Eating Korea, deel 4: het zuidwesten van Zuid-Korea

Eating Korea, deel 4: het zuidwesten van Zuid-Korea

Nog een fijn lijstje van restaurants in Zuid-Korea, gebaseerd op Graham Holliday’s boek Eating Korea. Dit gedeelte speelt zich vooral af in de provincie Jeollanam-do, in het zuidwesten van het land. Het is een van de groenste en minst ontwikkelde provincies van Zuid-Korea. Hier vind je nog de oude meesters, die op traditionele wijze sojasaus, doenjang en gochujang maken.

Cheonhwang Sikdang (천황식당), Jinju

  • Wat schaft de pot? Jinju bibimbap. Een kom met gestoomde rijst, mungbonengelei, Koreaanse varen, gedroogd zeewier en gochujang (rode peperpasta). Uiteraard geserveerd met kimchi. Wat jinju bibimbap bijzonder maakt, is de toevoeging van yukhoe (reepjes rauw vlees). In andere regio’s serveren ze het met vis, gehakt of varkensvlees.
  • Locatie: Cheonhwang Sikdang, 3 Chokseok-ro 207beon-gil, Jinju, Gyeongsangnam-do (tel.: +82-55-741-2646).
  • Holliday’s sfeerimpressie: “There’s something reassuring about a spoonful of bibimbap. It’s something that’s not immediately apparent when the bibimbap first arrives, because it looks sophisticated, like something from a design magazine. But once you stirred into the gooey rice slop that it must be for you to enjoy eating it, it is less attractive. This is not a dish to pick at. You need a spade.”   

Zuid-Korea

Gukbap Street, Samjicheon

  • Wat schaft de pot? Modum gukbap. Rijstsoep met orgaanvlees (en afgaande op Holliday’s omschrijving: véél orgaanvlees).
  • Locatie: Gukbap Street in Samjicheon. Het is niet echt een straat, meer een soort binnenplaats met een stuk of 8 restaurantjes, die allemaal min of meer hetzelfde serveren. Een adres heb ik niet kunnen vinden, maar hoe moeilijk kan het zijn in een dorp met 500 inwoners?
  • Holliday’s sfeerimpressie: “What arrived on the hospital ward-style wheely tray squintd at me as the waitress laid it upon my table. I knew immediately that I’d ordered the wrong thing. This was no restaurant I was sitting in: I’d just arrived at a vivisectionist’s potluck. I looked down at my dinner. Ovaries, intestines, blood, cartilage, guts, and stomach smiled up at me like Carrie on prom night.”  

Gukbap

Damyang Aekkot, Damyang

  • Wat schaft de pot? Tteokgalbi. Een soort kleine hamburgers, gemaakt van rund- en varkensvlees. Holliday drinkt het het met daeipsul (대잎술), een alcoholische drank uit Damyang op basis van rijst, bamboeblad en kruiden. 
  • Locatie: Damyang Aekkot, 293-1, Gigok-ri, Bongsan-myeon, Damyang-gun, Jeollanam-do (tel.: +82 61-381-5788).
  • Holliday’s sfeerimpressie: “It was a modern restaurant. Koreans mobbed the place – there were hundreds of people eating and hundreds just milling about, lost, waiting their turn, like hungry pelgrims. The entrance resembled the aftermath of a mad panic; discarded shoes and boots covered the floor, their wearers having succumbed to sharp hunger and dashed into the restaurant.”

Damyang

Seoladawon theeplantage, Haenam

  • Wat schaft de pot? Betere vraag: wat zit er in de theepot? Hier draait het namelijk om één ding: thee. Deze theeplantage is gespecialiseerd in groene thee, maar maakt ook magnolia- en kamillethee.
  • Locatie: Seoladawon Tea Plantation, 153-21, Samseong-gil, Bugil-myeon, Haenam-gun, Jeollanam-do. Het lijkt erop dat dit eigenlijk vooral een plek is om te overnachten, niet om te eten. Groepsreserveringen voor diner zijn wel mogelijk, volgens deze site.
  • Holliday’s sfeerimpressie: “It was here, at this place in Haenam-gun and only this place, that I found real calm in Korea.”

Eating Korea

White House Restaurant (하얀집), Naju

  • Wat schaft de pot? Gomtang. Heldere runderbouillon met stukken gestoofd rundvlees, rijst, lente-ui en dunne reepjes omelet. Je eet hem als ontbijt (vooral fijn als je een kater hebt, naar het schijnt.)
  • Locatie: White House Restaurant, 48-17 Jungang-dong, Naju, Jeollanam-do (tel.: +82 61-333-4292).
  • Holliday’s sfeerimpressie: “Beef steam hissed from the entrance to the violent kitchen. An ajumma with rubber gloves, a perm an uninviting glare, and a shower cap ladled soup from one of two humungous, three-foot-wide vats.”

Koreaanse soep

Indongju Maeul (인동주마을에서), Mokpo

  • Wat schaft de pot? Hongeo. Een gerecht waar Koreanen bij zweren, maar waar buitenlanders van gruwelen. Het is een gefermenteerd gerecht van een soort rog. Zodra de vis begint te fermenteren, wordt urinezuur uitgescheiden via de huid van de vis. Dit zorgt voor een krachtige, ammoniak-achtige geur (lees: pislucht). Deze natuurlijke fermentatie zorgt ervoor dat de vis niet snel bederft. Dat was eeuwen geleden misschien handig, nu lijkt het me vooral erg goor. Hongeo wordt meestal rauw gegeten als sashimi, naturel of met een paar simpele bijgerechten.
  • Locatie: Hongeo wordt op veel plekken gereserveerd. In Eating Korea wordt Indongju Maeul opgevoerd als het oudste, beste en meest geliefde restaurant om dit gerecht te eten (onder Koreanen dan…). Adres: 1041-7, Ogam-dong, Mokpo, Jeollanam-do. (deze exacte locatie vind je ook via 5 Boksan-gil 12beon-gil, Buheung-dong, Mokpo-si, Jeollanam-do, dat heeft waarschijnlijk hiermee te maken).
  • Holliday’s sfeerimpressie: “The hongeo was chewy. Very chewy. The texture was unlike fish; it was more like a land-based animal. Just as I was contemplating this curious sensation, I cracked through the tough tendon. It was like I’d severed a critical pipe in a chemical factory. I imagined a bunch of mad scientists running around my head attempting to contain the toxic leak as I felt the ammonia of the fermented piss surge.”  

Koreaanse sashimi

Meer weten over eten in Zuid-Korea?

Eating Korea is o.a. te bestellen via bol.com:

Foto credits: Jinju bibimbap via Pixabay. Overige foto’s via Flickr: Uitgelichte foto (Giuseppe Milo *), Samjicheon (Patrick Vierthaler*), Gomtang (Republic of Korea *), Hongeo (~Mers *).



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *