Deze Japanse klassieker bestaat uit een kom gestoomde rijst met dunne plakjes rundvlees, gestoofde uien en bouillon. Eenvoudig maar hartverwarmend lekker.
Katsudon: knapperige Japanse schnitzel met rijst, zachte uien en ei

Zin in Japanse comfort food? Probeer dan eens katsudon, een kom rijst met daarbovenop een krokante varkensschnitzel, zachte uienringen, ei en een hartige saus.
Goed, de basis van dit gerecht is dus een Japanse schnitzel in een knapperig jasje: tonkatsu. Je kunt tonkatsu op verschillende manieren eten. Bijvoorbeeld met wat koolsla en een simpel sausje, op een sandwich met mayo en mosterd (een katsu-sando, die je bij elke 7-Eleven in de koeling vindt) of op een bedje van rijst. Het wordt dan een donburi, een rijstkom met topping, net zoals gyudon (recept).
In veel originele Japanse recepten wordt de tonkatsu voor de katsudon nog even meegegaard in de pan met saus, ui en ei. De korst zuigt daardoor wel extra smaak op, maar wordt ook een beetje zompig. Omdat ik dat zonde vind, leg ik de schnitzels pas op het laatst op het gerecht.
Voor wat extra pit is het lekker de katsudon op het einde te bestrooien met shishimi togarashi. Dat is een licht pittig Japans zevenkruidenpoeder. Meestal bestaat het uit een mengsel van gedroogde rode pepers, sinaasappelschil, sesamzaadjes (zwart en wit), Japanse sansho-peper, zeewier en gember.
Tot slot: geen zin om te koken? En toevallig in Den Haag? Dan eet je een priiima katsudon bij Momiji Ramen.
Ingrediënten (2 personen)
Voor de katsudon
- 1 ui (in dunne ringen)
- klontje boter om de uien in te bakken
- 2 porties (sushi)rijst
- 2 eieren
Voor de tonkatsu
- 2 schnitzels
- flinke snuf zout
- versgemalen zwarte peper
- 2 flinke eetlepels bloem
- 1 ei (geklutst)
- 4 flinke eetlepels panko (evt. te vervangen door paneermeel, maar dat is wat minder luchtig)
- olie (om de schnitzels in te frituren)
Voor de saus
- 1 zakje dashipoeder (5 gram)
- 100 ml water
- 2 eetlepels mirin
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel suiker
Optioneel voor eroverheen
- sishimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder)
- bosuitje in dunne ringetjes
- tonkatsu-saus (een soort friszure, hartige, rokerige ketchup – in de toko te koop in plastic knijpflesjes, vaak met iets als ‘vegetable & fruit sauce op de verpakking)
Bereidingswijze katsudon
- Begin met het langzaam bakken van de uienringen in een beetje boter. Dat duurt zo’n 20 minuten.
- Kook of stoom tegelijkertijd de rijst.
- Ondertussen ga je aan de slag met de schnitzels. Bestrooi ze aan beide kanten rijkelijk met zout en peper. Haal de schnitzels achtereenvolgens door de bloem (schud de overtollige bloem eraf), het geklutste ei en de panko. Druk de panko lichtjes aan, zodat het er tijdens het frituren niet af valt.
- Verhit een flinke laag olie in een koekenpan. De olie is heet genoeg als een kruimeltje panko gaat bruisen als je het in de olie gooit.
- Bak de schnitzels aan beide kanten goudbruin (zo’n 5 minuutjes per kant). Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
- Meng nu alle ingrediënten voor de saus in een kommetje. Doe de saus bij de de uien in de pan en breng aan de kook.
- Voeg vervolgens 2 geklutste eieren toe aan de pan met uien. Laat het ei langzaam gaar worden in de saus.
- Als de schnitzels goudbruin zijn, haal je ze uit de pan. Snijd ze in reepjes van +/- 1,5 centimeter breed, zodat je het gerecht met stokjes kunt eten.
- Schep in iedere kom een portie rijst en verdeel het ei-ui-mengsel erover. Leg bovenop de schnitzels. Bestrooi op het laatst met wat sishimi togarashi, bosui en/of wat tonkatsu-saus.
Meer weten over Japans eten?
- Recepten:
- Ga aan de slag met één van mijn andere Japanse recepten of snuffel tussen mijn recepten uit andere Aziatische keukens.
- Check het kookboek Ramen van Tove Nilsson of The Complete Asian Cookbook van Charmaine Solomon.
- Ingrediënten:
- Lees meer over bijzondere Japanse producten: stinky natto, Japanse pickles (tsukemono) en Japanse whisky.
- Bekijk de lijst met Japanse ingrediënten
- Ga shoppen bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag, of bij toko Wah Nam Hong.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn reis- & eetverhalen over Japan.