Momofuku spruitjes met vissausdressing

Momofuku spruitjes met vissausdressing

Spruiten. Veel mensen zullen er hun neus voor ophalen. Zou het komen doordat je ze meestal muf en doodgekookt voorgeschoteld krijgt? Zo zonde, want je kunt er echt spannende gerechten mee maken. Zoals deze “Momofuku spruitjes”.

David Chang, de Amerikaanse chef met Koreaanse roots achter Momofuku en Ugly Delicious, weet wel raad met stevige smaken. Zo tovert hij de simpele spruit om tot een supersexy bijgerecht. De spruiten worden gebakken tot de buitenste blaadjes beginnen te schroeien. Dat levert een geroosterde, beetje rokerige smaak op. Je eet ze met een zuur-zoute dressing op basis van limoensap en vissaus. Echt ontzettend lekker! 

Deze geroosterde spruitjes zijn heerlijk naast gestoomde broodjes met buikspek, geroosterde kip uit de oven of knapperig gebakken tofu. 

Ingrediënten (2 personen)

  • 300 gram spruitjes
  • 2 eetlepels (zonnebloem)olie

Voor de dressing:

  • 4 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel water
  • sap van ½ limoen
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • ½ rode chilipeper (fijngehakt)
  • paar takjes verse koriander (fijngesneden)

Bereidingswijze Momofuku spruitjes

  1. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Zet opzij.
  2. Maak de spruitjes schoon, door de onderkant en de buitenste blaadjes te verwijderen. Snijd de spruitjes vervolgens doormidden.
  3. Hussel de spruitjes met 2 eetlepels olie. Bak ze in een koekenpan tot ze beginnen te bruinen. Je wilt dat de buitenste blaadjes karamelliseren en dat de spruitjes beetgaar worden. Een klein beetje schroeien mag, maar zorg er wel voor dat ze niet verbranden. Het bakken duurt ongeveer 5 minuten. 
  4. Giet de dressing vervolgens bij de spruitjes en hussel goed om. 

Meer weten over Koreaans eten?