De vele bijgerechten zijn de ster van de maaltijd, bij Hongsi Hanjeongsik in het Zuid-Koreaanse Gyeongju. Hier eet je als een Silla-koning!
Gopchang, Korean BBQ voor écht avontuurlijke eters

Na een heel lange dak hiken rondom Busan zijn we moe, hongerig en dorstig. “Die barbecue-tent naast het hotel zit altijd vol”, oppert Tim. “Zullen we daar gewoon gaan zitten?” Al snel beseffen we dat het geen gewone Korean BBQ met speklapjes en biefstuk is. We zijn beland in een zaak die gespecialiseerd is in gopchang (곱창): gebarbecuede ingewanden.
Bier, barbecue en bloemetjesjurken
Het restaurant, Munhwa Yanggopchang, bestaat uit een stuk of acht mini-restaurantjes, die allemaal hetzelfde serveren. We gaan gewoon zitten waar een plekje vrij is. Iedere chef – zonder uitzondering dametjes van een jaar of 50 met gepermanent haar en een bloemetjesjurk – heeft een open keuken van krap 2 bij 2 meter. Daaromheen is een lage bar gebouwd waar je aan kunt eten. “Maekju?” vraagt ons vrouwtje. Een biertje, daar hebben wij na een lange dag hiken wel trek in!
Het restaurant staat blauw van de rook. Ieder zaakje heeft een eigen tv. Allemaal zenden ze voetbal uit: Zuid-Korea speelt die avond tegen Vietnam. De Koreanen staan op voorsprong en de alcohol vloeit rijkelijk. Vrijwel iedereen drinkt somaek, een mengsel van soju en bier.
Gopchang. Lever, maag, darmen?
Er is geen menukaart. Zonder ons iets te vragen tovert onze chef wat plastic bakjes uit de koelkast. Uit ieder bakje haalt ze twee porties. Ik zie stukken lever, denk koeienmaag te herkennen en iets dat lijkt op darmen. Vooral die laatste ziet er niet appetijtelijk uit: bleekroze, lillende slierten met vette randen. Tim en ik kijken elkaar aan. Waar zijn we nu weer terecht gekomen?
De kleine kokkin zet de tafelbarbecue aan en begint het orgaanvlees voor ons te grillen. Er komen ook wat kleine paddenstoeltjes en uienringen bij. Met een schaar knipt ze het vlees in hapklare blokken en verwijdert ze de grootste stukken vet.
We krijgen een mandje met slablaadjes, shisoblad en hele tenen knoflook. Daarnaast een bakje met rauwe uienringen in een dunne saus en een bakje met ssamjang, de bekende Koreaanse dipsaus van gefermenteerde bonenpasta, rode peperpasta en sesamolie.
We wikkelen het orgaanvlees met knoflook in een blad. Beetje saus erop en kauwen maar! De stukken orgaanvlees zijn krokant gebakken aan de buitenkant en zacht, vettig en chewy aan de binnenkant. Wij smullen ervan, maar wees gewaarschuwd: dit is waarschijnlijk niet voor iedereen een feestmaal.



En toen werden we met de hand gevoerd
Als alle gopchang op is, trekt onze chef plastic handschoenen aan. Uit de koelkast komen twee nieuwe bakjes: eentje met rijst en zeewier, eentje met kimchi. Ze maakt bolletjes van de rijst en wikkelt die in een blad gefermenteerde kool. Ze maant ons de bolletjes uit haar hand op te eten. Even vraag ik me af of we voor de gek gehouden worden, maar dan zie ik ook Koreanen die met de hand gevoerd worden. Één voor één happen Tim en ik een bolletje uit haar hand. Haar tempo ligt zo hoog dat we het niet bij kunnen houden, wat ze nogal komisch vindt.
Waar vind je Munhwa Yanggopchang?
Munhwa Yanggopchang ligt in Seomyeon, in downtown Busan. Wat ons betreft is dit een ideale uitvalsbasis voor een paar dagen in deze stad. Het is een levendig gebied, op het kruispunt van twee metrolijnen.
Adres: 56-8, Gaya-daero 784beon-gil, Busanjin-gu, Busan, Zuid-Korea. Te bereiken via metrostation Seomyeon, uitgang 1, 3 of 7.
Ik kan me niet exact herinneren wat we betaald hebben. Volgens mij kostte de gopchang rond de 15.000 won per persoon.
Meer weten over eten in Zuid-Korea?
- Lees mijn andere eet- & reisverhalen uit Zuid-Korea! Als je op zoek bent naar nóg iets avontuurlijks: probeer sannakji, ook wel bekend als wriggling octopus.
- Honger gekregen? Bekijk mijn Koreaanse recepten. Voor bijvoorbeeld banchan (Koreaanse bijgerechten), kimbap (Koreaanse sushi), bibim naengmyeon (spicy koude noedels) of yukhoe (Koreaanse steak tartaar).
- Nóg meer Koreaanse recepten vind je in Caroline Hwang’s Basisboek Korea.
- Informatie over Koreaanse producten vind je in de lijst met Koreaanse ingrediënten. Veel ingrediënten zijn onder andere te koop bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro.
Gerelateerde Berichten
-
Hongsi Hanjeongsik: hier eet je als een Silla-koning!
-
Jjimjilbang: wat eet je in de Koreaanse sauna?
In Busan (Zuid-Korea) bezochten we het traditionele badhuis: de jjimjilbang. Ik vertel je wat je er kunt doen én wat je er kunt eten!
-
BBQ-hond op de macabere markt van Tomohon
Ik ben dol op markten. Echt, het kan me niet exotisch en kleurrijk genoeg zijn. Tot ik een paar jaar geleden in Tomohon (Indonesië) was. In dit dorp in de groene hooglanden van Sulawesi koop je gefrituurde vleermuis, ratten op een satéprikker en gebarbecuede hond.
-
5x de lekkerste makgeolli in Zuid-Korea
Veel makgeolli-bars in Korea hebben tientallen soorten traditionele Koreaanse alcohol. Maar welke moet je nou bestellen? Ik geef je vijf tips.
-
Balwoo Gongyang in Seoul: boeddhistisch feestmaal met een Michelinster
Bij Balwoo Gongyang eet je boeddhistische tempelcuisine op sterrenniveau. Maar verwacht geen schuimpjes, geleitjes en spektakel. In tegendeel: bij Balwoo Gongyang eet je simplistisch en bovendien vegan.
-
Moet je proeven: Jeonju bibimbap, een kunstwerk van rijst & steak tartaar
Jeonju bibimbap is een plaatje: op een bedje van warme rijst liggen kleurrijke, verse ingrediënten tentoongesteld. Als een stralende zon ligt in het midden een eidooier. Maar om er echt van te genieten, moet je het gerecht niets ontziend door elkaar husselen.