De Koreaanse rijstwijn makgeolli is briljant! Hoe het gemaakt wordt en waar je het koopt lees je hier.
Doen: Sake proeven in bergstad Takayama, Japan

Takayama ligt in de Japanse Alpen, een bergachtige regio in het hart van Japan. Er wordt al eeuwenlang sake gemaakt, en gelukkig zijn er volop mogelijkheden om te proeven!
The hills are alive…
Sake is een alcoholische drank die wordt gemaakt van gefermenteerde rijst en water. Door het zuivere bergwater is Takayama een uitstekende locatie om sake te brouwen. De micro-organismen die zorgen voor de fermentatie schijnen extra goed te gedijen in de frisse berglucht.
Sommige sake-brouwerijen in Takayama zijn al eeuwenlang in bedrijf. Je herkent de brouwerijen aan de traditionele sake-vaten (sakadaru) voor de ingang. Ook hebben veel brouwerijen een soort bolvormige cederstruik (sugidama) naast de voordeur hangen. Van oudsher geeft de kleur van de sugidama aan hoe het met de rijping van de sake gesteld is. Als de bol nog groen is, dan is de sake pas net gebrouwen. Zodra de sugidama bruin kleurt, is de sake klaar om te drinken. Kampai!
…with the taste of sake!
Bij verschillende brouwerijen kun je sake proeven. In het centrum van de stad, in Sanmachi Street, ligt Harada Sake Brewery. Hun signature sake, Sansya, wordt al gemaakt sinds 1855. Maar er is meer. Voor nog geen 2 euro koop je een ochoko, een sake-proefglaasje, en kun je naar hartelust proeven uit de koelkast. Er zijn zo’n 15 verschillende soorten. Van licht en fruitig tot stevig en gerijpt. Super leuk! Je mag pakken wat je wilt, maar probeer je wel een beetje te gedragen 😉
Wat biedt Takayama nog meer?
Probeer de Hida-beef en gohei mochi
Hida-Takayama is wereldberoemd om haar rundvlees. Je kunt het eten als steak, als burger en zelfs als sashimi.
Een andere lokale specialiteit die de moeite waard is, is gohei mochi. Dit is een soort plakkerige rijstcake op een stokje. De rijst wordt besmeerd met een zoetige saus van sesam en miso. Daarna wordt het geroosterd, waardoor de miso karameliseert. Simpel maar heerlijk.
Zin in een lekker broodje? Er zit een Franse bakkerij (Blue Penguin) waar je prima baguettes en croissants kunt krijgen. Lekker om ‘s ochtends mee te ontbijten aan de rivier die door het stadje loopt.
Vuurwerkfestival
Japanners zijn dol op festivals. In Takayama wordt ieder jaar op 9 augustus het Tezutsu festival gevierd. Dorpsbewoners voeren, staand op pontons in de rivier, een show op met draagbare bamboe vuurwerkkanonnen. Zo verdrijven ze de kwade geesten. Het ziet er spectaculair (en levensgevaarlijk) uit. Als je rond die tijd in de buurt bent: aanrader!
Waan je een samoerai
In de Edo-periode (1600 tot 1868) was Takayama een welvarende handelsstad. Drie hoofdstraten zijn bewaard gebleven in de oude stijl. Dit gebied wordt Sanmachi Suji genoemd. Als je er rondwandelt, waan je je in een samoerai-film. Houten huizen, sake-brouwerijen, theehuisjes – veel meer Japanse nostalgie krijg je niet in een paar straten gepropt. Leuk om te zien, al is dit gebied iets te veel opgepoetst en toeristisch naar mijn smaak.
Higashiyama Walking Course
Rondom de stad is er ook genoeg te zien. Trek bijvoorbeeld een ochtend uit om de Higashiyama Walking Course te lopen (5 kilometer). De route voert langs allerlei tempels, bossen en begraafplaatsen waar geen ziel te bekennen is. Je loopt gedeeltelijk over het platteland rondom Takayama. Hier vind je geen spectaculaire hoogtepunten, maar het is echt een verademing na het neonkleurige stadsgeweld van Tokyo! Wel even opletten, want de route is niet overal even goed uitgestippeld.
Praktisch
Slapen
We sliepen in J-Hoppers Hida Takayama Guest House. Een eenvoudig hostel met dorms en privé-kamers in Japanse stijl. Je hoeft er geen luxe te verwachten, maar het personeel is supervriendelijk en het guest house ligt vlakbij het station en het centrum. Er is een gedeelde keuken en je kunt er wasjes draaien, fietsen huren en tourtjes boeken. Prima optie als je eventjes op je budget wilt letten!
Hoe kom je er?
Het makkelijkst is met de trein. Je kunt je reis eenvoudig plannen via de website Hyperdia. Er zijn eigenlijk twee opties. Bij beide reis je een stuk met de Shinkansen (bullet train). Deze supersnelle trein gaat regelmatig en is schoon, ruim en rustig. Bento-box erbij, ideaal! En wist je dat de conducteur een kleine buiging naar de coupé maakt als hij klaar is met zijn ronde? So Japanese.
- Via Toyama. Vanuit Tokyo reis je naar Toyama met de Shinkansen. Daar stap je over op de JR Takayama lijn. Het is ongeveer 1,5 uur vanuit Toyama naar Takayama.
- Via Nagoya. Vanuit Tokyo of Kyoto (of een van de andere steden ten zuiden van de Japanse Alpen) kun je de Shinkansen pakken naar Nagoya. In Nagoya stap je over op de JR Takayama line en reis je in zo’n 2,5 uur door de bergen naar Takayama.
Wij namen route nummer 2. We maakten een stop van 2 dagen in Nagoya, waar toevallig in die week (begin augustus) de World Cosplay Summit gaande was. Duizenden mensen dossen zich uit als hun favoriete filmheld of manga-karakter. Nog een aanrader: vanuit Nagoya kun je eenvoudig een uitstapje maken naar de Magome-Tsumago trail, een prachtige hike tussen twee bergdorpjes. Aanrader!
Meer weten over Japans eten?
- Lees meer reis- & eetverhalen over Japan.
- Snuffel hier tussen mijn recepten of bekijk de lijst met Japanse ingrediënten.
- Check het kookboek Ramen van Tove Nilsson.