Khao soi met kip: dé Thaise currysoep met noedels

Khao soi met kip: dé Thaise currysoep met noedels

Iedereen die ooit in de Thaise stad Chiang Mai is geweest, kent deze soep: khao soi. Voor zo’n 30 baht (90 eurocent) heb je al een bordje van deze geurige curry-noedelsoep. Hij bevat vlees, kokosmelk, zachte eiernoedels én krokant gefrituurde noedels. De soep wordt meestal opgediend met partjes limoen, dungesneden rauwe sjalot en wat gepekelde groenten. Lekker! Hieronder deel ik een recept voor khao soi met kip. Speel gerust wat met de ingrediënten, want ook in Thailand smaakt geen kom hetzelfde.

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de soep

  • 2 kipfilets
  • 1 eetlepel olie (om de currypasta in te bakken) + 50 ml olie (om de noedels in te frituren)
  • 400 ml kokosmelk (liefst een lekker romige soort)
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1,5 eetlepel lichte sojasaus
  • 2 theelepels palmsuiker (of bruine suiker)
  • limoensap naar smaak (ik gebruik sap van een halve limoen, soms zelfs wat meer)
  • 150 gram eiernoedels

Voor de currypasta

  • 2 á 3 theelepels (gebroken) gedroogde chilipepers
  • 1 flinke theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • 3 centimeter verse gember 
  • 3 centimeter verse geelwortel (ook wel: kunjit / kurkuma)
  • 1 grote sjalot (gesnipperd)
  • zout

Toppings

  • 1 sjalotje (in dunne reepjes) of eventueel een bosuitje (in ringetjes)
  • paar takjes koriander (grof gehakt)
  • halve limoen (in partjes)
  • optioneel: 2 eetlepels pickles (kool of mosterdblad)
  • optioneel: 1 eetlepel chiliolie of wat gedroogde chilivlokken naar smaak

2x khao soi in Chiang Mai, Thailand

Bereidingswijze khao soi met kip

  1. Begin met het pocheren van de kip. Breng daarvoor een pan water aan de kook. Doe de kip erin en draai het vuur heel laag, zodat het water net niet meer kookt. Gaar de kip in ongeveer 10 tot 13 minuten (afhankelijk van de dikte van de filets). Haal de kip uit het vocht en laat hem wat afkoelen.  
  2. Maak tijdens het pocheren van de kip de currypasta. Hak alle ingrediënten voor de currypasta grof. Toast de pepervlokken, korianderpoeder en kardemom met wat zout in een droge koekenpan (zonder olie) tot het geurig wordt. Rooster ook de gesnipperde sjalot, gember en geelwortel even mee. Maak er een grove pasta van in de vijzel (of met een staafmixer). Voeg wat kokosmelk toe om het malen te vergemakkelijken.
  3. Verhit 1 eetlepel olie in een pan. Bak de currypasta op middelhoog vuur tot hij lekker geurig is. Neem hier 5 á 10 minuutjes de tijd voor, zodat de rauwe smaak van de sjalot en knoflook eraf gaat. Daardoor wordt de pasta zacht en zoet van smaak, in plaats van scherp.
  4. Voeg de kokosmelk toe aan de currypasta en breng het aan de kook. Leng het eventueel aan met wat water of kippenbouillon, als je de soep te dik vindt. Roer af en toe goed door, zodat de currypasta op de bodem van de pan niet aanbakt. 
  5. Scheur de kipfilets met de hand in reepjes.
  6. Frituur ⅓ van de eiernoedels in olie, tot ze goudgeel en krokant zijn. 
  7. Kook de overige ⅔ van de eiernoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  8. Breng de soep op smaak met de vissaus, sojasaus, suiker en limoensap.
  9. Verdeel de gekookte noedels en de geplukte kipfilet over twee kommen. Schenk de currysoep erover. Maak hem af met de gefrituurde noedels en de toppings. 

Meer weten over de Thaise keuken?