Koreaanse pannenkoeken met kimchi en tofu

Koreaanse pannenkoeken met kimchi en tofu

Kimchi is hip! Dit Koreaanse bijgerecht van gefermenteerde groente is het meest bekend als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de Koreaanse barbecue. Je kunt kimchi ook uitstekend verwerken in andere gerechten. Wat denk je bijvoorbeeld van pannenkoeken met kimchi en tofu?

Deze pannenkoeken zijn zo goed als vega. Let wel op als je strikt vegetarisch eet: in kimchi wordt vaak vissaus of gefermenteerde garnaal gebruikt. Kijk dus even goed wat je koopt. Of ga zelf aan de slag met fermenteren. 

Lees hier alles over fermentatie en andere technieken uit oma’s trukendoos. Of lees hier hoe je zelf 5 Koreaanse pickles maakt. Een recept voor kimchi volgt binnenkort.

En als je dan toch een bak kimchi hebt… Probeer dan ook meteen één van deze recepten: bindaetteok (pannenkoek van mungbonen, spek en kimchi), kimchi stoofschotel met spek of bibim guksu (koude, pittige noedels). Lekkerrr!

Ingrediënten (voor +/- 6 kleine pannenkoekjes)

Voor het beslag

  • 70 gram bloem
  • 1 eetlepel maizena
  • halve theelepel zout
  • 1 eetlepel gochugaru (Koreaanse gedroogde pepervlokken)
  • 120 ml koud water
  • 1 ei
  • 1 theelepel sesamolie

Voor de vulling

  • 200 gram tofu
  • 125 gram kimchi
  • 1 bosuitje (in dunne ringetjes) of paar sprieten Chinese bieslook (grof gehakt)
  • halve groene peper (in dunne ringetjes)
  • 2 eetlepels olie (om in te bakken)

Voor de dipsaus

  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel neutrale olie
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 theelepels lichte sojasaus
  • 2 centimeter verse gember (geraspt)
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 1 theelepel gochugaru (Koreaanse gedroogde pepervlokken)
  • snuf zout (naar smaak)

Bereidingswijze Koreaanse pannenkoeken met kimchi en tofu

  1. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar. Zet de dipsaus tot gebruik opzij.
  2. Meng daarna alle ingrediënten voor het beslag goed door elkaar, tot je een glad pannenkoekenbeslag hebt.
  3. Verkruimel de tofu met je handen (alsof je kruimeldeeg maakt).
  4. Hak de kimchi grof. Meng dit vervolgens met de tofu, het bosuitje, de groene peper en het beslag. 
  5. Verhit de olie in een grote koekenpan. Schep het beslag in de pan. Ik maak het liefst kleine pannenkoekjes, maar 1 of 2 grote kan natuurlijk ook!
  6. Bak de pannenkoekjes +/- 4 minuten op middelhoog vuur. Draai ze vervolgens om en bak nog +/- 4 minuten, tot beide kanten goudbruin en knapperig zijn, en de pannenkoekjes stevig aanvoelen. 
  7. Serveer direct met de dipsaus.

Meer weten over Koreaans eten?