Miso nikomi udon: rijkgevulde Japanse bouillon

Miso nikomi udon: rijkgevulde Japanse bouillon

De man des huizes is grieperig. En dat is Heel Erg Zielig, dus moet er soep gekookt worden. Het werd deze miso nikomi udon, een rijk gevulde Japanse noedelsoep.

De basis is een dashi-bouillon met miso. Met de vulling kun je lekker uitpakken. Ik gebruik kip, ei, visballetjes, shiitake en mais. Udonnoedels horen er sowieso in. Dit zijn dikke, zachte tarwenoedels die je zowel in soep als in een roerbakgerecht kunt eten. Ze zijn gedroogd, bevroren of gekookt (in vacuümverpakking) te koop bij de toko. 

Miso nikomi udon wordt traditioneel geserveerd in een donabe, een Japanse kleipot. De soep en de toppings worden netjes in de kleipot geschikt. Vervolgens wordt er een eitje boven getikt, dat stolt in de hete bouillon. Als je geen donabe hebt, no stress: met gewone pannen is dit gerecht ook heel makkelijk in elkaar te zetten.

Ingrediënten (2 personen)

Voor de soep

  • 6 gedroogde shiitakes
  • 750 milliliter water
  • 2 zakjes dashi poeder (5 gram per stuk)
  • 3 eetlepels misopasta
  • 2 eetlepels mirin
  • 1 theelepel sojasaus

Vulling

  • 1 á 2 eieren (afhankelijk van of je een half of heel ei per persoon wilt)
  • 100 gram fishcake of visballetjes (ik gebruik crab flavoured fish balls, te vinden in de vriezer van de toko)
  • 200 gram kipdij
  • scheutje olie
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 100 gram udon noedels
  • 75 gram tofu puffs (luchtige gefrituurde tofu, te vinden in plastic zakjes in de koeling bij de toko)
  • klein blikje maïs (ik gebruik ongeveer 2 eetlepels per portie)
  • 2 bosuitjes (in dunne ringetjes)

Bereidingswijze miso nikomi udon

  1. Week de shiitakes minimaal 20 minuten in heet water, tot ze zacht zijn. 
  2. Kook de eitjes halfzacht. Pel ze en zet ze even opzij.
  3. Bereid de visballetjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. De mijne moeten ongeveer 10 minuten koken.
  4. Giet ondertussen de shiitakes af en vang het weekvocht op. Doe het weekvocht in een pan en leng het aan met water, tot je 750 milliliter hebt. Snijd de shiitakes in vieren en zet ze even apart.
  5. Voeg 2 zakjes dashipoeder toe aan het water. Doe ook 3 kleine eetlepels misopasta en 2 eetlepels mirin erbij. Zet het vuur aan en roer goed, tot de misopasta is opgelost. Houd het tegen de kook aan terwijl je aan de slag gaat met de kip. 
  6. Snijd de kipdij in reepjes. Bak de kip in een klein beetje olie. Voeg op het laatst 1 eetlepel mirin en 1 eetlepel sojasaus toe om de kip op smaak te brengen. 
  7. Doe de udon in de soep en kook ze zolang als aangegeven op de verpakking (ik gebruik vacuümverpakte noedels, die hebben ongeveer 3 minuutjes nodig). 
  8. Pak de tofupuffs erbij. Je kunt ze eventueel doormidden snijden, maar dat hoeft niet. Doe ze bij de misobouillon en warm kort mee. 
  9. Doe wat bouillon, noedels en tofupuffs in een diep bord. Leg er wat kip, visballetjes, mais en shiitakes bij. Snijd de eitjes doormidden en leg die bovenop. Bestrooi het tot slot met wat ringetjes bosui. 
  10. Eet smakelijk!

Waar komt deze soep vandaan?

Miso nikomi udon komt oorspronkelijk uit Nagoya, een grote Japanse havenstad die bekend is van het Nagoya Castle, de jaarlijkse World Cosplay Summit en als uitvalsbasis voor tripjes naar de Japanse Alpen. 

Nagoya

Meer weten over Japans eten?