Doen: Eet bij Japanners thuis via Nagomi Visit

Doen: Eet bij Japanners thuis via Nagomi Visit

Een reisbestemming ontdekken via de lokale keuken vind ik het leukste dat er is. En hoe kun je dat nou beter doen dan bij de locals thuis? In Japan is het niet heel gebruikelijk dat je “zomaar” bij iemand thuis uitgenodigd wordt, maar gelukkig is daar nu een oplossing voor: Nagomi Visit. Via deze website kom je in contact met Japanners die graag een huisgemaakte maaltijd met je delen.

Nagomi Visit in Kyoto

Tim en ik planden een date met een ouder echtpaar in Kyoto. Zij had jarenlang Engelse les gegeven. Hij was een echte avonturier: hij was een tijdje monnik geweest, had met bedoeïenen door de Sahara getrokken en is nu één van de bekendste islamkenners van Japan. Ook de kinderen waren erbij – één van de dochters was professioneel zen-fluitspeler – evenals een handvol schattige peuters en de stokoude oma.

Nagomi Visit

Festival voor de doden

We werden uitgenodigd om met de hele familie O-bon te komen vieren. Tijdens dit boeddhistische festival vereren Japanners hun voorouders. Ze geloven dat de geesten een aantal dagen terug op aarde komen. Er werd gezongen en gebeden – en wij zaten eerste rang! 

In het huis van de recentelijk overleden opa en oma deelden we een lunch met pruimenwijn, gemaakt van pruimen uit eigen tuin. We hadden mazzel: omdat het een bijzondere dag was, werd er een waar feestmaal op tafel getoverd. Na de lunch mochten we mee naar de begraafplaats om wierook te branden en water over de graven te sprenkelen. 

Nagomi Visit

Hoe werkt Nagomi Visit?

Nagomi Visit is een non-profit organisatie die reizigers in contact brengt met locals. Er zijn zo’n 900 gastheren en -vrouwen verspreid over heel Japan, die je graag ontvangen voor een lunch of diner. Wat zij gemeen hebben: ze vinden het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, houden van koken en spreken (een beetje) Engels. Sinds 2011 hebben al 5.000 reizigers meegedaan. 

Het werkt als een soort datingsite. Eerst maak je een profiel aan met wat info over jezelf, in welke stad je zou willen afspreken en op welke datum. Hosts kunnen daarop reageren. Spreekt hun profiel jou ook aan? Dan maak je eenvoudig via de website een afspraak. Om de kosten voor de organisatie en het gastgezin te dekken, betaal je via de website 3.500 yen (+/- 25 euro) aan Nagomi Visit. Daarna krijg je elkaars contactgegevens en spreek je af waar je elkaar zult ontmoeten.

Meer info: www.nagomivisit.com

Meer weten over Japans eten?

  • Lees meer reis- & eetverhalen over Japan.
  • Snuffel hier tussen mijn recepten of bekijk de lijst met Japanse ingrediënten.
  • Check het kookboek Ramen van Tove Nilsson.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *