Een dampende kom soep met warme smaken van kaneel, steranijs en sesam. Met kokosmelk en limoen, dus toch een tikkeltje exotisch. Wat wil je nog meer op een gure herfstdag?
Kruidige wortelsoep met salsa van granaatappel

Je weet wat ze zeggen: summer bodies are made in winter! Daarom leek het me een uitstekend idee om na drie maanden luilekkerland – hitte, vakantie, nieuwe baan en zo nog wat smoezen – weer te beginnen met sporten. En daar hoort natuurlijk ook gezond eten bij. Zoals deze lekkere kruidige wortelsoep met granaatappel.
Ingrediënten (2 personen)
Voor de kruidige wortelsoep:
- 1 eetlepel olijfolie
- 300 gram bospeen (geschrapt en in grove stukken)
- 1 ui (grof gesnipperd)
- 1 teen knoflook (grof gehakt)
- 2 centimeter gember (geraspt of grof gehakt)
- specerijen:
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
- halve theelepel komijnpoeder
- halve theelepel kurkuma
- 750 milliliter groentebouillon
- 50 milliliter sinaasappelsap
- optioneel: 1 eetlepel honing (als je de soep graag wat zoeter wilt)
- 2 flinke eetlepels yoghurt
Voor de salsa:
- bakje granaatappelpitjes
- klein handje verse munt (in dunne reepjes gesneden)
- rasp van 1 citroen
- 1 theelepel komijnzaad (geroosterd in een droge koekenpan)
- 1 eetlepel olijfolie
- zout
Bereidingswijze kruidige wortelsoep
- Bak de bospeen en de ui in de olijfolie tot de ui glazig is. Voeg daarna de knoflook en gember toe en bak dit nog 3 minuten mee.
- Voeg de specerijen toe. Bak nog 1 minuutje, tot het mengsel geurig is.
- Voeg vervolgens de groentebouillon toe. Breng alles aan de kook en draai daarna het vuur lager. Laat alles ongeveer een half uurtje pruttelen, tot de wortel heel zacht is.
- Maak ondertussen de salsa. Dat is easy peasy: gewoon alle ingrediënten door elkaar mengen.
- Als de stukken wortel zacht zijn, kun je de soep pureren met een staafmixer. Voeg vervolgens het sinaasappelsap toe en roer goed door. Proef of er nog iets bij moet (zout, peper, specerijen of honing).
- Doe de soep in kommen. Garneer met de granaatappelsalsa en maak het geheel af met de yoghurt.
Meer over de keukens van het Midden-Oosten?
- Recepten:
- Bekijk hier mijn recepten uit het Midden-Oosten, zoals Israëlische shakshuka of aubergine-kaas-taart.
- Meer recepten uit het Midden-Oosten vind je in het boek Kaneel & Kardemom van Anne Shooter, het kookboek van The Palomar en natuurlijk NOPI van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully.
- Lees meer recepten voor soep. Kijk voor mijn recepten uit andere Aziatische keukens hier!
- Ingrediënten:
- Informatie over specerijen en andere ingrediënten vind je in de Midden-Oosterse ingrediëntenlijst.
- Uit eten & op reis:
- Mijn reisverhalen over Israel & de Palestijnse Gebieden lees je hier.