planet en dat is niet voor niets. We hebben hier – geheel tegen onze overtuiging in – twee dagen achter elkaar gegeten en twee keer hetzelfde gerecht besteld. De double roasted pork with chili padi is namelijk echt ver-ruk-ke-lijk. Blokjes plakkerig buikspek, gekarameliseerd in pikante saus. Sappig, krokant, pittig – YUM.

Dim summen kan natuurlijk ook. Probeer bijvoorbeeld een plekje te bemachtigen bij Tho Yuen Restaurant (het zaakje met de lampionnetjes hieronder).

Fusion gerechten uit de nonya-keuken

De nonya-keuken is een mix van Chinese en Maleisische ingrediënten en bereidingswijzen. Je ziet dit bijvoorbeeld aan de combinatie van varkensvlees met typisch Zuidoost-Aziatische ingrediënten als citroengras en galangal. De nonya-cuisine is over het algemeen lekker pittig. In het noorden, waar Georgetown ligt, wordt veel tamarinde en gedroogde garnalenpasta gebruikt. De nonya-cuisine van het zuiden neigt meer naar de Indonesische keuken, met gebruik van kokos en veel specerijen.

De nonya-keuken biedt ook een – voor Aziatische begrippen – groot aanbod van zoetigheden en desserts, meestal kuih genoemd. De basis is vaak kleefrijst of tapioca. Dit wordt op smaak gebracht met palmsuiker, kokos en pandan (en krijgt vaak een vrolijk kleurtje, zoals roze of felgroen). Vaak wordt dit in dikke plakken gestoomd en in blokjes gesneden. Het resultaat is een stevig, puddingachtig zoet hapje.

Het is niet helemaal duidelijk hoe en wanneer deze culturele en culinaire versmelting precies ontstond. Sommigen denken dat het al in 1459 begon, toen een Chinese prinses trouwde met de Sultan van Melakka. Waarschijnlijk kwam de nonya-cultuur pas echt in zwang in de 19e eeuw, toen Chinese handelaren zich massaal gingen vestigen in de havensteden Melakka, Georgetown en Singapore.

The taste of India

Liefhebbers van Indiaas eten kunnen in Georgetown hun hart ophalen! In Little India eet je voor een prikkie een thali (zo’n plat metalen bord vol met bakjes curry’s en dips). Wij lieten ons door de Lonely Planet naar Karai Kudi sturen voor ‘outrageously tasty southern Indian Tamil Chettinad cuisine’. Een hele mond vol, maar geen woord gelogen: hier eet je gruwelijk lekker.

Mijn favoriete Maleisische ontbijt komt oorspronkelijk ook uit India: roti canai (ook wel bekend als roti prata). Het is een kruising tussen een pannenkoek (vanwege de vorm) en bladerdeeg (vanwege de vele luchtige, boterige, knisperige laagjes). Het wordt meestal geserveerd met een lichte curry zoals dhal (linzencurry). Lekkerrrrrr! 

Georgetown

Tip bij keuzestress: food court Red Garden

Wil je al het bovenstaande en meer? Ga dan naar food court Red Garden. De keuze is reuze: dim sum, curry, pekingeend, je vindt hier alles naast elkaar. Omdat Georgetown op een eiland ligt, is er ook een groot aanbod van vis en schaal- en schelpdieren.

Je kunt rustig een rondje langs de verschillende stalletjes lopen. Bij het bestellen geef je je tafelnummer op, en zodra je gerecht klaar is wordt het bezorgd. De mensen om ons heen keken steeds verbaasder naar ons almaar voller wordende tafeltje…

Tip: als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld, probeer dan de fish head curry. Hoewel het oppeuzelen van een hele vissenkop misschien niet zo aantrekkelijk klinkt, zijn de wangetjes super smaakvol!

En wat doe je verder in Georgetown?

Tussen het eten door is er genoeg te beleven. In de smalle steegjes kun je op zoek naar vette street art. Verspreid over de stad vind je ook een soort metalen cartoons, die iets vertellen over de stad. Wist je bijvoorbeeld dat Jimmy Choo hier zijn eerste schoen maakte?

Met haar koloniale binnenstad veroverde Georgetown een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt er kleurrijke Chinese koopmanshuizen, waar de rijkdom van weleer vanaf spat. De uitbundig versierde mansions herinneren aan de tijd dat Georgetown een welvarende handelsstad was. Als je genoeg cultuur hebt gesnoven, probeer dan het trick art museum. Zo slecht dat het leuk is!

Penang

Waar in Georgetown?

Veel gerechten, zoals nasi lemak en char kway teow, vind je letterlijk op iedere straathoek. Hieronder de adressen van zaken in Georgetown die ik specifiek noem:

  • Tek Sen: 18 & 20 Lebuh Carnarvon
  • Tho Yuen Restaurant: 92 Lebuh Campbell
  • Karai Kudi: 20 Lebuh Pasar
  • Foodcourt Red Garden: 20, Lebuh Leith (check die mega-foute website hierrrr)
  • Penang Trick Art Museum: 10 Lebuh Penang (website)

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *