Recept voor gui chai tod (Thaise bieslookpannenkoek)

Recept voor gui chai tod (Thaise bieslookpannenkoek)

Gui chai tod was één van de eerste hapjes tijdens de fan-tas-tische street food tour door het Chinatown van Bangkok. Het zijn krokant gebakken blokjes pannenkoek met Chinese bieslook. De snack is door Chinese migranten naar Thailand gebracht en wordt gegeten met een dipsausje op basis van zoete sojasaus en gember. 

Chinese bieslook smaakt een stuk meer naar knoflook dan gewone bieslook. Het zorgt ervoor dat dit simpele hapje super veel smaak krijgt. De buitenkant van de pannenkoek wordt lekker knapperig gebakken; de binnenkant is zacht en een beetje chewy

De pannenkoek wordt eerst gestoomd. Dat is een fluitje van een cent als je een grote stomer hebt. Als je alleen beschikt over kleine stoommandjes, is het wat meer gedoe. De oplossing: doe het beslag in een kleine springvorm, die je in een vergiet boven een pan met een laagje water hang. Deksel erop (met een handdoek erom tegen het druppen) en stomen maar!

Ingrediënten (4 personen snack of bijgerecht)

Voor de bieslookpannenkoekjes

  • 250 gram Chinese bieslook (te koop in de koeling van de toko; let op, je kunt dit niet lang bewaren!)
  • 1 theelepel + 4 eetlepels olie
  • 100 gram rijstmeel
  • 100 gram tapiocameel
  • 1  theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • ½ theelepel zout
  • 250 ml water

Dipsaus

  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 3 centimeter verse gember (geraspt)
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn of sushiazijn
  • 1 theelepel sambal oelek (of een fijngehakt rood pepertje)

Bereidingswijze gui chai tod

  1. Snijd de onderste 5 centimeter van de Chinese bieslook. Als de blaadjes aan de bovenkant een beetje zacht geworden zijn, snijd dat er dan ook af. Was de Chinese bieslook. Droog het goed af met wat keukenpapier.
  2. Snijd de Chinese bieslook in stukjes van 1 centimeter.
  3. Roerbak de Chinese bieslook een paar minuten in 1 theelepel olie. Laat het iets afkoelen en knijp het overtollige vocht eruit. Daardoor voorkom je dat de pannenkoekjes te zompig worden. 
  4. Meng rijstmeel, tapiocameel, bakpoeder, witte peper en zout door elkaar. Roer het water erdoor, zodat er een glad beslag ontstaat. Zorg dat er geen klontjes in zitten. In het begin kan het lijken alsof je veel te weinig water hebt toegevoegd, omdat een deel van het meel al het water opzuigt. Trap er niet in! Roer gewoon nog even stevig door. Blijft het te droog of korrelig? Voeg dan pas wat extra water toe.
  5. Roer de Chinese bieslook door het beslag.
  6. Vet een (spring)vorm in of bekleed hem aan de binnenkant met bakpapier. Doe het beslag in de vorm. De “pannenkoek” moet ongeveer 2 centimeter dik zijn.
  7. Stoom het beslag +/- 25 minuten tot het gaar is. Het wordt dan een beetje ‘doorzichtig’. Let goed op dat de pan niet droog kookt. Klaar? Laat de pannenkoek dan een beetje afkoelen. Dat maakt het straks makkelijker om hem in blokjes te snijden.

Op dit punt kun je de pannenkoek geheel laten afkoelen en hem (max. een paar dagen) in de koelkast bewaren tot je hem wilt afbakken. Als je wilt gaan eten, maak het gerecht dan af:

  1. Maak de dipsaus door alle ingrediënten door elkaar te roeren.
  2. Snijd de pannenkoek in vierkantjes van 3×3 centimeter..
  3. Verhit op middelhoog vuur 4 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de blokjes bieslookpannenkoek in 3 á 4 minuten bruin en knapperig. Als de pannenkoek uit de koelkast komt, heeft ie misschien iets langer nodig.
  4. Serveer de gui chai tod gloeiend heet met de dipsaus.

Meer weten over Thailand en de Thaise keuken?