In Zuid-Korea krijg je bij iedere maaltijd een aantal Koreaanse bijgerechten. En er is zo veel meer dan kimchi! Salades, groente, pannenkoeken, geleitjes...
3 simpele Koreaanse bijgerechtjes

In Zuid-Korea is een maaltijd niet compleet zonder een aantal Koreaanse bijgerechtjes, banchan. Eigenlijk is dit één van de redenen waarom ik zo graag naar Zuid-Korea op reis wilde. Geen grap. Kijk maar naar mijn blije hoofd hierboven. Zo veel schaaltjes, zo veel om te proeven, zo leuk!
De koningin onder de Koreaanse bijgerechtjes is kimchi. Je krijgt dit werkelijk overal bij. Maar er zijn nog veel meer soorten! Hieronder volgen drie receptjes voor namul. Dit is een verzamelnaam voor bijgerechten van gestoomde, gemarineerde of gebakken groenten. Ze worden op smaak gebracht met o.a. sesamolie en sojasaus. Heerlijk bij pittige schotels als yukgaejang, pittige Koreaanse rundvleessoep (zie het recept hierrrr).
Wil je meer? Kijk dan bij banchan deel 2, voor recepten voor krokante shiitake met rode pepersaus, courgettepannenkoek en pittige tofu.
Oimuchim (pittige komkommer)
Fris, licht pittig en lekker met eigenlijk alles.
Ingrediënten
- 6 – 8 minikomkommers (te vinden bij de toko of Turkse supermarkt, of koop die snack-komkommertjes van AH; een gewone komkommer is iets minder crunchy, maar kan ook prima!)
- 1 theelepel zout
- 1 flinke theelepel gochugaru (Koreaanse chilivlokken)
- een teen knoflook, fijngehakt
- 1 lente-uitje, fijngehakt
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel sesamzaad, licht geroosterd in een droge koekenpan
- halve theelepel kristalsuiker
- 1 theelepel mirin
Bereiding
- Snijd de minikomkommers in plakjes van 1 á 1,5 centimeter.
- Meng de komkommer met het zout. Laat ongeveer 30 minuten staan, zodat ze gaan zweten. Spoel de plakjes daarna af met water.
- Meng de komkommer met de overige ingrediënten. Eventjes laten intrekken – klaar!
Gaji namul (in sojasaus gemarineerde aubergine)
Dit simpele bijgerecht van aubergine wordt meestal warm opgediend, maar koud eten kan ook!
Ingrediënten
- 2 Japanse aubergines (dit zijn die slanke, lichtpaarse aubergines die je bij de toko ziet – maar 1 gewone aubergine kan ook)
- 2 eetlepels olie
- 1 lente-uitje, in ringetjes
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel geroosterde sesamolie
- 1 eetlepel mirin
- 1 eetlepel sesamzaad, licht geroosterd in een droge koekenpan
Bereiding
- Snijd de aubergine in langwerpige parten of repen.
- Optioneel: stoom de aubergine +/- 7 minuutjes. Ik vind het zelf altijd fijn om mijn aubergines te stomen voor het bakken. Zo garen ze gedeeltelijk en zuigen ze minder olie op tijdens het bakken. Maar je kunt deze stap ook overslaan en ze meteen in de olie gooien!
- Bak de aubergine lichtbruin in de olie.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve het sesamzaad. Bak alles nog even aan, tot de aubergine alle smaken heeft opgenomen.
- Strooi voor het serveren het sesamzaad erover.
Kongnamul-muchim (sojascheuten met sesam)
Sojascheuten worden ook wel sojakiemen of sojaspruiten genoemd. Ze zien eruit als de grote broer van taugé. Sojascheuten hebben meer bite en blijven langer knapperig in warme gerechten. Als je ze niet kunt vinden, werkt taugé in dit recept ook prima. Het gerechtje heet dan sukjunamul-muchim. Taugé wordt sneller slap, dus kort overgieten met kokend water is voldoende.
Ingrediënten
- 200 gram sojascheuten
- 1 bosuitje, fijngehakt
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel sesamzaad, licht geroosterd in een droge koekenpan
- 1 eetlepel geroosterde sesamolie
- 1 theelepel sojasaus
- 1 eetlepel olie
Bereiding
- Breng een pan water aan de kook. Blancheer de sojascheuten hierin 30 seconden tot 1 minuut, laat uitlekken en schud het overtollige water eruit.
- Nu is het super simpel: meng alle andere ingrediënten door elkaar tot een dressing. Goed husselen met de sojascheuten. Klaar!
Meer weten over Koreaans eten?
- Recepten:
- Bekijk meer Koreaanse recepten. Meer Koreaanse bijgerechtjes vind je in Banchan deel 2, voor receptjes voor krokante shiitake met rode pepersaus, courgettepannenkoek en pittige tofu.
- Nóg meer recepten vind je in Caroline Hwang’s Basisboek Korea.
- Of snuffel eens tussen mijn recepten voor gerechten uit andere Aziatische landen.
- Ingrediënten:
- Neem een kijkje in de kleine encyclopedie van Koreaanse bijgerechten.
- Informatie over Koreaanse producten vind je in de lijst met Koreaanse ingrediënten.
- Lees meer over Koreaanse alcohol: makgeolli en moju.
- Veel ingrediënten zijn onder andere te koop bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn eet- & reisverhalen uit Zuid-Korea, zoals de chique cocktailbar Alice Cheongdam, authentieke Jeonju bibimbap of avontuurlijke Korean BBQ met ingewanden.