Sinseon Seolleongtang (Seoul): saai of smullen?

Sinseon Seolleongtang (Seoul): saai of smullen?

Seolleongtang. Ik heb tot de allerlaatste dag van mijn reis gewacht met het proeven van dit gerecht. Er is in Zuid-Korea zó veel lekkers te eten; waarom zou ik in hemelsnaam de beperkte ruimte in mijn maag vullen met zo’n saaie soep?!

Tot die laatste avond dus. We voelden ons niet zo fit en hadden een lange vlucht voor de boeg. Opeens klonk zo’n bouillonsoepje zo slecht nog niet. En raad eens? Hij was heerlijk!

Melkachtige bouillon

De bouillon is mild van smaak. Geen rode peperpasta of andere heftige smaken waar de Koreaanse keuken zo bekend om staat. Op tafel vind je enkel wat zout, peper en een busje gochugaru (rode chilivlokken) om de soep op smaak te brengen. In tegenstelling tot ‘normale’ runderbouillon heeft Seolleongtang een melkachtige kleur. Dit komt doordat de botten tijdens het trekken niet sudderen, maar urenlang stevig koken.

De vulling bestaat uit langzaam gegaard rundvlees en wat vers gesneden lente-ui. C’est ça. Wel zijn er een paar opties om je soep wat verder aan te kleden, zoals dumplings of bloedworst. Naast de soep krijg je een schaaltje perfecte plakrijst. Het is de bedoeling dat je de rijst door de soep roert. De rijst zuigt de smaak van de soep op, zonder uit elkaar te vallen. YUM. Lekker, verwarmend en voedzaam. Ik begrijp goed dat de Koreanen dit massaal wegslurpen als anti-katersoep.

Sinseon Seolleongtang, Myeongdong

Sinseon Seolleongtang (신선설농탕) is een restaurantketen die je in heel Zuid-Korea ziet. Sinseon serveert al seolleongtang sinds 1981.

De menukaart heeft plaatjes en Engelse beschrijvingen van de gerechten. Op tafel vinden we zelfs een geplastificeerd kaartje, waarop in het Engels staat uitgelegd hoe je de soep precies moet eten. Foreigner friendly, check!

De basis-seolleongtang kost 8.000 won voor een kleine kom, 10.000 voor een grote. Op de kaart staan ook nog enkele andere gerechten, zoals dumplings en kimchi-pannenkoek. Wij houden het, zoals de meeste andere eters, bij een dampende kom soep.

De kimchi en ingemaakte radijs (kkakdugi) zijn gratis. Ze zitten verstopt in twee bakjes die in de tafel verzonken zijn: eentje met kimchi en een schaar, een andere met radijs en een tang. Neem zo veel als je wilt en knip het in hapklare brokken voor bij de soep.

Wij aten bij Sinseon in Myeongdong, in het felverlichte hart van Seoul. Het restaurant is 24/7 geopend. De meeste mensen lijken hier niet te komen voor de gezelligheid, maar gewoon om te eten: soepie slurpen en weer weg. Voor een romantisch diner moet je hier inderdaad niet wezen. Je zit onder felle tl-lampen, net zoals in veel andere Koreaanse restaurants. Bij het bestellen krijg je de rekening al op tafel, zodat je direct weer de drukte van Myeongdong in kunt als je kom leeg is.

Waar vind je Sinseon Seolleongtang?

Locatie: Sinseon Seolleongtang, 100-022  3-1 Myeongdong 10-gil, Jung-gu, Seoul (tel.: +82-2-777-4531)
Metro: Euljiro 1(il)-ga Station, metrolijn 2, uitgang 5 of 6.

Meer weten over eten in Zuid-Korea?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *