In de hoofdstraat van het Haagse Chinatown zit St. Anny Tea House. Je kunt er eten, maar ik gebruik het vooral als adresje om Chinese zoetigheid en pasteitjes te halen.
Mooncake: ’tis the seasooon!

Wat is mooncake?
Mooncake (ook wel maankoek of yue bing) is een van oorsprong Chinese lekkernij. Het is een vrij machtig ‘gebakje’, bedoeld om te delen. Hij is alleen ‘in het seizoen’ te krijgen: het Chinese antwoord op onze banketletter, zeg maar. Iedereen krijgt een partje, vaak met een kop thee.
De Kantonese mooncake is veruit het bekendst, maar iedere regio heeft zijn eigen variant.
De klassieker: Kantonese mooncake
Als je mooncake kent, ken je waarschijnlijk de Kantonese versie. Qua uiterlijk lijkt deze een beetje op een uit de kluiten gewassen gevulde koek van een centimeter of vijf dik.
De korst is roodbruin, glanzend en een beetje chewy. Aan de bovenkant is vaak een Chinese versiering in het deeg ‘gestempeld’. De vulling bestaat meestal uit lotuspasta, met in het midden een gezouten eidooier (meer dooiers = beter). De goudgele dooier staat symbool voor de maan.
In plaats van de luxueuze lotuspasta kan de vulling ook bestaan uit zoete bonenpasta, jujube, zoete aardappel, doerian of een notenvulling (five kernels of wu ren, omdat er traditioneel vijf soorten zaden en noten gebruikt worden). Een hartige vulling kan ook, bijvoorbeeld ham of geroosterd varkensvlees.
Andere stijlen mooncake
- Ti jiang (ook wel: di qiang): Een platte mooncake uit Beijing. Hij heeft een lichte, schuimige korst. Mooncakes uit Beijing staan erom bekend dat ze rijkelijk versierd zijn.
- Fan mao mooncake: Deze komt ook uit Beijing. Hij heeft een kruimelige, bladerdeegachtige korst.
- Suzhou mooncake: Ook dit type heeft een buitenkant die lijkt op bladerdeeg: veel vettige, dunne laagjes knapperig deeg. Het deeg wordt vaak op smaak gebracht met suiker en spekvet. Er zijn zoete en hartige varianten. De hartige versie wordt vaak gemaakt met een vulling van varkensgehakt.
- Snow skin mooncake: Deze variant is ontstaan in Hong Kong. Het is een ongebakken gebakje, met een buitenkant van kleefrijstmeel en een fruitige vulling. Het heeft wel wat weg van Japanse mochi. Deze variant is een stuk minder zoet, vet en zwaar dan de andere soorten. Snow skin mooncake wordt koud geserveerd (in tegenstelling tot de andere cakes, die je op kamertemperatuur eet).
- Shanghai-style mooncake: Deze hebben een dikke, kruimelige, boterige korst, vergelijkbaar met shortcrust pastry. De vullingen zijn vergelijkbaar met de Kantonese variant. Ook in Shanghai zit er vaak een eidooier in het midden van de koek.
Waar komt deze lekkernij vandaan?
Mooncake is traditioneel Chinees. Het wordt gegeten rond het Midherfstfestival (ook wel Maanfestival). Dit festival bestaat al zo’n drieduizend jaar. Van oorsprong was het een viering om de maangod te bedanken voor de goede oogst, waarbij de mooncake diende als symbolisch geschenk. Vandaag de dag is het midherfstfestival vooral een samenzijn met familie.
Het Midherfstfestival valt op de vijftiende dag van de achtste maand van de maankalender. In 2018 valt het festival op 24 september. Vaak zijn er in de maand rondom het festival al allerlei festiviteiten, met gekleurde lampionnen, wierook en drakendansen.
Je ziet mooncakes niet alleen in China; ook op andere plekken waar een grote Chinese gemeenschap is, worden ze volop verkocht. Zo zag ik ze ook tijdens mijn reis door Singapore en Maleisië overal opduiken. In warenhuizen staan metershoge stapels mooncakes, vaak in feestelijke geschenkverpakkingen. In deze landen staat het feest ook wel bekend als Lantarenfestival.
Waar koop je mooncake?
Bij de toko en bij Chinese bakkerijen, zoals St. Anny. Afhankelijk van het merk en formaat, betaal je tussen de 8 en 20 euro voor een mooncake.
Foto-credits: alle mooncakes via Pixabay, de foto van de lampionnen in Singapore is van mij.