Momofuku’s groene asperges met miso en ei

Momofuku’s groene asperges met miso en ei

Netflix puilt tegenwoordig uit van de series voor foodies. Ugly Delicious blijft een van mijn favorieten. Waarom? Dat lees je in deze blog. Het brein achter deze heerlijke serie is David Chang, de chef en eigenaar van de Momofuku-keten in New York. In het Momofuku kookboek deelt hij de lekkerste restaurantwaardige recepten. Zoals deze groene asperges met miso en ei.

Chang haalde de inspiratie voor dit gerecht uit Sapporo, een stad op het meest noordelijke eiland van Japan. Daar serveren ze miso ramen met een flinke klont boter. Het idee voor misoboter was geboren. Later ontdekte Chang dat dit wonderwel combineert met ei en een scheutje azijn: het levert een zoutige, volle, hollandaise-achtige saus die fantastisch samengaat met groene asperges. Zo simpel, zo lekker!

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 2 eetlepels witte miso
 • 2 eetlepels boter (op kamertemperatuur) + 1 eetlepel om de asperges te bakken
 • 350 gram groene asperges
 • 1 eetlepel (sherry)azijn + 1 eetlepel om de eieren te pocheren
 • 2 eieren
 • zout en zwarte peper

Bereidingswijze groene asperges met miso en ei

 1. Maak eerst de misoboter. Simpel: meng 2 eetlepels boter met de miso stevig door elkaar, tot je een egale crème hebt.
 2. Snijd de houtachtige onderkant van de asperges. Schil eventuele harde stukken weg met een dunschiller (maar dat is meestal niet nodig).
 3. Verhit 1 eetlepel boter in een pan. Bak de asperges 5 á 6 minuten, tot ze enigszins gebruind en gaar (maar niet te zacht!) zijn. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier en bestrooi met wat zout.
 4. Terwijl de asperges koken, doe je twee dingen:
  1. Pocheer de eieren. Breng daarvoor een flinke pan water zachtjes aan de kook (je wilt kleine belletjes, geen grote bubbels). Voeg 1 eetlepel azijn toe aan het water. Breek 1 ei in een kopje. Maak vervolgens met een lepel een draaikolk in de pan (dat zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft). Giet het ei in het midden van de draaikolk. Na 3 minuten is je ei klaar.
  2. Maak de misosaus af. Verhit daarvoor de azijn in een sauspannetje. Voeg de misoboter toe en warm deze heel even mee. De boter hoeft niet te smelten!
 5. Verdeel de misosaus over 2 borden. Leg de asperges er bovenop. Leg daar bovenop voorzichtig een gepocheerd eitje. Bestrooi met zwarte peper. 

Meer weten over Japans eten?