Samosa chaat: knapperige samosa’s met kruidige kikkererwtencurry

Samosa chaat: knapperige samosa’s met kruidige kikkererwtencurry

Vandaag op het menu: samosa chaat uit India. Dit gerecht is een explosie van smaken en texturen: friszure tomaat en yoghurt, knapperige samosa, zachte kikkererwten, zoete chutney en frisse kruidensaus. 

Samosa 

Samosa’s zijn driehoekige pakketjes van bladerdeeg of filodeeg. Meestal worden ze gevuld met een mengsel van aardappel, ui en erwten. Je ziet ze vaak als snack, met een dipsausje of chutney. Ik gebruik in dit recept kant-en-klare samosa’s uit het vriesvak van de toko. Zelf maken kan uiteraard ook!

In dit recept zijn de samosa’s onderdeel van een groter gerecht, zodat het echt een maaltijd wordt. Je bouwt samosa chaat op uit verschillende lagen. De basis is een curry van kikkererwten (chole) en gefrituurde samosa’s. Bovenop schep je heerlijke sausjes. Lekker vullend en barstensvol smaak! 

Toppings

Bij samosa chaat mogen lekkere chutneys en toppings absoluut niet ontbreken. Dit eet ik erbij:

  • Mangochutney. Ik maak ‘m zelf naar recept uit het BBQ-kookboek van Julius Jaspers. Die smaakt ook verrukkelijk met een lekker stuk lamsvlees van de barbecue. Als je wat minder tijd hebt, kun je ook kiezen voor een eenvoudigere salsa van fijngesneden mangoblokjes, rode peper en een scheutje azijn. En als je nog minder tijd hebt: mangochutney uit een potje 😉
  • Koriander-muntsaus met yoghurt
  • Zure mangopickle (kant-en-klaar te koop bij de Indiase sectie in de toko)

Er zijn ook allerlei andere toppings mogelijk. Wat denk je bijvoorbeeld van de volgende (eveneens traditionele) toppings:

  • Tamarindechutney (dit is eigenlijk traditioneler dan de mangochutney, maar ja, die is zo lekkerrrr!)
  • Korianderchutney (de felgroene variant, zonder yoghurt)
  • Sev (kleine stukjes gefrituurde vermicelli, in zakjes te koop bij de toko)
  • Granaatappelpitjes
  • Rauwe ui 

Ingrediënten (2 personen) 

Voor de samosa’s

  • 8 samosa’s (ik gebruik die met vulling van aardappel en erwtjes; kant-en-klaar werkt prima!)
  • olie om de samosa’s in te frituren
  • optioneel voor erbij: zure mangopickle (te koop bij de toko)

Voor de kikkererwtencurry

  • 1 ui
  • 1 eetlepel olie
  • 3 theelepels gember-knoflookpasta (kant-en-klaar in potten te koop bij de toko, maar eenvoudig te vervangen door 2 tenen fijngehakte knoflook en 2 centimeter geraspte verse gember)
  • 140 gram tomatenpuree (blik of tube)
  • specerijen:
    • 3 theelepels garam masala
    • 1 theelepel chilipoeder
    • 1 theelepel gemalen komijnzaad
    • ½ theelepel paprikapoeder
    • ½ theelepel kaneel
    • snuf zout
  • 4 flinke eetlepels yoghurt
  • 100 ml water
  • 1 blik (400 gram) kikkererwten

Voor de koriander-muntsaus

  • 4 eetlepels (Griekse) yoghurt
  • 3 takjes verse munt (alleen de blaadjes)
  • klein bosje verse koriander
  • 1 groene chilipeper (of minder, als je minder pittig wilt)
  • ½ theelepel gemalen korianderzaad
  • kneepje citroensap
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Voor de mangochutney van Julius Jaspers

  • 1 rijpe mango (in kleine blokjes)
  • ¼ rode ui (gesnipperd)
  • 2 centimeter verse gember (geraspt)
  • ½ of 1 hele rode peper (in dunne ringetjes)
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 15 ml appelciderazijn
  • 10 gram bruine basterdsuiker
  • ½ tot 1 hele theelepel currypoeder
  • optioneel: snuf kaneel
  • zout en peper

Bereidingswijze samosa chaat

Maak eerst de sauzen

  1. Begin met de mangochutney. Breng daarvoor alle ingrediënten voor de chutney tegen de kook aan. Laat alles 15 tot 20 minuten heel zachtjes pruttelen. Laat de chutney afkoelen terwijl je de rest bereidt. Je kunt de chutney makkelijk een paar dagen (of zelfs een week) bewaren in de koelkast. 
  2. Maak vervolgens de koriander-muntsaus. Heel simpel: alle ingrediënten door elkaar mixen met een staafmixer. Klaar. 

Maak nu de kikkererwtencurry

  1. Snipper de ui heel fijn. Bak hem in een eetlepel olie of ghee op laag vuur tot hij zacht is. Dat duurt zo’n 5 minuten.
  2. Voeg dan de gember-knoflookpasta toe. Bak dit een minuutje mee.
  3. Voeg vervolgens de tomatenpasta en de specerijen toe. Bak dit 5 á 10 minuten zachtjes mee. Roer alles af en toe door en schraap met een spatel over de bodem van de pan, zodat het niet aanbakt. Neem wel de tijd, zodat de “rauwe”, zurige smaak van de tomatenpasta wat zoeter wordt.
  4. Meng 4 eetlepels yoghurt en 100 milliliter water door de tomatensaus. Roer dan de kikkererwten door de saus. Laat alles nog zo’n 20 minuten pruttelen. Het wordt een vrij dikke saus: precies wat je wilt!
  5. Frituur ondertussen de samosa’s. Dat duurt 6 á 7 minuten.

Ga nu het bord opmaken

  1. Nu ga je het gerecht in elkaar zetten. Doe eerst drie flinke eetlepels van de kikkererwtencurry op een bord. Schep er een paar theelepels koriander-muntsaus over. Leg er 4 samosa’s bovenop. Schep er vervolgens weer een paar scheppen kikkererwtencurry overheen. Daarbovenop doe je weer wat lepels koriander-muntsaus, een paar scheppen mangochutney en wat kleine schepjes zure mangopickle (die kan echt behoorlijk zuur zijn, dus voorzichtig doseren). Strooi er eventueel nog wat verse koriander over en klaar!
  2. Dien het gerecht meteen na het in elkaar zetten op, zodat de samosa’s niet zompig worden.

Meer weten over Indiaas eten?