Chana dal zijn gespleten zwarte kikkererwten. Goedkoop, voedzaam en smaakvol! De pittige tarka met knoflook, korianderzaad en groene chilipepers maakt het af. Geloof mij: it’s a kind of magic...
Indiase dal met pompoen en pittige tarka

De herfst is begonnen en de pompoenrecepten vliegen me om de oren! Ik doe zelf ook graag een duit in het zakje met dit recept voor Indiase dal met pompoen. De zoete pompoen contrasteert lekker met de aardse smaak van de peulvruchten.
In dit recept gebruik ik twee soorten peulvruchten: oranje linzen, die snel uit elkaar vallen en ervoor zorgen dat de dal lekker dik en lobbig wordt, en split-kikkererwten, die stevig blijven en de dal een fijne bite geven.
Het gerecht wordt afgemaakt met verse koriander en een pittige tarka. Meer informatie over tarka, een techniek die in de Indiase keuken veel gebruikt wordt, lees je in het recept voor chana dal met knoflook, groene pepers en korianderzaad.
Ingrediënten (2 personen)
Voor de dal met pompoen
- 400 gram pompoen
- 1 ui (in dunne halve ringen)
- 2 centimeter verse gember (geraspt)
- 2 groene chilipepers (fijn gehakt)
- 1 teen knoflook (grof gehakt)
- 2 tomaten (grof gehakt)
- 1 blaadje laurier
- specerijen:
- 2 theelepels garam masala
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 70 gram oranje linzen
- 70 gram split-kikkererwten
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel citroensap
- zwarte peper + zout
- handje verse koriander
Voor de tarka
- 1 eetlepel olie of ghee
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- 2 teentjes knoflook (in dunne plakjes)
- 2 á 3 gedroogde rode chilipepers (ik gebruikte gedroogde rawit pepertjes, lekker pittig!)
Voor erbij: naan of witte rijst, een schep Griekse yoghurt en een frisse chutney.
Bereidingswijze dal met pompoen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de pompoen in blokjes van +/- 2 bij 2 centimeter. Hussel er een beetje olie door. Gaar de pompoenblokjes 40 minuten in de oven.
- Ondertussen kun je beginnen met de rest van de bereiding. Bak de ui in een klein beetje olie tot die glazig is. Doe de gember, groene pepers en knoflook erbij. Bak dit eventjes mee. Doe vervolgens ook de tomaten, het laurierblad en de specerijen erbij. Roer goed door en draai het vuur laag.
- Was de linzen en split-kikkererwten tot er schoon water vanaf komt. Doe ze samen met 1 liter water in een pan. Doe het mengsel met de uien erbij en breng het gehaal aan de kook. Laat dit 20 minuten pruttelen met de deksel half op de pan. Check af en toe of er wat meer water bij moet; het mag niet te droog koken.
- Voeg als de 20 minuten voorbij zijn de pompoenblokjes toe. Laat de dal daarna nog 20 minuten pruttelen.
- Roer een eetlepel boter en een eetlepel citroensap door de dal. Proef de dal en breng op smaak met zout en zwarte peper. Roer op het allerlaatst de korianderblaadjes er doorheen.
- Doe de dal op borden of in een schaal. Nu rest er nog 1 stap: de tarka maken. Verhit daarvoor de olie (of ghee) in een pan en laat hem goed heet worden. Voeg het mosterdzaad, komijnzaad, de plakjes knoflook en de chilipepers toe. Verhit alles +/- 1 minuut op hoog vuur, terwijl je de pan in beweging houd, tot de plakjes knoflook goudgeel zijn. Schenk de tarka over de dal en je bent good to go!
Meer weten over Indiaas eten?
- Recepten:
- Neem eens een kijkje bij mijn Indiase recepten, zoals chana dal, zelfgemaakte paneer met spinazie en tomaatjes of dahi vada (linzendonuts) met yoghurtsaus.
- Kijk hier voor recepten uit andere Aziatische keukens en meer vegetarische recepten.
- Ingrediënten:
- Informatie over Indiase producten vind je in de lijst met Indiase ingrediënten.
- Ga shoppen bij toko India Gate (Den Haag).
- Uit eten:
- Indiaas in Den Haag: Krishna Vilas (vegetarisch, Zuid-Indiaas), Saravanaa Bhavan (ook vega en Zuid-Indiaas) en Himalayan (gerechten uit de hele Himalaya en nog veel meer).
- Of lees meer over restaurants.