Eating Korea, deel 2: Chuncheon, Gangneung & Andon

Eating Korea, deel 2: Chuncheon, Gangneung & Andon

We vervolgen Graham Holliday’s culinaire bedevaart, op zoek naar heerlijk Koreaans eten. Vanuit Seoul gaat hij noordwaarts, richting de stad Chuncheon, daarna naar Gangneung aan de oostkust, om vervolgens af te zakken naar Andong. Drie plaatsen die ik tijdens mijn reis niet zal aandoen, maar dat neemt niet weg dat ik ook deze hoofdstukken watertandend heb gelezen!

1.5 Dak Galbi, Chuncheon

  • Wat schaft de pot? Dak galbi. Een roerbak van kip met groenten en rijstcakes. Het geheel wordt overgoten met een pikante, licht-zoete saus van rode peperpasta en sojasaus. De meeste restaurants hebben een bakplaat in het midden van de tafel, waarop je zelf kunt bakken. Na het bakken wikkel je een bergje roerbak in een slablad, en eet je het als een pakketje op. 
  • Locatie: 1.5 Dak Galbi, 77 Human-ro, Hupyeong 3 (sam)-dong, Chuncheon (tel.: +82 33-253-8635).
  • Holliday’s sfeerimpressie:Dak galbi is special, it’s a violence, a mess, a mistake that works. It’s like a building site where everything Korean that’s edible got dumped inside, turned upside down, rattled about, and thrown into your face. I adored it, and I wanted it again.”

Eten Zuid-Korea

Sundubu, Chodang

  • Wat schaft de pot? Sundubu-jjigae. In de regio rondom Gangneung bedoelen ze hier iets heel anders mee dan in de rest van Zuid-Korea (waar ze denken aan een pittige stoofschotel met vlees en groente). Sundubu-jjigae ‘Gangneung-style’ is simpelweg zijde-tofu gemaakt met zeewater. Vergelijkbaar met hüttenkäse of zacht gegaard eiwit. Je eet het met wat simpele bijgerechten.
  • Locatie: Het dorpje Chodang ligt net iets ten zuiden van Gangneung, vlak onder Gyeongpo Beach. Holliday at bij Yechon Sundubu restaurant in Chodang, maar daarvan kon ik geen adres vinden. Ieder restaurant in het dorpje schijnt sundubu-jjigae te serveren, dus dat moet goed komen!
  • Extra tip: Lonely Planet raadt Todam Sundubu aan. Te vinden op 1-19, Nanseolheon-ro 193beon-gil, Gangneung/Chodang, Gangwon-do. (tel.: +82 33-652-0336)
  • Holliday’s sfeerimpressie: “The tofu shone like the back of an alabaster polar bear trudging across a glacier. Steam from the tofu rose like wind-whipped snow. This tofu was almost fluid in consistency. Salty, smooth on the tongue, and nutty.”

Koreaans eten

Geum-Ak Kalguksu, Gangneung

  • Wat schaft de pot? Kalguksu: handgemaakte, met een mes gesneden noedels. De dikke noedels worden geserveerd in een pittige rode saus met paddenstoelen, bosui, zeewier en sesam. In de meeste restaurants wordt de saus gemaakt op basis van schaal- of schelpdieren; bij Geum-Ak Kalguksu is het een basis van runderbouillon.
  • Locatie: Geum-Ak Kalguksu, 12-6, Daehak-gil, Gangneung, Gangwon-do. Vanaf de straat Geyonggang-ro, moet je tussen de Starbucks en Nature Republic een smalle steeg in, waar het restaurant aan een betonnen binnenplaatsje zit.
  • Holliday’s sfeerimpressie: “The flotsam and jetsam of seaweed and sesame that mingled with the buckwheat strands stroked me with strains of nut and salt. Arriving at the rear was the inevitable, the loudest, brashest brute at the party, the reassuring hundredweight red chile brick to the taste buds. It was a sensation.”

Koreaans eten

Jjimdak Alley, Andong-gusijang (oude markt van Andong)

  • Wat schaft de pot? Jjimdak. Een pittige mix van gefrituurde kip die vervolgens wordt gebraden met aardappels, glasnoedels, wortel, zeewier, bosui, kool, sojasaus, gember en suiker. Opvallend: Holliday vindt dit gerecht geen aanrader, omdat het te pittig en te overdadig is.
  • Locatie: Andong-gusijang (de oude markt), in het centrum. In de markt vind je een straat die helemaal gericht is op jjimdak. Adres: 184-4, Seobu-dong, Andong-si, Gyeongsangbuk-do. Hopelijk heb je meer geluk met je jjimdak dan Holliday… Als je een goede zaak kent die dit verkoopt, houd ik me aanbevolen!
  • Holliday’s sfeerimpressie: “Is jjimdak an endurance test? Well, it had beat me on volume, but not on taste. Of that there was plenty, but it ripped my tongue and flung it to the alley outside, where it sought the comforting balm of ice in the fish section of the market. There was too much going on in jjimdak. It was an orgy, and a pretty messy bacchanalian one at that.”

Koreaans eten

Okya Restaurant, Andong

  • Wat schaft de pot? Seonji gukbap. In Korea ook wel bekend als “anti-kater-soep met geronnen ossenbloed”. Een gukbap is een soep met rijst erin; deze variant bevat dus ook nog ossenbloed. In dit restaurant wordt de bouillon gemaakt van koeienkop, die urenlang wordt gekookt met gember, radijs en rode peperpoeder. Als de bouillon bijna klaar is, worden groenten toegevoegd.
  • Locatie: Okya Restaurant vind je in/nabij Andong-sinsijang (de nieuwe markt van Andong). Adres: 307 Ogya-dong, Andong-si, Gyeongsangbuk-do (tel.: +82 54-853-6953)
  • Holliday’s sfeerimpressie: “At one end of the only restaurant alley inside the white-tiled floored covered market was a string of dog meat stew restaurants. Moving along there were pork restaurants, some fish outlets, and, lastly, a place selling seonji gukbap. The smell hit me like an enthusiastic teenager screaming for the concert hall to open, running to be the first to the front of the stage.”

Koreaans eten

Meer weten over Koreaans eten?

Eating Korea is o.a. te bestellen via bol.com:

Foto-credits: Inktvissen, tofu en kalguksu via Pixabay. Dak Galbi: Februari 22 via Flickr (licence). Jjimdak: Wanki Lee via Flickr (licence). Seonji Gukbap: ekkun via Flickr (licence).



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *