Monti voor foodies (Rome, Italië)

Monti voor foodies (Rome, Italië)

Buona sera! Tijdens een weekje Rome verbleven Tim en ik in de levendige wijk Monti. Vroeger was dit een armoedige volksbuurt, maar tegenwoordig is het een superknus district. Vlakbij het Colosseum, maar net even wat minder toeristisch. Overdag kun je er shoppen in kleine boetiekjes. Tegen de avond, als de Italianen beginnen aan hun aperitivo, komt het district echt tot leven. Er is voor ieder wat wils. 

1. Biertjes op het dorpsplein van Monti

Studenten, hipsters en zakenlui verzamelen zich ‘s avonds op dit knusse pleintje achter de kerk (waar in Rome zit je eigenlijk niet achter een kerk?!). Ook op nazomeravonden is het goed toeven buiten. Aan het pleintje zit een piepklein café, dat volgens mij niet eens een naam heeft. Je pakt er zelf je biertje uit de koelkast en drinkt het op tussen de locals die rondom de fontein zitten. Dorpse gezelligheid in hartje Rome!

Piazza della Madonna dei Monti

Monti Rome

2. Ai tre Scalini

Deze populaire wijnbar heeft de warme, uitnodigende sfeer van een bruine kroeg. Zo’n plek waar je urenlang wilt schuilen voor de regen, maar waar het in de Italiaanse zomerhitte ook heerlijk is om bij het open raam te zitten. Iedere avond is het hier volle bak. Mensen staan zelfs op de stoep en gebruiken de motorkap van geparkeerde auto’s als bartafel. Een uitgebreide wijnkaart, lekkere speciaalbieren op tap en overheerlijke antipasti: ik ben verkocht.

Ai tre Scalini, Via Panisperna 251

3. Sterrenlunch voor een prikkie

Op de bovenste verdieping van het museum Palazzo delle Esposizioni huist het restaurant van Antonello Colonna. Je kunt er terecht voor Romeinse gerechten met een moderne twist. ’s Avonds kookt hij de Michelinsterren van de hemel. Overdag serveert hij een heerlijk lunchbuffet voor een prikkie (€ 16). Sla vooral de tiramisu niet over, dit was de lekkerste die we in Rome hebben geproefd! Het interieur van het restaurant is licht en modern, met veel glas, een hoog plafond en een flink balkon. 

Open Colonna, Via Nazionale 194

4. Goddelijk Italiaans

Vinando ligt eigenlijk net buiten Monti, maar ik moet dit restaurant hier noemen. Want wat is het eten hier fantastisch! We vonden dit restaurant per toeval, op zo’n typisch Italiaanse piazza. Normaal ben ik zo iemand die een kwartier naar de menukaart kijkt, zich vijf keer bedenkt en  uiteindelijk pas beslist als de ober aan tafel staat. Maar hier niet hoor. Burrata, rauwe garnaal en zwarte truffel in één gerecht – lijkt me helder: dat moest ik proeven. Hemels! Ook de andere gerechten waren perfect, met een speciale vermelding voor de ravioli met ricotta en saffraan. Als je in Rome bent: ga hier alsjeblieft naartoe.

Vinando, Piazza Margana 23

5. I ain’t got nothing but the blues

Ik vind het altijd leuk om in het buitenland een jazzbar op te zoeken. In Monti zit Charity Cafe, een piepkleine zaak waar bijna iedere avond live muziek is. De bluesmuzikanten die wij er zagen waren niet zo briljant, maar als je iets meer geluk hebt, kun je hier waarschijnlijk legendarische avonden beleven!

Charity Café, Via Panisperna 68

6. Sushi & samba

Buik vol van pasta en pizza? Ga naar Temakinho. Deze hippe tent (kekke behangetjes!) serveert Japans-Braziliaanse fusion. Denk aan cocktails zoals de sakerinha (caipirinha op basis van Japanse sake, zeer geslaagd) en garnalentempura met bananensalsa (iets minder geslaagd). Ook staat er volop sushi en ceviche op de kaart. Boven het restaurantkabaal uit hoor je nog net de tonen van samba en bossanova. Een ding is zeker: dit restaurant prikkelt al je zintuigen.

Temakinho, Via dei Serpenti 16

Temakinho

Foto credits Temakinho: foto afkomstig van website Temakinho