Israëlische shakshuka (oftewel: eitjes in tomatensaus)

Israëlische shakshuka (oftewel: eitjes in tomatensaus)

Eitjes die gepocheerd worden in pittige tomatensaus: dat zo iets simpels, zó lekker kan zijn! Shakshuka is een ideaal brunchgerecht voor lome weekenddagen, als ik weinig in huis heb en geen zin heb om vóór het ontbijt al naar de Appie te lopen. Een blik tomatenblokjes, ui, eieren en een restje groenten heb ik namelijk altijd wel achter de hand. En met die ingrediënten tover je in een handomdraai deze lekkere shakshuka op tafel. OK, het is iets minder snel dan een plak kaas op een boterham leggen, maar ik beloof je dat het de extra moeite waard is. En er is maar 1 pan voor nodig!

Shakshuka is trouwens ook prima als lunch. Of als diner. Eigenlijk kun je er alle kanten mee op. Shakshuka met groenten, met kikkererwten, met wat brood om te dippen of – en dit is echt héél lekker – met wat feta er overheen gekruimeld. Zeg maar dag tegen je ochtendhumeur!

Ingrediënten shakshuka (2 personen)

  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui (in ringen)
  • 100 gram groenten, bijvoorbeeld paprika en/of spinazie
  • 1 verse rode of groene peper (fijngehakt; als je dit niet hebt, gebruik dan wat extra chilipoeder)
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 1 blik tomatenblokjes (of 400 gram verse tomaten in blokjes)
  • specerijen:
    • 1 theelepel van ieder: komijnzaad + korianderzaad + chilipoeder + kurkuma
    • ½ theelepel van ieder: suiker + zout + zwarte peper
  • 4 eieren (of zoveel eieren als je wilt)
  • klein handje verse koriander en/of peterselie (grof gehakt)
  • optioneel: 4 eetlepels volle of Griekse yoghurt
  • optioneel: stukje feta om erover te verkruimelen

Lekker voor erbij: wat (pita)brood om te dippen.

Bereidingswijze shakshuka

  1. Fruit de ui 5 minuten in de olie, tot die goudbruin begint te kleuren. Als je groente gebruikt die ook wat langer nodig heeft om te garen (zoals paprika), bak deze dan nu ook vast even mee (als je spinazie gebruikt, voeg deze dan pas toe bij stap 5).
  2. Voeg de gehakte peper en knoflook toe. Bak dit nog 2 minuutjes mee.
  3. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe. Laat het mengsel +/- 10 minuutjes zachtjes pruttelen, tot je een lekkere dikke tomatensaus hebt. Roer het af en toe door, om te zorgen dat het niet aanbrandt.
  4. Roer de specerijen door de tomatensaus. Laat het nog een minuutje pruttelen.
  5. Als je spinazie gebruikt, voeg deze dan nu toe. Laat de blaadjes in porties slinken.
  6. Maak vier kuiltjes in de saus. Breek in ieder kuiltje een ei. Doe vervolgens een deksel op de pan en laat de eieren in +/- 6 minuten garen, tot het eiwit gestold is maar de dooiers nog vloeibaar.
  7. Haal de pan van het vuur, doe er een dot volle yoghurt op (of verkruimel er wat feta over). Bestrooi het gerecht met verse koriander/peterselie en nog wat zwarte peper. Klaar!

Meer over de keukens van het Midden-Oosten?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *