Kimbap is een Koreaanse snack van zeewier (kim) gevuld met rijst (bap) en allerlei lekkere dingen. Met de vulling kun je eindeloos variëren. Kimbap is ideaal bij een picknick of als lichte lunch.
Yukhoe, Koreaanse steak tartaar met sesam en peer

Voor een goede steak tartaar mag je me altijd wakker maken! Ik ben dol op de klassieke bereiding, maar ook deze Koreaanse steak tartaar, yukhoe, vind ik heerlijk. Hij heeft een volle sesamsmaak en is toch lekker fris door de knapperige peer.
Ik serveer de tartaar het liefst op zichzelf, als voorgerechtje. Je kunt het echter ook onderdeel van een hoofdgerecht zijn, zoals in de Zuid-Koreaanse stad Jeonju. Hier is yukhoe de ster van de lokale specialiteit bibimbap. Dit is een kom rijst met daar bovenop allerlei toppings: fijngesneden groenten, wat pickles, knapperige taugé, sesamzaad en een flinke klodder rode peperpasta. In het midden ligt de steak tartaar, helemaal bovenop een rauwe eidooier. Om het gerecht goed te proeven, moet je alles door elkaar mengen. Lekker hoor! Lees meer over Jeonju bibimbap en waar je het kunt eten.
Ingrediënten (2 personen)
- 200 gram biefstuk of ossenhaas
- 30 gram pijnboompitten
- 15 gram wit sesamzaad
- halve nashipeer
- 2 bosuitjes
- 1 teen knoflook
- schil van 1 citroen (of yuzu, maar verse yuzu is lastig te vinden)
- 2 theelepels yuzusap (in kleine flesjes te koop bij de toko, te vinden bij de Japanse producten; te vervangen door citroensap)
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel geroosterde sesamolie
- zout en peper
- optioneel: groen shisoblad (ook bekend als perilla leaf)
- ijsbergsla (in fijne reepjes gesneden)
- 2 (verse!) eieren
- optioneel: gefrituurde knoflook
Handig: een steekring
Bereidingswijze Koreaanse steak tartaar
- Leg het rundvlees voor je het gaat bewerken 30 minuten in de vriezer. Daardoor is het straks makkelijker te snijden en is de steak tartaar nog lekker fris als je hem opdient.
- Bak de pijnboompitten en het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
- Hakken en snijden:
-
- snijd de nashipeer in een fijne julienne (bewaar de peer tot gebruik in koud water met een schepje suiker, om verkleuring tegen te gaan)
- snijd de bosuitjes in dunne ringetjes
- hak de knoflook zeer fijn
- rasp de citroen
-
- Haal het vlees uit de vriezer en snijd het met een scherp mes in heel kleine blokjes (tartaar). Breng het vlees op smaak met het yuzusap (of citroensap), sojasaus, sesamolie en zout en peper.
- Schep voorzichtig de nashipeer, bosuitjes, knoflook en citroenrasp door het vlees.
- Nu ga je de borden opmaken. Als je shisoblad hebt: leg 1 of 2 blaadjes op het bord. Maak een torentje met onderop wat ijsbergsla en daar bovenop het steak tartaar mengsel. Een steekring is hier handig voor. Maak bovenin een klein kuiltje.
- Splits de eieren (het eiwit kun je ergens anders voor gebruiken of weggooien). Leg op ieder bergje tartaar heel voorzichtig een eidooier.
- Bestrooi met de pijnboompitten, sesamzaad en evt. plakjes gefrituurde knoflook.
Tips!
- Heb je nashipeer over? Dat kun je gebruiken in dit heerlijke recept voor bibim naengmyeon, pittige koude noedels.
- Nog een tip! Mijn favo plek om in Den Haag steak tartaar te eten, is bij de Franse bistro Pastis in de gezellige Oude Molstraat. Echt verrukkelijke Franse klassiekers!
Meer weten over Koreaans eten?
- Recepten:
- Bekijk meer Koreaanse recepten. Voor bijvoorbeeld banchan (Koreaanse bijgerechten), bibim naengmyeon (pittige koude noedels), kimbap (Koreaanse sushi) of yukgaejang (een pittige runderstoof).
- Nóg meer recepten vind je in Caroline Hwang’s Basisboek Korea.
- Of snuffel eens tussen mijn recepten voor gerechten uit andere Aziatische landen.
- Ingrediënten:
- Informatie over Koreaanse producten vind je in de lijst met Koreaanse ingrediënten.
- Lees meer over Koreaanse alcohol: makgeolli en moju.
- Veel ingrediënten zijn onder andere te koop bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn eet- & reisverhalen uit Zuid-Korea, zoals de chique cocktailbar Alice Cheongdam, authentieke Jeonju bibimbap of avontuurlijke Korean BBQ met ingewanden.