Eet en slaap als een Japanse monnik in Koyasan

Eet en slaap als een Japanse monnik in Koyasan

Hoog in de dichtbeboste bergen ten zuiden van Osaka ligt Koyasan. Het is een van de meest spirituele plekken van Japan. In een aantal tempels kun je als reiziger overnachten. Je slaapt en eet er als een monnik: simpel en in alle rust.

De Japanse boeddhistische kookkunst, shojin ryori, is op het eerste oog weinig luxe. Geen vlees of vis. Ook geen zuivel of eieren. Geen alcohol. Zelfs knoflook en ui worden niet gebruikt. De kookkunst werd, samen met het boeddhisme, zo’n 1.500 jaar geleden vanuit China naar Japan gebracht. Het leren bereiden van shojin is een belangrijk onderdeel van de training van de monniken. Er is veel aandacht voor de boeddhistische principes, in harmonie met de natuur, met respect voor de producten en zo min mogelijk verspilling.

Okunoin

Vegan-boeddhistisch feestmaal

En ondanks al deze eenvoud is het – voordat je ook maar één hap genomen hebt – meteen duidelijk dat je een spectaculaire maaltijd te wachten staat. Het diner wordt door een jonge monnik opgediend op je kamer. Een laag tafeltje bomvol lekkers wordt je kamer ingedragen. En daarna nog meer schaaltjes. En nog meer. De gerechten zijn simpel maar veelzijdig, en perfect in balans. Zijdezachte tofu, knapperige groente-tempura, de vreemdste pickles. Delicaat, eerlijk, niet te fancy. Alles seizoensgebonden en in de buurt gemaakt of geplukt.

Een tikkie spartaans is het wel, want eten doe je in kleermakerszit op de grond. Zodra je uitgegeten bent, wordt de hele handel je kamer uitgetild en je slaapmatje uitgerold. En weet je wat het leuke is? In de ochtend herhaalt het hele ritueel zich: zodra de slaapmatjes zijn opgerold wordt er opnieuw een feestmaal op je kamer bezorgd.

En wat doe je verder in Koyasan?

Koyasan is de bakermat van het Shingon-boeddhisme. Overal zie je tempels, pagodes en monniken. Veel tempels bieden de mogelijkheid om in alle vroegte aan te sluiten bij het ochtendgebed. Een Japanse preek van een uur, om 6:00 in de ochtend, dat hoeft van mij niet nog een keer. Maar de vuurceremonie, chantende monniken en gongs maken een betoverende indruk, ook als je niet zo spiritueel bent aangelegd!

In een bos net buiten het dorp ligt een enorme, eeuwenoude begraafplaats. Het is de grootste van Japan. Tienduizenden graven, altaren en beelden vind je er. Vooral ‘s avonds laat is het een indrukwekkende plek, als je je alleen waant met de ruisende bossen, met mos begroeide graven en het zachte licht van lampionnen om je heen. Door het bos loopt een pad naar het mausoleum van Kukai, de grondlegger van het Shingon-boeddhisme.

Waar en hoe?

Eerlijk is eerlijk, het is een hele tour om in Koyasan te komen. Wij reisden vanaf Osaka in zo’n 2,5 uur per boemeltrein, kabelbaan en bus naar Koyasan. Op het station van Osaka kun je een handig pakketje kopen met alle tickets die je nodig hebt; je Japan Rail Pass geldt op dit traject niet. Ook vanuit Kyoto is Koyasan goed bereikbaar.

Een overnachting is, volgens de Lonely Planet, te regelen via de Koyasan Shukubo Association. Of doe zoals wij lekker makkelijk, en reserveer je verblijf via Booking.com. Wij sliepen in Kumagaiji. Een mooie tempel met eenvoudige faciliteiten. Niet ontzettend goedkoop, ook niet ontzettend luxe, maar een accommodatie die ik zeker zou aanraden vanwege de locatie dichtbij het kerkhof en de gastvrije ontvangst. 1 nachtje in Koyasan was wat ons betreft voldoende.

Meer weten over Japans eten?

  • Lees meer reis- & eetverhalen over Japan.
  • Geïnteresseerd in boeddhistisch eten? Lees ook mijn reisverhaal over het (met een Michelinster bekroonde!) tempelrestaurant Balwoo Gongyang in Seoul, Zuid-Korea.
  • Bekijk mijn Japanse recepten (of snuffel tussen alle recepten).
  • Bekijk de lijst met Japanse ingrediënten en ga shoppen bij de kleine Japans-Koreaanse toko Kokoro.
  • Check het kookboek Ramen van Tove Nilsson.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *