Hoe lekker klinkt dit: dunne, brosse meringues. Daar bovenop een romige, zacht-zoete crème van sinaasappelbloesem. En dáár bovenop vers fruit, gedroogde abrikozen en knapperige pistachenootjes. YUM.
Quiche met asperges, geitenkaas en citroendressing: lente op je bord!

I love asperges! Het liefst eet ik ze klassiek, vers uit Brabantse grond. Lekker met een gekookt eitje, ham, aardappeltjes en botersaus. Ik kan me bijna niets lekkerders bedenken. Maar soms wil je wat anders, toch? Daarom bedacht ik deze quiche met witte asperges, groene asperges en geitenkaas. Om hem af te maken sprenkelde ik er een Midden-Oosterse dressing van citroen, granaatappelmelasse en verse kruiden over.
Bevalt deze quiche je? Probeer dan ook eens deze goddelijke auberginetaart met haloumi!
Ingrediënten (2 á 3 personen)
Voor de quiche
- 1 kilo witte asperges
- 100 gram groene aspergetips
- 1 pakje bladerdeeg (diepvries)
- 4 eieren
- 125 ml slagroom
- zout en zwarte peper
- 180 gram geitenkaas (ik gebruik mild gerijpte geitenkaas: zacht maar toch licht pittig)
- 2 theelepels za’atar (als je dit niet kunt vinden, gebruik dan een mix van oregano, sesamzaad en sumak)
- optioneel: klein handje gerookte amandelen (grof gehakt), om te bestrooien
Voor de dressing
- 1,5 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel granaatappelmelasse (evt. te vervangen door honing)
- 1 theelepel za’atar
- ½ theelepel verse munt (grof gehakt, eventueel te vervangen door gedroogde munt)
- 1 eetlepel verse peterselie (grof gehakt)
- schil van ½ ingelegde citroen (evt. te vervangen door rasp van ½ citroen)
- ½ verse rode peper (in dunne ringetjes)
Verder nodig: springvorm en bakpapier
Bereidingswijze quiche met asperges en geitenkaas
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Breng een aspergepan met water aan de kook (of andere grote pan waar de asperges in passen). Schil de asperges en verwijder de houtachtige onderkant. Doe de asperges in de pan en kook ze 12 minuten, tot ze nét gaar zijn. Kook de groene aspergetips de laatste 3 á 4 minuten mee. Haal ze uit de pan en laat ze goed uitlekken.
- Bekleed de springvorm met bakpapier en bekleed hem vervolgens met bladerdeeg.
- Klop de eieren los in een kom. Meng goed met de slagroom, za’atar en een flinke snuf zout en peper.
- Snijd de geitenkaas in plakjes.
- Giet ⅓ van het ei-slagroommengsel in de springvorm. Leg er de helft van de witte en groene asperges in. Verdeel daar de helft van de geitenkaas overheen. Giet er vervolgens weer ⅓ van het ei-slagroommengsel overheen. Maak een nieuwe laag van asperges en geitenkaas. Giet tot slot het laatste beetje ei-slagroommengsel in de springvorm. Druk licht aan.
- Zet de quiche met asperges en geitenkaas in de oven. Bak hem in 25 á 30 minuten gaar en goudbruin.
- Maak ondertussen de dressing, door alle ingrediënten voor de dressing door elkaar te mixen.
- Haal de quiche uit de oven en laat hem een paar minuten afkoelen. Besprenkel hem met de dressing en eventueel wat fijngehakte gerookte amandelen.
Meer eten met een Midden-Oosterse twist?
- Recepten:
- Bekijk hier mijn recepten uit het Midden-Oosten, zoals Israëlische shakshuka of kruidige liefdesrijst met linzen, tzatziki en gekaramelliseerde ui.
- Meer recepten uit het Midden-Oosten vind je in het boek Kaneel & Kardemom van Anne Shooter, het kookboek van The Palomar en natuurlijk NOPI van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully.
- Kijk voor mijn recepten uit andere Aziatische keukens hier!
- Ingrediënten:
- Informatie over specerijen en andere ingrediënten vind je in de Midden-Oosterse ingrediëntenlijst.
- Uit eten & op reis:
- Mijn reisverhalen over Israel & de Palestijnse Gebieden lees je hier.