Etxea: Baskisch genieten in Den Haag

Etxea: Baskisch genieten in Den Haag

UPDATE: Etxea is helaas permanent gesloten!

Een van mijn favoriete restaurants in Den Haag is Etxea. Dit restaurant serveert verfijnde, moderne gerechten met een Baskische twist. De wijnen zijn heerlijk (de Cuvée Bertrand uit Niederösterreich is een aanrader!) en de bediening weet hoe ze je in de watten moeten leggen. Bij Etxea is het echt genieten geblazen!

Winters verrassingsmenu

In november 2018 proefde ik het nieuwe wintermenu van Etxea. Je kunt er á la carte eten of je laten verrassen door de chef. Een échte verrassing is het overigens niet, want je krijgt meestal gerechten die op de kaart staan. Een verrassingsmenu kost tussen de 37 euro (voor drie gangen) en 62 euro (voor zes gangen). Daar kun je eventueel ook nog een extra gang kaas aan toevoegen. Wij gingen – uiteraard – voor het meest uitgebreide menu.

Al bij het eerste gerecht zat ik jubelend aan tafel: inktvis met zwarte rijst, rode biet en venkelbouillon. Kijk hoe kunstig dat eruit ziet! Daarna verscheen een handgedoken coquille met gekonfijte knoflook, amandelcrème, beurre blanc en een crumble van pata negra. Mijn favoriet van de avond.

Bij Etxea wordt gedurfd gekookt. De ingelegde pepertjes bij het dichtgeschroeide txogitxu-rund (gang 3), zijn namelijk écht goed pittig. Wil je weten wat we allemaal nog meer aten? Check hier het dinermenu.

Hip & warm

Etxea ligt in het oude centrum van Den Haag, in een zijstraatje van de chique Denneweg. De inrichting is warm en modern. Veel hout, fijne stoeltjes, geen tafellinnen. Hippe lounge muziek, al staat die net een tikkeltje te hard (of ben ik gewoon oud aan het worden?!)

In de open keuken zie je de chefs aan het werk. Wat opvalt, is de rust. Geen vliegende pannen, geen paniekerig gegraai in de koelkast – ik heb in mijn horeca-tijd wel anders gezien! De bediening is internationaal, supervriendelijk en vertelt vol passie over de wijnen. Er komt binnenkort een nieuwe wijnkaart aan, met 100% Spaanse wijnen. Ik ben benieuwd!

De buitencategorie

Voor dit soort restaurants heb ik op Noodlesonmymind een nieuwe categorie in het leven geroepen: de buitencategorie. Hierin verzamel ik restaurants die niets met Azië te maken hebben, maar waar ik zo’n fan van ben, dat ze hier niet onbesproken mogen blijven. Houd die rubriek dus in de gaten, vooral als je in Den Haag woont.

Waar vind je Etxea?

Adres: Hooistraat 4, 2514 BM Den Haag

www.etxea.nl

Meer restaurants vind je hier.