Moet je proeven: Jeonju bibimbap, een kunstwerk van rijst & steak tartaar

Moet je proeven: Jeonju bibimbap, een kunstwerk van rijst & steak tartaar

Jeonju bibimbap is een schitterend gerecht. De mooiste kleurrijke, verse ingrediënten liggen uitgestald op een bedje warme rijst. In het midden straalt een goudgele eidooier je tegemoet. Maar als je het wilt eten zoals het hoort, staat je wat te doen: je moet het kunstwerkje verwoesten, door het hele gerecht flink door elkaar te scheppen. No mercy!

Wat is het?

Bibimbap betekent ‘gemixte rijst’. Meestal wordt het opgediend als dolsot bibimbap, rijst met gebakken rundvlees en groenten in een hete stenen kom (de dolsot). Wat de bibimbap in de stad Jeonju zo bijzonder maakt, is het gebruik van rauw vlees. Hier eet je het gerecht namelijk met yukhoe, Koreaanse steak tartaar (kijk hier voor mijn recept!). 

Tip: bibimbap kun je ook heel eenvoudig vegetarisch maken. Bekijk hier mijn recept voor vega bibimbap met pittige shiitakes en crispy tofu. 

Jeonju bibimbap bij Hankookkwan (한국관)

Wij belandden voor een late lunch bij Hankookkwan, in het hart van het toeristische centrum van Jeonju. Zelfs rond een uur of drie was het restaurant goed gevuld. De zaak schijnt zo populair te zijn, dat je soms buiten in de rij moet wachten op een plekje.

Het restaurant ligt in het historische Hanok Village, vlakbij het paleis. De inrichting is simpel: houten tafels en stoelen, wat simpele prenten aan de wand. Naast Jeonju bibimbap serveren ze ook dolsot bibimbap

Bibimbap & bijgerechten

De Jeonju bibimbap wordt opgediend in een verwarmde koperen schaal. Onderop ligt rijst met een flinke klodder gochujang, rode peperpasta. Daarbovenop allerlei fijngesneden ingrediënten, keurig uitgestald per soort: reepjes shiitake, komkommer, wortel en ingelegde radijs. Een beetje gosari, een licht bittere plant die in de Koreaanse bergen groeit. Wat mungbonengelei en knapperige taugé, spinazie en dunne plakjes peer. Een hoopje sesamzaad en wat pijnboompitten. In het midden ligt de steak tartaar, met daar bovenop een rauwe eidooier.

De combinatie van al deze ingrediënten is zó lekker. Vers, verfijnd, met veel verschillende smaken die perfect bij elkaar passen. Het water loopt me in de mond terwijl ik dit opschrijf. 

Jeonju Bibimbap

In Zuid-Korea krijg je standaard een flink aantal bijgerechtjes bij je maaltijd. Ze heten banchan en je leest er alles over in mijn kleine encyclopedie van Koreaanse bijgerechten. Ook Hankookkwan zet er flink wat op tafel. Een van de bijgerechten is  typisch voor Jeonju: hwangpomook, een gelei van mungbonen met gekruid gehakt. Daarnaast krijgen we een schaaltje glibberige, gelei-achtige noedels met komkommer. Uiteraard krijgen we wat kimchi, een portie aardappelsalade en een slaatje van ei met gegrilde groene pepertjes. Ook verschijnt er een fantastische pannenkoek met zeevruchten en bosui. Misschien wel de lekkerste die we geproefd hebben. 

We bestellen ook een karaf moju. Dit is Koreaanse rijstwijn (makgeolli) die uren is gekookt met allerlei kruiden en specerijen, een beetje zoals glühwein. Hij is wat mij betreft te zoet en kruidig om bij de maaltijd te drinken, maar het is heerlijk om de maaltijd mee af te sluiten. Als je in Jeonju bent: zeker proberen, want dit drankje vind je nergens anders ter wereld!

Waar eet je deze Jeonju bibimbap?:

Wij aten hem bij Hankookkwan (한국관), 31 Taejo-ro, Wansan-gu, Jeonju, Zuid-Korea.

Hankookkwan is heel betaalbaar, al vind je buiten het toeristische centrum waarschijnlijk goedkopere opties. Voor een kom Jeonju bibimbap betaal je 15.000 won. De dolsot bibimbap is 13.000 won. Een karaf moju kost 8.000 won.

Meer weten over Koreaans eten?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *