Een loempia, maar dan anders. Deze Singaporese rolletjes worden gevuld met varkensvlees, garnaal en Chinees five spice poeder. Vaak worden er ook knapperige groenten aan de vulling toegevoegd, zoals waterkastanjes en wortel. Lekker met chilisaus!
Kaya kokosjam (met zachtgekookt ei en sojasaus)

Kaya kokosjam is een custardachtige jam die gemaakt wordt van kokosmelk, ei en pandanblad. Deze kokosjam is razend populair in Zuidoost-Azië, vooral in Maleisië en Singapore. Ik at het bij de bekende keten Ya Kun in Singapore. Daar wordt het traditioneel geserveerd op toast met een plakje koude roomboter. Je krijgt er een schaaltje met zachtgekookte eieren met sojasaus en witte peper bij. Daar sop je je sandwich in. Echt verslavend lekker (je moet alleen niet teveel nadenken over je cholesterol…). Hier lees je er meer over.
Je kunt kaya kokosjam kant-en-klaar vinden bij de toko, meestal in de buurt van de gecondenseerde melk, koffie en thee. Dat is natuurlijk wel zo makkelijk, maar zelf maken is ook wel eens leuk! Hieronder vind je het recept. Doordat ik een combinatie van bruine palmsuiker en witte kristalsuiker gebruik, krijgt de kaya de kleur van karamel. Als je alleen witte suiker gebruikt, wordt de kaya eerder goudgeel van kleur. Er bestaan ook groene varianten.
Ingrediënten
Voor +/- 150 milliliter kaya kokosjam
- 100 milliliter kokosmelk
- 30 gram (kristal)suiker
- 15 gram palmsuiker (gebruik evt. donkere basterdsuiker als vervanging)
- 2 pandanbladeren (ik gebruik pandanbladeren uit de vriezer)
- snuf zout
- 2 eidooiers
Voor kaya toast met ei (per persoon)
- 1 of 2 eieren
- 2 sneetjes witbrood
- 1 eetlepel sojasaus
- snuf witte peper
- optioneel: plakje koude roomboter
Bereidingswijze
Voor de kaya kokosjam
- Kaya maak je au bain marie. Zet daarvoor een grote pan water op het vuur met +/- 3 centimeter water erin. Breng het water zachtjes aan de kook. Pak ook een kleine pan of hittebestendige kom die op de rand van de pan kan hangen, zodat de pan/kom een paar centimeter boven het water hangt.
- Meng in de kleine pan/kom de kokosmelk met de palmsuiker, kristalsuiker, pandanbladeren en een snuf zout. Verhit dit mengsel boven het kokende water zo’n 10 minuten, zodat de smaak van de pandan in de kokosmelk trekt. Roer regelmatig. Haal aan het einde de pandanbladeren uit de kokosmelk. Die kun je weggooien.
- Kluts de eidooiers met een vork. Voeg de helft van het kokosmengsel toe aan de eidooiers. Doe dit langzaam terwijl je continu roert, om te voorkomen dat het gaat klonteren.
- Plaats vervolgens de pan/kom met de resterende kokosmelk weer boven het water. Voeg heel langzaam het ei-kokosmengsel toe. Verwarm dit ongeveer een kwartier, tot het mengsel dikker wordt. Zorg dat de pan niet te heet wordt, want anders krijg je roerei! Na een kwartiertje zul je zien dat het mengsel ongeveer zo dik is als vla. Als het afkoelt, wordt de textuur nog ietsje dikker.
- Haal de kaya van het vuur en doe het in een schoon potje. Je kunt het ongeveer een week bewaren in de koelkast.
Voor de zachtgekookte eitjes met kaya toast
- Kook de eieren zacht (met een hardgekookt ei is dit echt niet lekker!). Ik kook ze zo’n 3 minuten in kokend water. Het eiwit is dan gestold, terwijl de dooier nog vloeibaar is.
- Pel de eieren. Doe ze in een diep bord of schaaltje met een scheut sojasaus en witte peper.
- Rooster ondertussen 1 á 2 witte boterhammen per persoon. Besmeer ze met kaya. Als je het echt goed wilt doen: maak een sandwich van 2 met kaya besmeerde boterhammen en doe er een dun plakje koude roomboter tussen. Door de warmte van het brood smelt de boter.
- Dip je sandwich in het zachtgekookte ei. Traditioneel wordt dit gegeten als ontbijt met een kop sterke, zoete koffie. YUM.
Meer weten over de keuken van Singapore & Maleisië?
- Bekijk mijn recepten uit Singapore en Maleisië.
- Of probeer een van mijn recepten uit andere Aziatische landen.
- Wil je meer weten over de nonya-keuken van Maleisië en Singapore? Dan is Growing up in a nonya kitchen een aanrader.
- Lees over Ya Kun Kaya, the place to be in Singapore als je kaya toast wilt eten.