Yukgaejang is een pittige Koreaanse rundvleessoep met groenten. Het vlees moet uren sudderen, maar dat is ideaal: terwijl ik met een gin & tonic in het gras lig, bereidt mijn avondmaal zichzelf!
Koreaanse pannenkoek van mungbonen, kimchi en spek (bindaetteok)

Spekstruif is toch wel dé specialiteit van mijn Brabantse geboortedorp. Maar ik heb een nieuwe, spannendere variant ontdekt: bindaetteok. Deze Koreaanse spekpannenkoeken worden gemaakt van mungbonen met kimchi en taugé. Ook errug lekker!
Ik at ze voor het eerst op een onverwachte plek, namelijk bij theeschenkerij De Waterkant in Den Haag. Dit is een “verstopt” terras in het Westbroekpark in Den Haag. Echt een aanrader op een zonnige dag! Ik maak deze pannenkoekjes sindsdien regelmatig zelf, want ze zijn heerlijk.
In Zuid-Korea is dit een populaire snack op markten, waar ze met stapels tegelijk in olie worden gefrituurd. (Lees ook 10x populairste street food van Seoul)
Ingrediënten voor 2 personen
Hiermee maak je een flinke snack/voorgerecht voor 2 (of nog beter: serveer er wat Koreaanse bijgerechten bij en maak er een hoofdgerecht van)
Je kunt het beste gespleten mungbonen kopen, die zijn al ontdaan van hun groene jasje. Ik gebruik die van het merk Cock Brand (zie afbeelding hierboven), o.a. te koop bij toko’s als Wah Nam Hong. Ze zijn ook te koop onder de Indiase naam mung dal, o.a. van het merk TRS.
Voor de Koreaanse pannenkoeken
- 100 gram gedroogde gespleten mungbonen (liefst 1 nacht geweekt)
- 2 bosuitjes
- 1 groene peper
- 100 gram taugé
- 150 gram kimchi
- 70 gram gerookt buikspek, in dobbelstenen gesneden (ik gebruikte een stuk spek van de toko, maar je kunt ook gewoon dobbelsteentjes bij de supermarkt kopen)
- 1 ei (geklutst)
- 1 eetlepel (geroosterde) sesamolie
- zwarte peper
- olie om in te bakken
Voor de dipsaus
- 1 theelepel gochugaru (Koreaans rode peperpoeder: hoe meer, hoe pittiger)
- 1 theelepel suiker
- 4 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels rijstazijn
- halve theelepel sesamolie
- optioneel: 1 theelepel geroosterd sesamzaad
Bereidingswijze
Het begint met de bonen: het liefst 1 nacht weken in koud water. Bedenk je (net zoals ik) altijd pas op het laatste moment wat je wilt eten? Je kunt de bonen ook 2 á 3 uur weken in heet water, of ze een minuutje of 5 koken.
Je kunt deze pannenkoekjes ook prima vegetarisch maken, door het gerookte buikspek weg te laten. Voeg dan wel wat extra zout toe.
- Giet de geweekte mungbonen af. Maal ze met 150 milliliter water tot een smeuïge puree, in een blender of met een staafmixer. Voeg zo nodig meer water toe, tot je een puree hebt met ongeveer de dikte van hummus.
- Bak het de spekblokjes licht aan, zodat een gedeelte van het vet smelt. Je hoeft het spek niet helemaal uit te bakken.
- Hak en snijd ondertussen de overige ingrediënten:
- snijd de bosuitjes in fijne ringetjes
- hak de groene peper fijn
- hak de taugé grof
- snijd de grote stukken kimchi in grove repen
- Hussel alle gehakte ingrediënten en het buikspek door elkaar in een kom.
- Voeg de mungbonenpuree toe, en vervolgens het geklutste ei en de sesamolie. Roer alles goed door elkaar.
- Breng op smaak met zwarte peper (omdat het gerookte buikspek al behoorlijk zout is, voeg ik geen extra zout toe). Laat het beslag even rusten.
- Ondertussen maak je de dipsaus, door simpelweg alle ingrediënten stevig door elkaar te roeren.
- Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep hoopjes beslag in de pan (ongeveer 2 flinke eetlepels per pannenkoekje). Bak de pannenkoekjes tot de randjes goudbruin kleuren en ze bijna gaar zijn. Keer de pannenkoekjes om en bak ook de andere kant goudbruin.
- Serveer de pannenkoekjes met de dipsaus.
Meer weten over Koreaans eten?
- Recepten:
- Bekijk meer Koreaanse recepten. Voor bijvoorbeeld banchan (Koreaanse bijgerechten), bibim naengmyeon (pittige koude noedels), yukhoe (Koreaanse steak tartaar) of yukgaejang (een pittige runderstoof).
- Nóg meer recepten vind je in Caroline Hwang’s Basisboek Korea.
- Of snuffel eens tussen mijn recepten voor gerechten uit andere Aziatische landen.
- Ingrediënten:
- Informatie over Koreaanse producten vind je in de lijst met Koreaanse ingrediënten.
- Lees meer over Koreaanse alcohol: makgeolli en moju.
- Veel ingrediënten zijn onder andere te koop bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn eet- & reisverhalen uit Zuid-Korea, zoals de chique cocktailbar Alice Cheongdam, authentieke Jeonju bibimbap of avontuurlijke Korean BBQ met ingewanden.