Dit is een snelle Japanse spinaziesalade. Hij lijkt simpel, maar door de dressing met miso en sesam zit hij wel barstensvol smaak. Heerlijk bij een stukje gebakken kip of vis.
Momofuku’s groene asperges met miso en ei

Netflix puilt tegenwoordig uit van de series voor foodies. Ugly Delicious blijft een van mijn favorieten. Waarom? Dat lees je in deze blog. Het brein achter deze heerlijke serie is David Chang, de chef en eigenaar van de Momofuku-keten in New York. In het Momofuku kookboek deelt hij de lekkerste restaurantwaardige recepten. Zoals deze groene asperges met miso en ei.
Chang haalde de inspiratie voor dit gerecht uit Sapporo, een stad op het meest noordelijke eiland van Japan. Daar serveren ze miso ramen met een flinke klont boter. Het idee voor misoboter was geboren. Later ontdekte Chang dat dit wonderwel combineert met ei en een scheutje azijn: het levert een zoutige, volle, hollandaise-achtige saus die fantastisch samengaat met groene asperges. Zo simpel, zo lekker!
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 2 eetlepels witte miso
- 2 eetlepels boter (op kamertemperatuur) + 1 eetlepel om de asperges te bakken
- 350 gram groene asperges
- 1 eetlepel (sherry)azijn + 1 eetlepel om de eieren te pocheren
- 2 eieren
- zout en zwarte peper
Bereidingswijze groene asperges met miso en ei
- Maak eerst de misoboter. Simpel: meng 2 eetlepels boter met de miso stevig door elkaar, tot je een egale crème hebt.
- Snijd de houtachtige onderkant van de asperges. Schil eventuele harde stukken weg met een dunschiller (maar dat is meestal niet nodig).
- Verhit 1 eetlepel boter in een pan. Bak de asperges 5 á 6 minuten, tot ze enigszins gebruind en gaar (maar niet te zacht!) zijn. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier en bestrooi met wat zout.
- Terwijl de asperges koken, doe je twee dingen:
- Pocheer de eieren. Breng daarvoor een flinke pan water zachtjes aan de kook (je wilt kleine belletjes, geen grote bubbels). Voeg 1 eetlepel azijn toe aan het water. Breek 1 ei in een kopje. Maak vervolgens met een lepel een draaikolk in de pan (dat zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft). Giet het ei in het midden van de draaikolk. Na 3 minuten is je ei klaar.
- Maak de misosaus af. Verhit daarvoor de azijn in een sauspannetje. Voeg de misoboter toe en warm deze heel even mee. De boter hoeft niet te smelten!
- Verdeel de misosaus over 2 borden. Leg de asperges er bovenop. Leg daar bovenop voorzichtig een gepocheerd eitje. Bestrooi met zwarte peper.
Meer weten over Japans eten?
- Recepten:
- Ga aan de slag met één van mijn andere Japanse recepten of snuffel tussen mijn recepten uit andere Aziatische keukens.
- Meer vegetarische recepten.
- Check het kookboek Ramen van Tove Nilsson of The Complete Asian Cookbook van Charmaine Solomon.
- Ingrediënten:
- Lees meer over bijzondere Japanse producten: stinky natto, Japanse pickles (tsukemono) en Japanse whisky.
- Bekijk de lijst met Japanse ingrediënten
- Ga shoppen bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag, of bij toko Wah Nam Hong.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn reis- & eetverhalen over Japan.