Ramen - wat mij betreft is het de ultieme comfort food. En je mag er nog bij slurpen ook! In dit kookboek legt Tove Nilsson je precies uit hoe jij zelf zo'n lekkere soep op tafel zet.
Yotam Ottolenghi & Ramael Scully: NOPI

NOPI is één van mijn favoriete kookboeken. De recepten zijn ontzettend creatief: Ottolenghi en Scully komen met smaakcombinaties die ik zelf nooit zou kunnen bedenken.
Dit is een kookboek voor mensen die koken leuk vinden. In het voorwoord beschrijft Ottolenghi NOPI als een ‘restaurant-kookboek waarin restaurant-gerechten staan’, maar dan dusdanig vereenvoudigd dat het thuis ook te doen is. Verwacht lange lijsten met exotische specerijen en losse elementen die je apart moet klaarmaken. Wat mij betreft is dat juist wat dit boek zo fijn maakt: spectaculaire gerechten klaarmaken in je eigen keuken, dat is toch tof?!
Je hebt er overigens geen dure of ingewikkelde apparatuur voor nodig. Met een stoommandje en een kaasdoek kom je al een heel eind.
East meets West
NOPI is vernoemd naar het gelijknamige restaurant in Soho, een hippe wijk in Londen. Het restaurant wordt gerund door de Israëlische chef Yotam Ottolenghi en de Maleisische chef Ramael Scully. De wortels van beide koks zijn terug te proeven in de recepten: niet alleen Midden-Oosterse ingrediënten als ingemaakte citroen en za’atar, maar ook Aziatische smaakmakers als soja en citroengras. En laten dat nou net smaken zijn waar ik dol op ben!
Achterin het boek worden de meest bijzondere ingrediënten toegelicht. Omdat niet alles overal even makkelijk te verkrijgen is, staat er ook bij waardoor je het eventueel kunt vervangen. Handig!
Originele recepten
NOPI staat vol originele recepten. Neem bijvoorbeeld de pittige watermeloensoep die een vriendin me laatst voorzette, gevolgd door runderlende met Koreaanse peperpasta en komkommer-kimchi. Echt heerlijk.
De ruim 300 pagina’s zijn gevuld met talloze opties voor salades, voorgerechten, bijgerechten, vlees-, vis- en groentegerechten en bijzondere desserts. Er zijn zelfs hoofdstukken met brunchgerechten en cocktails. Achterin staan 18 suggesties voor driegangenmenu’s.
Vegetariërs worden met NOPI prima bediend. Van Ottolenghi verwacht je ook niet anders. De spruitjessalade met oesterzwammen, ei en manchego komt hier regelmatig op tafel. Het flinterdun snijden van de spruitjes is een hels karwei, maar iedere minuut waard. Mijn recept voor kruidige linzenrijst met courgette-tzatziki en gekarameliseerde ui is deels geïnspireerd op een recept uit NOPI. Binnenkort zet ik ook een recept voor krokante 5-spice tofu met Chinese aubergine en kruidenrijst online. Ook daarin is duidelijk de signatuur van Ottolenghi terug te zien.
Toegegeven: het zijn geen recepten die je doordeweeks, tussen werk en sportschool, eventjes in elkaar flanst. Met de kippastilla ben je zo een paar uur bezig. Maar als je er eenmaal aan begint, krijg je ook wat bijzonders! Mocht je dit nou echt te veel gedoe vinden, dan is Ottolenghi’s nieuwste boek Simple misschien meer iets voor je.
Vormgeving
NOPI is stijlvol vormgegeven: strakke voorkant, gouden paginaranden, eenvoudige zwarte letters. De paginavullende foto’s van de gerechten knallen eruit.
Kopen?
Hier kan ik kort over zijn: JAAA!
Yotam Ottolenghi & Ramael Scully: NOPI (Fontaine Uitgevers, 2015)
Hoi Lindy, ik kwam op je leuke blog terecht.Mijn naam is Hella, ik ontwerp spice-boxes met een thema. Een goed lopend thema is de box met Ottolenghi spices en zo kwam ik bij jou terecht.
Ik zoek mensen die mijn product willen promoten als affiliatie via mijn website.
Je krijgt dan 10% van elk (via jouw unieke link) verkocht product.
Zou je hier eens naar willen kijken of je interesse hebt.
Hele hartelijke groet,
Hella Maas
http://www.teasaltandspices.nl