Hete zomeravonden vragen om hete gerechten. Zoals Koreaanse bibim naengmyeon: pittige koude boekweitnoedels. Het is een fris en licht gerecht, dat toch bomvol smaak zit.
Koreaanse biefstuk met Momofuku’s gember-bosui-saus

Vleesliefhebbers opgelet! Deze pittige Koreaanse biefstuk is helemaal het einde. Eet hem met de fris-pittige saus van gember en bosuitjes en ik verzeker je: dit wordt de grill-hit van de zomer.
De biefstuk wordt gemarineerd in Koreaanse smaakmakers, zoals rode peperpasta (gochujang), knoflook en peer. Peer?! Jazeker. Het klinkt misschien vreemd, maar in Zuid-Korea is geraspte nashi-peer een veelvoorkomend trucje om vlees malser te maken.
En dan de saus. Die is afkomstig uit David Chang’s kookboek/restaurant Momofuku. Hij heeft hem weer afgekeken van een goedkope noedeltent in New York. Daar wordt ie geserveerd over een simpele kom noedels, maar je kunt er van alles mee. Chang:
“Ginger scallion sauce is one of the greatest sauces or condiments ever. Ever. It’s definitely a mother sauce at Momofuku, something that we use over and over again. If you have ginger scallion sauce in your fridge, you will never go hungry.”
Ben je al enthousiast? Mooi, dan kunnen we nu gaan koken.
Ingrediënten Koreaanse biefstuk (2 personen)
Voor de steak & marinade
- ½ (nashi)peer (geschild en geraspt)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1 centimeter verse gember (geraspt)
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel gochujang (Koreaanse rode peperpasta)
- 1 theelepel sesamolie
- 2 rundersteaks (ik gebruik entrecote)
Voor de gember-bosuitjes-saus
Recept uit Momofuku, maar ik heb de verhoudingen iets aangepast naar mijn smaak:
- 3 bosuitjes (wit en groen, in dunne ringetjes)
- 3 centimeter verse gember (geraspt)
- 2 eetlepels neutrale olie
- 1 theelepel lichte sojasaus
- 1 theelepel rijstazijn
- snuf zout (naar smaak)
Bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar in een kommetje (dat is dus alles, behalve de steak zelf). Smeer de steaks er royaal mee in en laat dit (minimaal) een uur marineren in de koelkast. Haal de biefstuk ruim voor je hem gaat bakken uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
- Meng alle ingrediënten voor de gember-bosuitjes-saus in een kommetje. Laat de smaken intrekken, terwijl je de steaks bakt.
- Verhit je grillpan tot die flink heet is. Schraap het teveel aan marinade van de biefstuk. Grill hem vervolgens tot de gewenste garing. Laat de biefstukjes 5 minuten rusten in aluminiumfolie.
- Serveer de Koreaanse biefstuk met ginger scallion saus erover.
Wat eet je erbij? Als je in Koreaanse sferen wilt blijven, kies dan voor een aantal Koreaanse bijgerechten (check recepten hier en hier) of Koreaanse pickles. Maar een lekkere portie friet met mayo is ook zeker niet verkeerd!
Meer weten over Koreaans eten?
- Recepten:
- Bekijk meer Koreaanse recepten. Voor bijvoorbeeld kimbap (Koreaanse sushi), yukhoe (Koreaanse steak tartaar), of Korean Fried Chicken.
- Nóg meer recepten vind je in Caroline Hwang’s Basisboek Korea.
- Of snuffel eens tussen mijn recepten voor gerechten uit andere Aziatische landen.
- Ingrediënten:
- Informatie over Koreaanse producten vind je in de lijst met Koreaanse ingrediënten.
- Neem een kijkje in de kleine encyclopedie van Koreaanse bijgerechten.
- Veel ingrediënten zijn onder andere te koop bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn eet- & reisverhalen uit Zuid-Korea, zoals vissoep en sashimi op de markt van Sokcho, authentieke Jeonju bibimbap of avontuurlijke Korean BBQ met ingewanden.