Foodies in Bangkok: de markt op met A Chef’s Tour

Foodies in Bangkok: de markt op met A Chef’s Tour

Als je van street food en markten houdt, is Bangkok echt de hemel op aarde. Je vindt beide in overvloed en eerlijk is eerlijk: you can’t go wrong. Maar na de geweldige food tour door Chinatown met A Chef’s Tour, besloten we ook hun tourtje over de markt te proberen. Met gids Nutth en twee Oostenrijkse dames (die niets lustten…) beleefden we de ideale middag voor foodies in Bangkok. 

Varen over de oudste gracht van Bangkok

De middag begint met een boottochtje over één van de oudste grachten van Bangkok: de khlong Maha Nak. Op een open boot vaar je langs houten huizen waar de was buiten hangt te drogen. Daarna volgt een stukje met de lokale bus, vervolgens een kort ritje met de tuktuk, en dan kan het culinaire feest beginnen.

Eerste stop: een Chinees restaurantje waar ze al 100 jaar geroosterde eend en varkensbuik serveren. De recepten worden van generatie op generatie overgedragen. Nutth kwam hier als klein jongetje al met zijn vader (die overigens 37 kinderen heeft, maar dat terzijde). Halleluja, ik heb nog nooit zulk krokant buikspek gegeten!

Tijdens de tour stop je bij verschillende winkeltjes. Niet om iets te kopen, maar om rond te snuffelen en kennis te maken met oude ambachten. Zo nemen we een kijkje bij een van de oudste fotografen van Bangkok, die gespecialiseerd is in het maken van foto-amuletten.

Tekst gaat verder onder de foto’s 

A chefs tour

Snacken!

Snackend loop je van steegje naar steegje, langs straatverkopers die al jaren – of zelfs generaties – hetzelfde gerecht bereiden. 

Een van mijn favorieten is de dame die gevulde Thaise pannenkoeken maakt. Ze heeft twee varianten: een krokante crêpe en een zachte eierpannenkoek. Ze zijn allebei gevuld met gedroogde kokos, garnaaltjes, pinda’s en gezouten radijs. Je eet het met zoetzure komkommer, verse gember en rode pepertjes. Superlekker! (Wil je dit thuis maken? Check hier mijn recept!)

Bij een stalletje verderop haalden we een flinke portie khanom pakkad. Dit roerbakgerecht is  volgens Nutth de voorloper van pad thai. Het is gemaakt van knapperige blokjes radijscake met taugé, ei en bosui.

Nang Loeng market

Halverwege de tour kom je aan op Nang Loeng market. Deze markt bestaat al sinds 1900. Nutth kent de verkopers en weet alles over de de bijzondere producten die er te koop zijn.

De markt is niet al te groot, maar bestaat wel voor een flink gedeelte uit eetkraampjes. In het midden is een soort food court waar je met de buit kunt gaan zitten. Sommige kraampjes hebben Engelstalige bordjes met wat er in het stalletje te koop is, maar we komen geen enkele andere toerist tegen.

Je vindt hier bijzondere gerechten en snacks. Wij proefden bijvoorbeeld:

  • Bouillon met sticky rice noodles en gestoomde varkensworst met zwarte peper
  • Heel veel curry! In een hoekje van de markt zit Khao Gaeng Rattana. Dit is een “open” restaurantje met schalen vol verschillende curries voor de deur. Je kiest er een (of twee of drie) uit en krijgt je curry opgediend met witte rijst. Dat het er een beetje quirky uit ziet, maakt het des te leuker: de aankleding is een maffe mix van Hello Kitty, portretten van het koninklijk huis. Hier vind je er een leuke blog over. 
  • Zoetigheid, zoals mini-crêpes met romige kokosvulling of gesuikerd eigeel, gefrituurde banaan in kokoskaramel en een zoet-zoute kokospudding (khanom tuy).

Tekst gaat verder onder de foto’s 

foodie bangkok

Kijkje in de keuken

Om het eten wat te laten zakken – na de markt kwam er uiteraard nog meer – gingen we even op bezoek bij de dame die thuis desserts maakt die op de markt verkocht worden. Ze woont op steenworp afstand van Nang Loeng market. Ze begint ‘s ochtends in alle vroegte met koken, zodat de marktverkopers de lekkernijen op tijd bij haar kunnen ophalen.

Om de hoek vind je trouwens ook de oudste bioscoop van Thailand. Hij is al jaren gesloten, maar er schijnt een ondernemer bezig te zijn om deze bioscoop weer nieuw leven in te blazen. Vind ik tof!

Must do voor foodies in Bangkok

Natuurlijk is Bangkok de makkelijkste stad ooit om lekker eten te scoren. Toch vind ik de programma’s van A Chef’s Tour echt een aanrader. Je komt op bijzondere plekjes en krijgt wat meer achtergrond bij de gerechten en historie van de stad. Wil je liever ‘s avonds op pad? Lees dan ook mijn blog over de food tour door Chinatown.

De tour kost $ 59 (november 2019). De groep bestaat uit maximaal 8 personen. Omdat je zo nu en dan een gerecht met meerder mensen deelt, kun je extra veel proeven. Meer info: website A Chef’s Tour.

Tot slot: #nosponjustfan! Zoals gewoonlijk krijg ik niets voor deze blog. Hij bevat ook geen affiliate links. Ik vond het gewoon supertof en deel mijn ervaring graag met jou 🙂

Meer weten over Thailand en de Thaise keuken?