Het is een klassieke combinatie in het Midden-Oosten: aubergine met tahin. Door de aubergine boven een vlam te roosteren, krijgt deze een intens rokerige smaak.
Ottolenghi’s spruitjessalade – altijd lekker!

Dit recept kan in alle jaargetijden: Ottolenghi’s spruitjessalade. Ik maakte hem voor het eerst tijdens een paasbrunch. Met een gepocheerd eitje erbij (en een glas rosé) past hij perfect bij het voorjaar. Maar ook nu de dagen korter en guurder worden, doet deze spruitjessalade het fantastisch. Serveer hem bijvoorbeeld naast een Italiaanse runderstoof met gebakken paddenstoelen en pasta. Lekker hoor.
Je eet de spruitjes in deze salade rauw. Het is even een werkje om ze in flinterdunne plakjes te snijden, maar het is het zeker waard. Verder is het easy peasy: wat reepjes oesterzwammen erbij, een handje grof geraspte kaas, dressing erover et voila.
Het recept komt uit NOPI, een van mijn lievelingskookboeken. NOPI is vernoemd naar het gelijknamige restaurant in de hippe wijk Soho in Londen, dat gerund wordt door de Israëlische chefkok Yotam Ottolenghi en de Maleisische chef Ramael Scully. De roots van beide koks zijn terug te proeven in de recepten: niet alleen Midden-Oosterse ingrediënten als ingemaakte citroen en za’atar, maar ook Aziatische smaakmakers als gember en miso. En laten dat nou net smaken zijn waar ik dol op ben!
Het stijlvol vormgegeven kookboek staat vol originele recepten. Neem bijvoorbeeld de pittige watermeloensoep die een vriendin me laatst voorzette, gevolgd door runderlende met Koreaanse peperpasta en komkommer-kimchi. Toegegeven: het zijn geen recepten die je doordeweeks, tussen werk en sportschool, eventjes in elkaar flanst. Maar als je er eenmaal aan begint, krijg je ook wat bijzonders! Ottolenghi’s spruitjessalade is een van de minst complexe recepten uit het boek. Hieronder het recept, ietsjes aangepast aan mijn smaak (dat wil onder andere zeggen: méér kaas!)
Ingrediënten (4 personen)
- 250 gram spruiten
- 200 gram oesterzwammen
- 100 gram manchego of pecorinokaas
- 4 eetlepels olijfolie
- 1,5 eetlepel citroensap
- 0,5 theelepel rode wijnazijn
- 1,5 theelepel ahornsiroop (maar honing is ook lekker)
- 20 gram peterselie
- zout en peper
Optioneel: 4 eieren of 12 kwarteleitjes (deze zien er feestelijk uit, maar het pellen is nogal een karwei; voor een “grote stappen snel thuis”-aanpak kun je ook gewone eieren zacht koken of pocheren)
Bereidingswijze Ottolenghi’s spruitjessalade
- Maak eerst de dressing: klop 3 eetlepels olijfolie met citroensap, azijn, ahornsiroop en zout en peper tot een gladde dressing.
- Rasp de kaas grof. Zet hem opzij.
- Spruitjes: verwijder de taaie buitenste blaadje en onderkant. Snijd ze daarna in heel dunne plakjes. Ottolenghi raadt aan de spruitjes te snijden met een mandoline. Bij gebrek daaraan werkt een scherp mesje ook, al duurt het een eeuwigheid om een hele zak spruitjes flinterdun te snijden.
- Oesterzwammen: Veeg de oesterzwammen schoon en scheur ze in reepjes. Bak ze in 1 eetlepel olijfolie met wat peper en zout goudbruin. Laat licht afkoelen.
- De eitjes: als je een eitje bij dit gerecht wilt serveren, maak dat dan nu. Kwarteleitjes kook je 2 minuten. Laat ze daarna direct afkoelen in ijswater. Normale eieren kun je pocheren of koken hoe je ze lekker vindt.
- Doe de spruitjes, peterselie, kaas en oesterzwammen in een grote kom. Giet vlak voor het serveren de dressing eroverheen en hussel door elkaar. Serveer met eventueel een eitje bovenop.
Meer over de keukens van het Midden-Oosten?
- Recepten:
- Bekijk hier mijn recepten uit het Midden-Oosten, zoals Israëlische shakshuka of aubergine-kaas-taart.
- Meer recepten uit het Midden-Oosten vind je in het boek Kaneel & Kardemom van Anne Shooter, het kookboek van The Palomar en natuurlijk NOPI van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully.
- Ook heerlijk met spruiten: gebakken spruitjes met vissausdressing.
- Kijk voor mijn recepten uit andere Aziatische keukens hier!
- Ingrediënten:
- Informatie over specerijen en andere ingrediënten vind je in de Midden-Oosterse ingrediëntenlijst.
- Uit eten & op reis:
- Mijn reisverhalen over Israel & de Palestijnse Gebieden lees je hier.