De ideale middag voor foodies in Bangkok: street food en marktbezoek met A Chef's Tour. Fantastisch eten én een authentieke ervaring.
Epische street food tour in Bangkok (Chinatown)

Als je mij een beetje kent of mijn blog regelmatig leest, weet je dat eten voor mij een reisdoel op zich is. Ik vind het geweldig om op zoek te gaan naar het beste lokale eten, of dat nu een straatstalletje is of een toprestaurant. Heerlijk. Op jacht naar die ene lokale specialiteit of lukraak ergens aanschuiven en met handen en voeten hetzelfde bestellen als de buren. Maar dit is ook super: met een leuke én kundige gids van A Chef’s Tour (#nosponjustfan) op food tour in Bangkok. Chinatown om precies te zijn.
Chinatown
Urenlang slinger je door Yaowarat, het Chinatown van Bangkok, terwijl je ondertussen zo’n 17 gerechten proeft. Yaowarat is het grootste Chinatown ter wereld. Brommertjes scheuren door de smalle steegjes. De grotere straten zijn een chaos van felgekleurde uithangborden, taxi’s en tuk tuks. In de vitrines zie je pekingeenden en haaienvinnen.
Ik raad je zeker aan om voor de tour al wat sightseeing te doen, want er is genoeg te zien in de buurt! In de Wat Traimit staat bijvoorbeeld het grootste massief gouden boeddhabeeld ter wereld. Het weegt maar liefst 5500 kilo en is zo’n 250 miljoen dollar waard.
Iets minder weelderig – maar zeker net zo leuk – zijn de kronkelende straatjes van Talat Noi. Dit eeuwenoude buurtje aan de rivier voelt als een stap terug in de tijd, met verweerde panden en (eerlijk is eerlijk) een hele hoop zooi. Maar dat geeft dit gedeelte van de stad juist haar charme! Je ziet hier veel open winkelpandjes met allerlei tweedehands auto-onderdelen: de een is gespecialiseerd in motorblokken, de ander in tandwielen. Het Bangkok van de glanzende wolkenkrabbers en mega-malls lijkt hier heel ver weg…
Tekst gaat verder onder de foto’s
Lokale chef als gids
Rond een uur of vier in de middag ontmoet je de gids van de dag. In ons geval was dat Nutth, die opgroeide in Yaowarat en vroeger een eigen curry-restaurant had. Hij neemt je mee door een oude markt met gekleurde lantaarns en de typische geur van Chinese specerijen.
Nutth vertelt niet alleen alles over de gerechten die je proeft, hij weet ook van alles te vertellen over de geschiedenis van het gebied.
De tour is een goed geoliede machine: een neef en nicht van Nutth lopen vooruit om bestellingen te plaatsen en hier en daar alvast een tafeltje bezet te houden. Ze zorgen ook voor flesjes water, verkoelende doekjes en helpen zelfs met oversteken.
Zó veel eten!
Dan het belangrijkste: het eten! Dat was geweldig en overvloedig. Vier uur lang trek je langs de beste stalletjes, kraampjes en kleine restaurantjes. Je krijgt een goede afwisseling tussen grote gerechten, snacks, verfrissende drankjes en zoetigheid. Veel gerechten zijn een mengeling van de Thaise en de Chinese keuken – verwacht hier geen pad thai!
Wat kun je zoal verwachten? Nou, onder andere dit:
- We trapten af met gemberthee met sesamballetjes, kokoscrème en ginkonoten. Superlekker en ideaal om de maag voor te bereiden op al dat komen gaat.
- Dim sum van Jok’s kitchen. Dit simpele mini-restaurant ligt in een markt en heeft een Michelin-vermelding. De garnalen-wonton is niet te versmaden!
- Worker noodles: een enorme kom varkensbouillon met eiernoedels, varkensvlees en paksoy – overheerlijk krachtvoer voor arbeiders (en hongerige toeristen!)
- Groene curry. Volgens Tim de lekkerste die hij ooit geproefd heeft. Aan tafeltjes doen ze niet, dus ga zitten op een plastic krukje, bord op schoot en lepelen maar!
- Gui chai tod: Chinese bieslook-pannenkoekjes (kijk hier voor mijn recept). Je eet ze met een zoet en pittig sojasausje.
- Heel veel exotische snacks: van tropisch fruit tot gefrituurde zijderupsen
- Sojasaus ijs! Heerlijk softijs met de smaak van gezouten karamel. Fantastisch met een drupje donkere sojasaus.
- Niet mijn favoriet: glibberige soep van vissenmaag
- Patongo: kleine luchtige oliebollen met een dipsaus van pandan en kokosmelk. We zaten op dit punt al zó vol, maar ik kon mezelf gewoon niet inhouden! Zo krokant, luchtig, zoet… Dit kraampje heeft niet voor niets een vermelding in de Michelin-gids.
En dit is nog lang niet alles, dus zorg dat je honger hebt. We sloten onze food tour in Bangkok af met wat biertjes met Nuthh en onze eetkompanen (en daarna wat cocktails bij de vermaarde gin-bar The Teens of Thailand en dáárna op Khao San Road, tsja…).
Tekst gaat verder onder de foto’s
Praktische info over deze food tour in Bangkok (Chinatown)
De tour kost $ 59 (november 2019). De groep bestaat uit maximaal 8 personen. Omdat je zo nu en dan een gerecht met meerder mensen deelt, kun je extra veel proeven. Meer info: website A Chef’s Tour.
De food tour door Bangkok’s Chinatown beviel ons zo goed dat we een paar weken later ook nog een tour overdag gedaan hebben, waarbij we specifiek om Nutth gevraagd hebben . Lees er meer over in mijn blog ‘De markt op met A Chef’s Tour’.
Tot slot: #nosponjustfan! Zoals gewoonlijk krijg ik niets voor deze blog. Hij bevat ook geen affiliate links. Ik vond het gewoon supertof en deel mijn ervaring graag met jou 🙂
Meer weten over Thailand en de Thaise keuken?
- Recepten:
- Op zoek naar inspiratie? Neem eens een kijkje bij mijn Thaise recepten.
- Of kijk hier als je een andere Aziatische keuken wilt proberen.
- Ingrediënten:
- Neem een kijkje in de Thaise voorraadkast voor meer informatie over Thaise ingrediënten.
- Uit eten & op reis:
- Geen zin om te koken? Ga lekker een hapje eten bij Zeta op de Grote Markt of haal je maaltijd op bij Irawaddy, de lekkerste, liefste (en langzaamste) afhaal-Thai van Den Haag.
- Lees mijn persoonlijke foodie-tips voor reizen door Thailand.