Chana dal zijn gespleten zwarte kikkererwten. Goedkoop, voedzaam en smaakvol! De pittige tarka met knoflook, korianderzaad en groene chilipepers maakt het af. Geloof mij: it’s a kind of magic...
Verwarmende vega-herfstsoep met shiitake en paprika

De herfst is begonnen en ik heb er gemengde gevoelens over. Wind, regen, bah. ’s Ochtends in het donker de deur uitgaan en ook in het donker weer thuis komen. Tien keer buienradar checken voordat je naar buiten gaat en toch je paraplu vergeten. Maar ook: najaarszon, vuurkorven, pompoen en specerijen. Het lekkere gevoel als je na een gure fietstocht een warm café of restaurant binnenstapt. Rode wijn drinken terwijl een kruidige stoofpot of soep staat te pruttelen. Zoals de soep die vandaag op het menu staat: herfstsoep met shiitake en paprika. De warme smaak van kaneel en steranijs is heerlijk op een regenachtige dag. Dankzij de kokosmelk en limoen heeft hij toch een exotisch tintje.
Dit allegaartje is geen authentiek Aziatisch gerecht. Het recept staat al jaren in een Word-bestandje op mijn laptop. Bestandsnaam: SOEP. Waar het recept vandaan komt? Geen idee. In de loop der tijd heb ik het steeds een beetje aangepast naar mijn smaak. Deze soep is lekker én vegetarisch, dus ideaal voor deze vegamaand!
Ingrediënten (voor 2 personen)
De herfstsoep:
- 1 eetlepel maizena
- 40 gram gedroogde shiitakes
- 1 liter water
- 2 blokjes groente- of paddestoelenbouillon
- 1 eetlepel sesamolie (of plantaardige olie)
- 1 ui (in dunne halve ringen)
- 1 paprika (zaadlijsten verwijderd, in dunne reepjes)
- 2 tenen knoflook
- 1 stengel citroengras (geraspt of heel fijn gehakt)
- 2 centimeter verse gember (geraspt)
- 1 theelepel gedroogde rode pepervlokken
- 2 steranijs
- kwart theelepel kaneel
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 tomaten (in grove blokjes)
- 200 milliliter kokosmelk
- sap van een halve limoen
- zout en zwarte peper (naar smaak)
Voor de vulling:
Je kunt hier helemaal los gaan. Groenten (bijvoorbeeld paksoi of spinazie), tofu, een eitje of zelfs stukjes kip. Noten, bonen, verse kruiden… Wat je maar wilt! Ik houd deze soep graag simpel, en gebruik dan:
- wat gekookte witte rijst (die mag wat mij betreft echt niet ontbreken; de rijst neemt de smaak van de soep op en maakt het een lekker vullend gerecht)
- blokjes gebakken tofu of tempeh
- paddenstoelen (rauwe enoki en wat gegrilde paddenstoelen)
- handje grof gehakte cashewnoten
- verse koriander
Bereidingswijze
- Maak een papje van de maizena met 2 eetlepels koud water. Zet apart.
- Breng 1 liter water aan de kook. Laat de gedroogde shiitakes er 15 minuten in wellen.
- Haal daarna de shiitakes uit het water. Gooi het vocht niet weg: dit is de basis voor je soep! Giet het shiitake-vocht door een fijne zeef (vaak zit er een soort gruis in, dat is niet lekker in je soep) en voeg de bouillonblokjes eraan toe. Zet apart. Snijd de shiitakes in vieren en verwijder de harde steeltjes. Zet ook de shiitakes apart.
- Bak de ui en paprika +/- 5 minuutjes op middelhoog vuur in de (sesam)olie, tot de ui glazig is. Voeg de knoflook, citroengras, gember en gedroogde rode peper toe. Bak dit nog 2 minuten mee. Roer deze mix vervolgens door de shiitake-bouillon. Roer ook het maizena-papje erdoor.
- Voeg de steranijs, kaneel, sojasaus en tomaten toe aan de pan. Doe ook de in stukjes gesneden shiitakes erbij. Breng het geheel aan de kook. Na een minuut of 5 is de soep wat dikker geworden door de maizena. Draai het vuur laag en laat de soep met de deksel op de pan nog 20 minuutjes pruttelen, tot alle smaken zich goed gemengd hebben en de shiitakes zacht zijn.
- Maak ondertussen de vulling (rijst koken, tofu bakken, paddenstoelen grillen et cetera; dis is afhankelijk van welke vulling je in je soep wilt).
- Als de herfstsoep bijna klaar is, meng je de kokosmelk en het limoensap erdoor. Proef en breng op smaak met peper en zout. Misschien moet er nog een theelepeltje sojasaus of sesamolie bij? Doe de soep in een kom met de vullingen. O, en vergeet niet een glas rode wijn in te schenken. Eet smakelijk!