Gestoomde broodjes met Koreaans buikspek 

Gestoomde broodjes met Koreaans buikspek 

Oehhh gestoomde broodjes met Koreaans buikspek! Het water loopt me in de mond als ik eraan denk. De zachte broodjes, knapperig buikspek en een saus bomvol Koreaanse smaken. YUM.

Dit is een ideaal gerecht voor een herfstige zondag, want het kost even wat tijd. Het buikspek moet uren op lage temperatuur garen in de oven, in een marinade van bier en Koreaanse smaakmakers. Ook het deeg voor de broodjes moet even rijzen. Maar dan heb je ook wat hoor, geloof mij.

Om het Koreaanse feest af te maken, hoort er een sausje met klassieke Koreaanse smaakmakers bij: gochujang en doenjang. Daarvoor moet je even naar de toko, maar je kunt er daarna eindeloos veel Koreaanse recepten mee maken. Serveer de broodjes met wat komkommer, bosui en kimchi erbij en je hebt fan-tas-tische Aziatische comfort food. 

Bao 

Als student at ik ze nog wel eens, de broodjes bapao die je voor een paar cent bij de supermarkt koopt. Even oppiepen in de magnetron en smullen maar. Of nou ja: met een flinke lading chilisaus best oké tegen de kater.

Dat een vers gestoomd broodje (bao) veel lekkerder is, zal geen verrassing zijn. Je kunt ze zelf maken. Dat is niet moeilijk, maar duurt wel eventjes omdat het deeg moet rijzen. Geen tijd? De broodjes liggen ook diepgevroren bij de toko, onder de naam lotsubroodje, lotus bun of mantou. Je hoeft ze alleen nog maar een paar minuutjes te stomen. 

Momofuku

Je kunt de bao buns met allerlei verschillende dingen vullen, zoals char siu, pekingeend of buikspek. Ze worden dan gua bao genoemd. De bekendste variant is waarschijnlijk die van David Chang, de chef die je wellicht kent van zijn kookboeken, restaurantketen of Netflix-serie Ugly Delicious. Met zijn ‘Momofuku pork buns’ heeft hij waarschijnlijk eigenhandig een rage gecreëerd. Ook in Nederland zie je Chang’s broodjes regelmatig op de kaart staan. In Changs recept gebeurt er weinig met het buikspek zelf; de broodjes verkrijgen hun pit door sriracha-saus. Ook erg lekker, maar niet mijn lievelingsrecept. Wil je een ander recept van David Chang maken? Probeer eens de Momofuku spruitjes of ssambap met steak á la Momofuku!

Twee vliegen in één klap: kimchi ramen

Dit buikspek smaakt ook heerlijk in een kom noedelsoep met gebakken bosui en kimchi. Als je dan toch bezig bent, maak dan gelijk een flinke lading Koreaans buikspek. Dan serveer je de volgende dag binnen no time een kom kimchi ramen met buikspek.

Ingrediënten (4 personen)

Voor Koreaans buikspek

  • 750 gram buikspek
  • 300 ml bier (pils)
  • 100 ml mirin
  • 80 ml sojasaus
  • 3 eetlepels gochugaru (Koreaans rode peperpoeder)
  • 3 centimeter verse gember (geraspt)
  • 2 á 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 tenen knoflook (gekneusd)

Voor de gestoomde broodjes

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel zonnebloemolie (+ een beetje extra om te bestrijken)
  • 1/2 theelepel zout
  • 300 ml lauwwarm water

Koreaanse saus

Dit Koreaanse sausje is zeker de moeite waard, maar is eventueel te vervangen door sriracha

  • 2 eetlepel gochujang
  • 2 eetlepel doenjang
  • 1,5 eetlepel sushiazijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel honing

Afmaken & toppings

  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 100 gram kimchi
  • ½ komkommer (in plakjes)
  • 3 bosuitjes (in stukjes van ongeveer 8 centimeter, in de lengte in kwarten gesneden zodat je dunne sliertjes krijgt)

Verder nodig: ovenschaal, aluminiumfolie, stoommandjes en bakpapier

Bereidingswijze gestoomde broodjes met Koreaans buikspek

Begin met het Koreaanse buikspek

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. 
  2. Meng alle ingrediënten voor het buikspek – behalve het spek zelf – door elkaar. Doe het mengsel in een ovenschaal. Leg het stuk buikspek erin, met de vetkant naar beneden. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet de ovenschaal in de oven. Verlaag de temperatuur naar 125 graden. Braad het buikspek 2,5 uur.

Maak ondertussen het deeg voor de gestoomde broodjes

  1. Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar. Kneed dit 10 minuten door. Maak er een bal van, die je lichtjes bestrijkt met wat zonnebloemolie. Doe de deegbal in een kom en dek die af met folie. Laat het deeg op een warme plek in huis 1 tot 1,5 uur rijzen.
  2. Verdeel het deeg in 8 bolletjes. Knip een stuk bakpapier in 4 stukken. Rol op ieder stuk bakpapier twee bolletjes uit tot ovale lapjes van ½ centimeter dik. Bestrijk ze met een klein beetje olie. Vouw de lapjes voorzichtig in de lengte dubbel (met bakpapier en al). Laat het deeg nog 1 uur rijzen.

Draai het vlees

  1. Verwijder de aluminiumfolie en draai het vlees om, zodat de spek-kant naar boven ligt. Zet het nog 30 minuten terug in de oven. 
  2. Verhoog daarna de temperatuur van de oven tot 175 graden en braad nog eens 20 minuten. Haal dan het vlees uit de marinade en zet het opzij.

Afmaken

  1. Meng alle ingrediënten voor de Koreaanse saus door elkaar en zet opzij.
  2. Plaats een stoommandje in een pan met kokend water (eventueel meerdere boven elkaar). Leg de broodjes met het bakpapier eronder in het stoommandje. Stoom ze in 8 tot 12 minuten gaar. Houd de pan goed in de gaten; als die dreigt droog te koken, giet er dan voorzichtig een half kopje water bij. 
  3. Snijd ondertussen het buikspek in plakjes. Verhit 3 eetlepels olie in een pan op hoog vuur. Bak het vlees in porties tot het spek lekker knapperig is. Giet er op het laatst nog 2 á 3 eetlepels van het kookvocht (van het buikspek) bij en laat dit karamelliseren.
  4. Haal de broodjes uit de stoommandjes. Vouw of snijd ze voorzichtig open. 
  5. Vul de broodjes met een paar stukjes buikspek, de toppings en een lik saus. Eet smakelijk!

Meer weten over Koreaans eten?