Gopchang, Korean BBQ voor écht avontuurlijke eters

Gopchang, Korean BBQ voor écht avontuurlijke eters

Na een heel lange dak hiken rondom Busan zijn we moe, hongerig en dorstig. “Die barbecue-tent naast het hotel zit altijd vol”, oppert Tim. “Zullen we daar gewoon gaan zitten?” Al snel beseffen we dat het geen gewone Korean BBQ met speklapjes en biefstuk is. We zijn beland in een zaak die gespecialiseerd is in gopchang (곱창): gebarbecuede ingewanden.

Bier, barbecue en bloemetjesjurken

Het restaurant, Munhwa Yanggopchang, bestaat uit een stuk of acht mini-restaurantjes, die allemaal hetzelfde serveren. We gaan gewoon zitten waar een plekje vrij is. Iedere chef – zonder uitzondering dametjes van een jaar of 50 met gepermanent haar en een bloemetjesjurk – heeft een open keuken van krap 2 bij 2 meter. Daaromheen is een lage bar gebouwd waar je aan kunt eten. “Maekju?” vraagt ons vrouwtje. Een biertje, daar hebben wij na een lange dag hiken wel trek in!

Het restaurant staat blauw van de rook. Ieder zaakje heeft een eigen tv. Allemaal zenden ze voetbal uit: Zuid-Korea speelt die avond tegen Vietnam. De Koreanen staan op voorsprong en de alcohol vloeit rijkelijk. Vrijwel iedereen drinkt somaek, een mengsel van soju en bier.

Gopchang

Gopchang. Lever, maag, darmen?

Er is geen menukaart. Zonder ons iets te vragen tovert onze chef wat plastic bakjes uit de koelkast. Uit ieder bakje haalt ze twee porties. Ik zie stukken lever, denk koeienmaag te herkennen en iets dat lijkt op darmen. Vooral die laatste ziet er niet appetijtelijk uit: bleekroze, lillende slierten met vette randen. Tim en ik kijken elkaar aan. Waar zijn we nu weer terecht gekomen?

De kleine kokkin zet de tafelbarbecue aan en begint het orgaanvlees voor ons te grillen. Er komen ook wat kleine paddenstoeltjes en uienringen bij. Met een schaar knipt ze het vlees in hapklare blokken en verwijdert ze de grootste stukken vet. 

We krijgen een mandje met slablaadjes, shisoblad en hele tenen knoflook. Daarnaast een bakje met rauwe uienringen in een dunne saus en een bakje met ssamjang, de bekende Koreaanse dipsaus van gefermenteerde bonenpasta, rode peperpasta en sesamolie.

We wikkelen het orgaanvlees met knoflook in een blad. Beetje saus erop en kauwen maar! De stukken orgaanvlees zijn krokant gebakken aan de buitenkant en zacht, vettig en chewy aan de binnenkant. Wij smullen ervan, maar wees gewaarschuwd: dit is waarschijnlijk niet voor iedereen een feestmaal.

En toen werden we met de hand gevoerd

Als alle gopchang op is, trekt onze chef plastic handschoenen aan. Uit de koelkast komen twee nieuwe bakjes: eentje met rijst en zeewier, eentje met kimchi. Ze maakt bolletjes van de rijst en wikkelt die in een blad gefermenteerde kool. Ze maant ons de bolletjes uit haar hand op te eten. Even vraag ik me af of we voor de gek gehouden worden, maar dan zie ik ook Koreanen die met de hand gevoerd worden. Één voor één happen Tim en ik een bolletje uit haar hand. Haar tempo ligt zo hoog dat we het niet bij kunnen houden, wat ze nogal komisch vindt.

Gopchang

Waar vind je Munhwa Yanggopchang?

Munhwa Yanggopchang ligt in Seomyeon, in downtown Busan. Wat ons betreft is dit een ideale uitvalsbasis voor een paar dagen in deze stad. Het is een levendig gebied, op het kruispunt van twee metrolijnen.

Adres: 56-8, Gaya-daero 784beon-gil, Busanjin-gu, Busan, Zuid-Korea. Te bereiken via metrostation Seomyeon, uitgang 1, 3 of 7.

Ik kan me niet exact herinneren wat we betaald hebben. Volgens mij kostte de gopchang rond de 15.000 won per persoon.

Meer weten over eten in Zuid-Korea?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *