Eataly, gelato en meer in urban Ostiense (Rome)

Eataly, gelato en meer in urban Ostiense (Rome)

Weer eens iets heel anders dan het Rome van pracht en praal: Ostiense. Deze industriële buitenwijk in het zuiden van Rome heeft een rauw randje, met veel graffiti en voorbijrazend verkeer. Dit is Rome off the beaten track! Tot nu toe heeft de gentrification nog niet echt toegeslagen, maar dit zou zomaar eens de hipste wijk van Rome kunnen worden.

Eataly Ostiense

Je eerste gedachte is misschien: een supermarkt?! Maar Eataly is veel meer dan dat, het is eigenlijk een soort culinaire Bijenkorf. Een foodie-heiligdom met tientallen soorten pasta, potjes pesto, truffelspecialiteiten, meterslange stellingen met speciaalbier, ontelbaar veel soorten kaas. Pizza, wijn, espressobonen, vleeswaren – echt, hier vind je alles wat je hartje begeert.

Het beste van alles: met de producten uit de winkel wordt ter plekke gekookt. Iedere afdeling heeft een eigen “proefstation”, waar Italianen tussen het boodschappen doen door aanschuiven voor een lekkere hap. Aan de bar – wat mij betreft toch vaak de gezelligste plek – genoten wij van een aperitivo met kazen, flinterdun gesneden vleeswaren en knapperig brood. Goed nieuws: dit Italiaanse eet- en drink-walhalla komt begin 2019 naar Amsterdam!

Street art en gelato!

Bij een buurt als Ostiense hoort gewoon street art. Op de kruising van de Via del Porto Fluviale en Via delle Conce staat een van top tot teen beschilderde oude legerkazerne. De Italiaanse street artist BLU versierde een groot deel van het gebouw met felgekleurde monsters, die allemaal een politiek of maatschappelijk probleem symboliseren. De zijkant van het gebouw is beschilderd met een metropool op een schip, dat bijna ten onder gaat door het gewicht van de industrie en verstedelijking. I love it, en er schijnt in Ostiense nog veel meer toffe street art te vinden te zijn.

Bonus: tegenover de kazerne zit ijszaak La Romana – sinds 1947. De rij Italianen voor de deur was al een goed voorteken… Serieus het lekkerste ijs dat ik ooit heb gegeten!

Centrale Montemartini

Het klassieke, elegante Rome lijkt in Ostiense ver weg. Toch vind je hier een supertof museum met beelden uit de klassieke oudheid. Wat dit museum zo bijzonder maakt, is het decor: de verfijnde marmeren beeldhouwwerken staan tentoongesteld in de stook- en machineruimtes van een oude elektriciteitscentrale. De robuuste machinerie staat er nu nog, waardoor een heel spannend contrast ontstaat. Aanrader!

Basilica San Paolo fuori le Mura

In Ostiense staat een van de vier belangrijkste kerken van Rome: de basiliek van Sint-Paulus buiten de Muren. Het is een oase van rust. Terwijl je voor de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad uren in de rij moet staan, tref je hier maar een handjevol toeristen. En daar begrijp ik dus niets van: wát een imposant gebouw, wat een mooie tuin, en wat voel je je hier klein!

De kerk is uitbundig versierd. Boven de zuilengalerij hangen portretten van alle pausen. Volgens de legende vergaat de wereld op het moment dat er geen plek meer is voor een nieuw portret. Er zijn nog zes plekjes te vullen… Mocht je, voordat het zover is, je zonden willen opbiechten: dat kan hier in vrijwel alle talen, zelfs in het Fries.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *