Shoraian in Kyoto: is dit de tofu-hemel?

Shoraian in Kyoto: is dit de tofu-hemel?

Tofu. Tsja, ik vond het toch altijd een beetje niksig. Tot ik naar tofu-specialiteitenrestaurant Shoraian in Kyoto ging. Tofu saai? BOY, WAS I WRONG!

Bij Shoraian at ik negen heerlijke gangen met tofu in de hoofdrol. De verschillende tofu-bereidingen die ze hier serveren lijken in niets op de rubberige, smakeloze witte brokken die je soms in Nederland krijgt voorgeschoteld.

Negen gangen tofu?!

Voor de lunch kun je kiezen uit een vast menu van 7, 9 of 12 gangen. Dit kost tussen de 3.800 en 5.800 yen, zo’n 30 tot 45 euro. Wij kozen voor de middelste optie. En wat eet je dan, negen gangen met tofu? Nou, onder andere dit:

Een amuse van zijdezachte tofu, bijna als een burrata, met umeboshi (een Japanse ingelegde pruim, megazout en megazuur) met een shotje pruimenwijn. Een welkome verfrissing in bloedheet Kyoto!

Daarna een voorgerecht van allerlei seizoensgebonden kleine hapjes: sashimi, ingelegde groenten, een mochi van zwarte sesam met witte miso, een tofu-crème en tofu-kaas (en een hoop Japanse ingredienten waarvan ik, zoals wel vaker in dit land, eigenlijk niet precies wist wat het was).

Agedashi tofu, goudbruin gefrituurde tofu met ziltige dashi-bouillon en lente-ui. Yuba (het vel dat ontstaat bovenop gekookte sojamelk) met soja en wasabi. Chirimen sansho: zongedroogde baby-sardientjes, een specialiteit uit Kyoto. Met rijst en pickles natuurlijk – in Japan lijkt geen maaltijd compleet zonder rijst en pickles.

En tot slot: tofu-ijs!

Shoraian

Bamboebos

Shoraian ligt in een prachtige groene omgeving, op een heuveltje aan een rivier. Wij kregen een tafel aan het raam en zagen beneden ons Japanners rustig voorbij kanoën. Zo chill! Het interieur is prachtig, in een typisch Japans gebouw met tatami-matten en rijstpapieren deuren. De muren zijn versierd met kalligrafie, gemaakt door de eigenaresse zelf.

Eten doe je op de grond. En dat is best even wennen, een negen-gangen-menu in kleermakerszit. Gelukkig verlicht goede sake alle pijn, en beter nog: na de lunch kun je de benen strekken in de prachtige omgeving. 

Het restaurant ligt op ongeveer een kwartiertje lopen van het beroemde bamboebos van Arashiyama. Dit vind ik overigens niet echt een aanrader: we zagen door de selfiesticks het bos niet meer…

Waar vind je Shoraian?

Shoraian is +/- 15 minuten lopen vanaf Arashiyama Station. Het restaurant ligt een beetje verstopt, net onder de top van een heuvel, dus van tevoren de locatie opzoeken op Google Maps is aan te raden!

Het restaurant is klein en populair, dus reserveren is eigenlijk een must. Dat kan helaas alleen telefonisch. Wij vroegen in Japan wonende kennissen om voor ons te bellen. Mijn tip: kijk even hoe ver je met Engels komt, en vraag anders je hotel in Japan om te reserveren.

Meer weten over Japans eten?

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *