Snel uit Singapore: curry laksa met garnalen

Snel uit Singapore: curry laksa met garnalen

Curry laksa is een fantastische noedelsoep uit de nonya keuken van Maleisië en Singapore. Hij is lekker romig door de kokosmelk en zit bomvol smaak door onder andere chilipeper, citroengras en knoflook. Als extra smaakmaker wordt vaak ook nog vissaus en limoensap toegevoegd. 

Curry laksa is een goed gevulde soep. Wat er meestal in gaat:

  • Noedels. Vaak brede rijstnoedels, maar gele tarwenoedels kunnen ook. Of allebei!
  • Tofu puffs. Dit is tofu die in blokjes gefrituurd is, waardoor een soort luchtige kussentjes ontstaan. In plastic zakjes te koop in het koelvak van de toko.
  • Proteïne. Vaak iets van sea food (zoals garnalen of visballetjes), kip of een gekookt eitje. Of een combinatie daarvan.
  • Taugé.
  • Verse kruiden, zoals koriander of Vietnamese basilicum.
  • Eventueel nog wat gefrituurde uitjes of een schepje sambal.

Uit een pakje?!

Jup! Het liefst maak ik mijn currypasta’s zelf, maar eerlijk gezegd smaakt curry laksa uit een pakje me zeker zo goed. Eerlijk waar! Ik gebruik meestal die van BH (zilveren zakje). De currypasta bevat onder andere laos, chilipepers, citroengras, knoflook, ui en gedroogde garnaaltjes.

Ingrediënten curry laksa (voor 2)

  • 1 pakje curry laksa pasta
  • 300 milliliter water
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 limoen (sap)
  • +/- 1 eetlepel vissaus
  • zakje tofu puffs (te koop in het koelvak van de toko)
  • 1 á 2 eieren (ligt eraan of je een half of heel ei per persoon wilt)
  • scheutje olie om in te bakken
  • 100 gram visballetjes of fish cakes (uit het vriesvak van de toko)
  • 100 gram garnalen
  • 150 gram noedels (ik gebruik het liefst dunne tarwenoedels)
  • 2 flinke handen taugé
  • 2 lenteuitjes, in ringetjes
  • flinke hand verse kruiden (bijv. Vietnamese basilicum of koriander), grof gehakt
  • optioneel: gefrituurde uitjes en/of sambal om te garneren

Bereidingswijze curry laksa

  1. Bereid de currypasta volgens de aanwijzing op de verpakking: meestal is het een kwestie van even kort aanbakken in wat olie, dan een liter water erbij (ik doe vaak maar 500 milliliter, want ik houd van sterke smaken) en daarna een blik kokosmelk. Proef de soep. Breng op smaak met limoensap en vissaus. Voeg eventueel nog wat extra water toe. De soep moet rijk van smaak zijn, licht zout, pittig en een klein beetje zuur.
  2. Doe de tofu puffs in de soep, laat alles goed heet worden en draai dan het vuur laag.
  3. Kook het eitje (halfzacht of hard, net wat je lekker vindt). Pellen, door midden snijden en even apart leggen.
  4. Bereid de visballetjes volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal 10 minuutjes koken of bakken in olie). Bak de garnalen in een eetlepel olie op middelhoog vuur.
  5. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit duurt meestal maar een paar minuutjes. Als ze klaar zijn: kort afspoelen onder koud water om het kookproces te stoppen.
  6. Verdeel de noedels over twee kommen. Doe in iedere kom een flinke hand taugé en wat lenteuitjes. Schenk daarna de soep er overheen. Leg de garnalen, visballetjes en het eitje bovenop.
  7. Garneer met verse kruiden (en evt. wat gefrituurde uitjes of sambal).

Meer weten over de keuken van Singapore & Maleisië?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *