Huisgebrouwen makgeolli bij Neurin Maeul, Seoul

Huisgebrouwen makgeolli bij Neurin Maeul, Seoul

Jup. Nog een post over makgeolli! Eerder schreef ik al over zelf makgeolli brouwen bij The Sool Company, de 5 lekkerste makgeolli’s van Zuid-Korea, verschillende plekken om makgeolli te drinken in Seoul (zoals White Bear in Gangnam en het fantastische Sanullim 1992 in Hongdae) en een achtergrondpost over makgeolli. Deze (voorlopig) laatste makgeolli-post gaat over Neurin Maeul, een keten in Seoul waar je huisgebrouwen makgeolli drinkt.

Proef de 4 seizoenen

Bij Neurin Maeul kun je proeven hoe de smaak van makgeolli verandert, naar mate die langer rijpt. Tijdens de fermentatie worden de suikers als het ware “opgegeten” door de gist. De makgeolli wordt daardoor minder zoet en krijgt een hoger alcoholpercentage. Neurin Maeul heeft vier soorten huisgebrouwen makgeolli op de kaart staan, met verschillende rijping: lente (1-3 dagen), zomer (4-6 dagen), herfst (7-9 dagen) en winter (>10 dagen). Ik proefde alleen de herfstvariant, maar die was heerlijk! Romig, vol en toch fris door de bubbels.

Een karaf van 1 liter kost 8.000 won. Maar als je stevige dorst hebt, kun je betere deals krijgen. Wat denk je van 2 uur lang onbeperkt makgeolli en rijstwijn voor 10.000 won per persoon? Dat is nog geen 8 euro. Koopje!

Puur gebrouwen

In principe is de ingrediëntenlijst van makgeolli kort: rijst, water en nuruk (een fermentatiestarter). That’s it. Tegenwoordig bevatten veel commerciële brouwsels echter allerlei chemische toevoegingen, zoals aspartaam. Gelukkig proberen steeds meer (ambachtelijke) brouwerijen hun makgeolli zo puur mogelijk te houden. Dat is ook de filosofie van Neurin Maeul: een natuurlijk brouwproces dat is gebaseerd op traditie en goede ingrediënten.

En meer!

Er staan nog veel meer bijzondere dranken op de kaart bij Neurin Maeul. Rijstbier, rijstwijn, mousserende bramenwijn… En wat te denken van mango makgeolli? Een soort smoothie van mango en makgeolli, ook te krijgen in aardbeien- en bramensmaak.

Ook de hapjes zijn heel erg prima. Ik at er een pannenkoek met kimchi en sea food, serieus één van de besten die ik in Zuid-Korea geproefd heb. Knapperig aan de buitenkant, smeuïg aan de binnenkant, en bomvol schaal- en schelpdieren. Daarnaast bestelden we een schotel met plakjes zacht buikspek, witte kimchi, een pittige dipsaus en een roerbak van groene pepers met bizarre Koreaanse schaaldieren (?!).

3 vestigingen

Er zijn drie vestigingen van Neurin Maeul. Tim en ik bezochten die in het Jongno Centre One Building. Een grote, moderne zaak midden in het zakendistrict van Seoul. We zaten dan ook vooral tussen groepjes borrelende zakenlui. Achter glazen wanden zie je grote vaten waar de makgeolli in rijpt. Ondertussen slepen obers af en aan met karaffen melkachtige heerlijkheid.

Tip: romantische wandeling langs de Cheonggyecheon!

De vestiging van Neurin Maeul in het Jongno Centre One ligt vlakbij de Cheonggyecheon. Dit is een kilometerslange beek die door het centrum van Seoul loopt. Aan weerszijden van de beek loopt een wandelpromenade, omgeven door groen. Doordat de beek een paar meter onder straatniveau ligt, waan je je in een oase van rust – of nou ja, zo rustig als het in hartje Seoul wordt. 

Hypermoderne wolkenkrabbers torenen hoog boven je uit. ‘s Avonds wordt de boel verlicht met lampionnetjes en kunstobjecten. Het stikt er dan van de kleffe Koreaanse stelletjes. Hand in hand, selfie-makend en sommigen in matchende outfits. Ook zie je er straatartiesten en street art. Onder een brug werd zelfs Jurassic Park vertoond.

Het is groen, het is urban, het is creatief: ik vind het vet!

Waar vind je Neurin Maeul?

Adres: 67 Suha-dong, Jung-gu, Seoul, Zuid-Korea (in het Center One Complex/Building). Je bereikt de ingang over een soort loopbrug met grote witte “vaten”.

Meer weten over Koreaans eten en drinken?