Sergio Herman: Sergio’s Smaakmakers

Sergio Herman: Sergio’s Smaakmakers

Oh, wat zou ik nog graag een keer bij The Jane (**) eten! Maar goed, zolang ik nog geen tafeltje bemachtigd heb bij dit sterrenrestaurant, moet ik het maar doen met het Frites Atelier bij mij om te hoek. Of thuis aan de slag, want ik heb sinds kort Sergio Hermans kookboek Sergio’s Smaakmakers – 70 recepten voor thuis in huis!

Sergio’s Smaakmakers

20 favo smaakmakers

Ik zag dit boek bij de Bruna op het station en ik MOEST het hebben. Veel van Hermans favoriete smaakmakers zijn namelijk ook mijn lievelingssmaken.

Hij brengt een ode aan vissaus, Parmezaanse kaas en gember. Ook miso, sriracha en sojasaus komen aan bod. In totaal worden 20 smaakmakers in de spotlights gezet. Het leuke is dat hij niet enkel een ‘technische’ beschrijving geeft, maar vol passie over de producten spreekt.

“Weet je wat het is? Parmezaanse kaas geeft een gerecht zelfvertrouwen. Of je het nou over een lauwwarme salade of een risotto raspt… Op het moment dat de kaas connectie maakt met je gerecht, ga je meteen een nieuw hoofdstuk in.”

Sergio Herman beschrijft wat het effect van de smaakmaker is: hoe geeft een scheutje/snufje/klodder een gerecht meer pit of warmte? Zo raadt hij aan eens een scheutje vissaus door de tomatensaus te doen, voor extra diepgang. Per product noemt hij een aantal feitjes en beschrijft hij hoe je het thuis kunt gebruiken en bewaren. Wist je dat je Parmezaanse kaas maanden kunt bewaren, in een stukje bakpapier en aluminiumfolie in de koelkast? 

70 recepten

Sergio’s smaakmakers bevat zo’n zeventig recepten. Die variëren van eenvoudig tot wat bewerkelijker. Het is van alles wat: veel groenten en schaal-/schelpdieren, ook aardig wat vis en vlees, hier en daar een zoet recept. Alle foto’s laten me watertanden.

Dat de meeste recepten ook thuis te maken zijn, lijkt op het eerste gezicht wel te kloppen. Ik begon eenvoudig, met de Thaise vinaigrette met avocado. Met een eitje en wat blokjes gerookte tofu toverde ik dit om tot een heerlijke, voedzame lunch (zie mijn recept hier). Sommige gerechten zien er iets complexer uit, zoals de aardappelmousseline met vanille en kingkrab. Veel recepten hebben wel iets feestelijks; leuk om zo rond de feestdagen mee te gaan experimenteren!

“Ik vind mosterd vooral lekker vanwege de kick. Het geeft een korte, heftige maar lekkere pijn. Precies daarom doe ik graag nét iets te veel op mijn boterham met kaas. Je neemt een hap, proeft het volvette van de kaas en dan opeens: BAM! Je zintuigen staan op scherp.”

Is Sergio’s Smaakmakers een aanrader?

Meestal beschrijf ik kookboeken pas als ik er al regelmatig uit heb gekookt. Dat is nu niet het geval. Het boek is echter zo leuk om te lezen en de recepten lijken me stuk voor stuk heerlijk, dus voor nu zeg ik: JUP! Dikke aanrader. Je kunt het boek o.a. kopen bij bol.com: