In Zuid-Korea is een maaltijd niet compleet zonder een flink aantal bijgerechten, banchan. Ik deel drie eenvoudige recepten met je, zodat je razendsnel zelf een Koreaans feestmaal op tafel tovert.
Kimbap, het Koreaanse zusje van sushi

Kimbap is een Koreaanse snack van zeewier (kim) gevuld met rijst (bap) en allerlei lekkere dingen. Het lijkt een beetje op een California roll, maar dan hartiger. Heerlijk vind ik dit! Kimbap is ideaal bij een picknick of als lichte lunch.
Met de vulling kun je eindeloos variëren. Vaak zit er in ieder geval ei en groenten in (zoals wortel, komkommer of spinazie). Ik voeg vandaag aan de ene rol krabsticks toe, en aan de andere vegetarische Japanse paling die ik kocht bij vegetarische toko Sie-San.
Ingrediënten (voor 2 rollen kimbap)
Voor de rijst:
- 70 gram sushirijst (ongekookt gewicht)
- 2 theelepels (geroosterde) sesamolie
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel suiker
- zout
Voor de vulling:
- 2 eetlepels sesamzaad
- 1 ei (geklutst)
- 2 handenvol spinazie
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- halve komkommer
- gepikkelde daikon (zo’n lange gele wortel, te koop bij de toko)
- 50 gram wortel (julienne gesneden)
- één van de volgende optie: krabsticks, kimchi, tofu, ham, reepjes rundvlees,
- 2 vellen gedroogd zeewier (nori of kim)
Optioneel: sojasaus om te dippen (kimbap wordt normaal niet met soja geserveerd, maar als je dat lekker vindt, kan het natuurlijk wel!)
Bereidingswijze kimbap:
- Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Roer 2 theelepels sesamolie, 2 eetlepels rijstazijn, 1 kleine theelepel suiker en wat zout goed door elkaar, tot de suiker is opgelost. Meng dit vervolgens met de afgekoelde rijst.
- Nu ga je de vulling voorbereiden:
- Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
- Maak een omeletje van het ei. Snijd de omelet in lange repen van +/- 1 centimeter breed.
- Roerbak de spinazie met 1 theelepel sesamolie en 1 theelepel sojasaus.
- Schil de halve komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder de zaden (die kun je weggooien) en snijd de komkommer in lange repen van 1×1 centimeter dik.
- Snijd de daikon in repen van ongeveer 20 centimeter lang en 1 x 1 centimeter dik.
- Leg een vel nori op een sushimatje (of gewoon op een snijplank, maar dat rolt iets minder makkelijk), met de glanzende kant naar beneden. Spreid de helft van de rijst gelijkmatig uit over 2/3 van het norivel (laat aan de bovenkant ongeveer 4 centimeter vrij).
- Leg de vulling in een horizontale lijn in het midden van de rijst: 1 reep omelet, een beetje spinazie, 1 reep komkommer en 1 reep daikon, wat wortel en eventueel nog iets van vlees of vis. Strooi er tot slot een eetlepel geroosterd sesamzaad over.
- Rol de boel vervolgens strak op. Plak het uiteinde van het norivel vast met wat water of sesamolie.
- Klaar! Snijd de kimbap voor het serveren in plakken van ongeveer 1 centimeter dik (maar uit het vuistje eten kan ook).
Meer weten over Koreaans eten?
- Recepten:
- Bekijk meer Koreaanse recepten. Voor bijvoorbeeld banchan (Koreaanse bijgerechten), bibim naengmyeon (pittige koude noedels), yukhoe (Koreaanse steak tartaar) of yukgaejang (een pittige runderstoof).
- Nóg meer recepten vind je in Caroline Hwang’s Basisboek Korea.
- Of snuffel eens tussen mijn recepten voor gerechten uit andere Aziatische landen.
- Ingrediënten:
- Informatie over Koreaanse producten vind je in de lijst met Koreaanse ingrediënten.
- Lees meer over Koreaanse alcohol: makgeolli en moju.
- Veel ingrediënten zijn onder andere te koop bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn eet- & reisverhalen uit Zuid-Korea, zoals de chique cocktailbar Alice Cheongdam, authentieke Jeonju bibimbap of avontuurlijke Korean BBQ met ingewanden.