Miang kham, perfect Thais hapje op een blaadje

Miang kham, perfect Thais hapje op een blaadje

Als je het over smaakexplosies hebt, dan heb je het over Thaise miang kham! Een groen blaadje met daarop stukjes pinda, kokos, limoen, rode peper, gember, sjalot en een fantastische zoetige saus. Het is zo simpel, dat je je bijna niet kunt voorstellen hoe lekker dit is tot je alle ingrediënten samen geproefd hebt.

Dit hapje komt uit het noorden van Thailand, waar het vaak op straat wordt verkocht. Dat kan zelfs ‘to go’: gewoon alle ingrediënten in een plastic zakje en gaan met die banaan. Bij het restaurant Sra Bua (**) in Bangkok kregen we de chique variant voorgeschoteld, door een ober die alle losse onderdelen vanaf een rijk versierde trolley voor ons tot een mooi hapje vormde.

Miang kham is makkelijk te maken. Begin met de saus, daarna hoef je alleen nog het een en ander te snijden. Het lastigste is waarschijnlijk het vinden van het juiste groene blaadje.

 

Vind het juiste betelblad

Traditioneel wordt hiervoor piper sarmentosum gebruikt. Het wordt ook wel cha plu leaf of wild betelblad genoemd. Ik koop het bij de toko Wah Nam Hong. Let goed op dat je het juiste betelblad koopt! In toko’s zie je vaak ‘gewoon’ betelblad, ook wel sirih of piper betle genoemd. Deze stugge, glanzend groene blaadjes worden – vanwege de medicinale werking – echt alleen gebruikt om op te kauwen (en daarna uit te spugen). Als je geen cha plu leaves kunt vinden, kun je eventueel ook baby-romainesla of verse spinazie gebruiken. Ook best lekker, maar wel anders dan het origineel.

 

Kies je favoriete beleg

Meestal wordt miang kham geserveerd met een klein, gedroogd garnaaltje. Ik vind het zelf lekkerder om sambal goreng teri te gebruiken. Dat zijn kleine gebakken visjes, op smaak gebracht met specerijen, sambal en suiker. Kant-en-klaar te koop in plastic bakjes bij de toko. Je kunt ook sambal goreng tempe gebruiken (knapperig gebakken tempeh). Niet authentiek Thais, wel erg lekker! Met tempeh is dit hapje ook makkelijk vegetarisch te maken. Laat dan ook de trassi weg en vervang de vissaus door sojasaus.

Wil je naast deze klassieke miang kham nog iets bijzonders serveren? Probeer dan ook de miang met krab, lychee en groene mango!

 

Ingrediënten miang kham (voor 12 hapjes)

Saus
  • halve sjalot
  • 1 centimeter verse galanga
  • 1 centimeter verse gember
  • halve stengel citroengras
  • 3 eetlepels palmsuiker (of lichtbruine basterdsuiker)
  • 1 theelepel trassi (of andere garnalenpasta)
  • 2 eetlepels heet water
  • 1 eetlepel vissaus
Toppings

1 blaadje = 1 hapje. Je hebt voor elk hapje van ieder ingrediënt hieronder 1 stukje nodig. Dus ieder blaadje krijgt 1 ringetje chilipeper, 1 stukje limoen etc. Ietsje meer mag natuurlijk altijd 😉

  • 12 wilde betelblaadjes (1 blaadje = 1 hapje)
  • 2 eetlepels gedroogde kokossnippers
  • 1 chilipeper
  • halve limoen (gebruik het liefst verse limoenen met een dunne schil)
  • halve sjalot
  • 3 centimeter gember
  • 2 eetlepels pinda (of cashewnoot)
  • 2 eetlepels geroosterde gedroogde garnaal (of sambal goreng teri / sambal goreng tempe)

Bereidingswijze

Maak eerst de saus
  1. Hak de sjalot, galanga, gember en citroengras grof. Doe vervolgens alle ingrediënten voor de saus bij elkaar en maal met staafmixer of blender tot een grove pasta.
  2. Verhit de saus in een klein pannetje, tot het een licht stroperige saus geworden is. Als het te droog of plakkerig wordt, doe er dan nog een klein beetje water bij.
Bereid vervolgens de toppings
  1. Was de wilde betelblaadjes en dep ze droog.
  2. Rooster de kokossnippers in een droge koekenpan, tot ze lichtbruin zijn.
  3. Snijd de chilipeper in dunne ringetjes. Snijd de limoen (met schil en al) in partjes. Dit gaat het best door hem eerst horizontaal in plakken van ½ centimeter te snijden, en daarna de partjes los te snijden. Je krijgt dan mooie, sappige blokjes met een klein stukje schil. Snijd ook de sjalot en gember in kleine blokjes, ongeveer ½ x ½ centimeter.
  4. Maak de hapjes: doe op ieder blad van elk ingrediënt een klein beetje. Daar bovenop een klein schepje saus. Klaar! Je kunt ook alle ingrediënten in bakjes of op een mooi plateau serveren, en iedereen zijn eigen hapje laten knutselen.

Meer weten over de Thaise keuken?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *