Hemelse linzenrijst met noten, tzatziki en uienringen

Hemelse linzenrijst met noten, tzatziki en uienringen

Ohhhh, deze linzenrijst is zo lekker. Hoewel je op Noodlesonmymind vooral gerechten en verhalen uit het Verre Oosten vindt, ben ik ook gek op de keukens van het Midden-Oosten. Onderstaand recept is een samenvoeging van twee recepten: Sabrina Ghayours Arabische mojardara (een gerecht van rijst, linzen en ui) en de Perzische liefdesrijst van chef Yotam Ottolenghi. Wat mij betreft een heel gelukkig huwelijk!

Deze linzenrijst is kruidig, voedzaam en heel rijk van smaak. Nootjes zorgen voor een crunch, citroenschil voor frisheid en moerbeien en gekarameliseerde uien voor zoet. De tzatziki van courgette is er lekker fris bij, en smaakt licht nootachtig door de bruine boter. 

Dit vegetarische recept heeft een flinke ingrediëntenlijst, maar is niet zo ingewikkeld. Het kost wel wat tijd om alle onderdelen te maken – een heerlijk recept voor in het weekend! 

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

De Perzische specerijenmix
  • 1 eetlepel gedroogde rozenblaadjes (ik gebruik de kleine gedroogde rozenknopjes die in de toko te vinden zijn bij de thee; het geeft een subtiele smaak aan het gerecht, maar is niet onmisbaar)
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • halve theelepel kaneel
  • halve theelepel gemalen zwarte peper
  • flinke snuf nootmuskaat
Courgette-tzatziki met bruine boter
  • 1 kleine courgette
  • 75 gram Griekse yoghurt
  • 1 theelepel citroensap
  • 10 gram verse munt (fijngesneden)
  • 25 gram boter
De linzenrijst
  • 50 gram groene linzen
  • 30 gram gedroogde moerbeien (deze zijn te koop in het schap met “superfoods” van de supermarkt of bijvoorbeeld EkoPlaza; als je ze niet kunt vinden kun je ook gele rozijnen of evt. gedroogde cranberries gebruiken)
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 kleine ui (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 2 centimeter verse gember (fijngeraspt)
  • 100 gram basmatirijst
  • een halve liter groentebouillon
  • 1 bospeen (grof geraspt)
  • 30 gram gedopte pistachenoten (grof gehakt en geroosterd in een droge koekenpan)
  • 30 gram amandelschaafsel of -stiften (geroosterd in een droge koekenpan)
  • 1 citroen (alleen de geraspte schil)
  • optioneel: wat extra gedroogde rozenblaadjes om te garneren
Gekarameliseerde ui
  • 100 ml plantaardige olie
  • 2 uien (in dunne ringen)

Bereidingswijze hemelse linzenrijst

  1. Was de linzen en laat ze +/ 30 minuten weken in koud water. Daarna kook je ze 30 á 40 minuten, tot ze zacht zijn (maar geen puree!). Tijdens het weken en koken kun je aan de slag met de andere ingrediënten. Als de linzen klaar zijn, spoel je ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
  2. Giet 100 milliliter heet water over de moerbeien en laat ze 10 minuutjes wellen. Giet ze daarna af en zet ze opzij.
Maak de courgette-tzatziki:
  1. Rasp de courgette grof. Doe de courgette in een vergiet en bestrooi met zout. Laat een kwartiertje uitlekken en knijp het vocht eruit.
  2. Doe de rasp in een kom met de yoghurt, citroensap, fijngesneden munt en wat zout en zwarte peper. Roer alles door elkaar.
  3. Smelt de boter in een kleine steelpan op halfhoog vuur. Laat +/- 2 minuutjes zachtjes pruttelen, tot de boter lichtbruin is en een nootachtige geur heeft. Let op dat het niet verbrandt! Giet de boter door een fijne zeef, zodat de donkere melkbestanddelen achterblijven. Roer de gesmolten boter door het courgettemengsel.
  4. Klaar! Zet de tzatziki afgedekt in de koelkast.
Ga nu verder met de linzenrijst:
  1. Meng alle ingrediënten voor de specerijenmix door elkaar. 
  2. Verhit 1 eetlepel olie in een pan. Fruit hierin de gesnipperde ui, knoflook en gember een paar minuutjes. Voeg het specerijenmengsel toe en bak even mee. Roer vervolgens de rijst erdoor. Goed doorscheppen, zodat alle korrels een vettig laagje hebben en zijn bedekt met het specerijenmengsel. Giet daarna de helft van de bouillon over de rijst en breng het geheel aan de kook. Zodra het water bijna is opgenomen, voeg je wat meer bouillon toe (het kan zijn dat je nog wat extra water nodig hebt: de rijst moet al het water opnemen, maar mag niet te droog koken). Laat de rijst nét gaar worden, dit duurt ongeveer een kwartiertje.
  3. Maak de gekaramelliseerde ui: verhit de olie in een een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de uien hierin +/- 8 minuten, tot ze mooi bruin zijn. Culy heeft een handig stappenplan voor de perfecte gekarameliserde uien! Ze even apart.
  4. Mix de geraspte wortel, moerbeien, pistache en amandelen door de rijst. Voeg ook de linzen toe. Laat even doorwarmen. Roer tot slot de citroenrasp erdoor.
  5. Dien de linzenrijst op met een flinke schep tzatziki, de gekarameliseerde uienringen en eventueel nog wat extra rozenblaadjes. Bon appetit!

Meer over de keukens van het Midden-Oosten?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *